Op citytrip in Barcelona

Monumentale trap in Park Güell.

Park Güell (c) Loic Pinseel - Flickr creative commons

Geschreven door Jozef.

(Noot: alle praktische informatie over deze trip en het logies vind je onder het eigenlijke reisverslag.)

Donderdag 09/09/2021

Om 9.00u stopte Dirk van Soetens Airport Services voor de deur, om de rit aan te vangen naar Brussels Airport. De rit duurt normaal maar een uur, maar met het vele verkeer en de nodige files weet je nooit vooraf hoelang je onderweg bent naar je bestemming. Het viel al bij al nogal mee, daardoor stonden we vrij vroeg aan de incheckbalie. Er kwam een probleem op de proppen, we moesten ons in regel stellen voor de betaling van de incheckbagage. Die was blijkbaar niet betaald, nochtans hadden wij dit wel gedaan bij betaling van de vlucht. Na veel over en weer geloop en na betaling van het verschuldigde bedrag, kon het inchecken eindelijk doorgaan. Binnen de kortste keren was alles in kannen en kruiken en konden we verder, eerst naar de dienst assistentie en dan verder naar de passencontrole en security. De gate zochten we vervolgens op en wachtten op de boarding. Tegen die tijd verschenen twee assistenten met een smal stoeltje en namen ons mee aan boord. Stipt op tijd verlieten we Brussel om in Barcelona te landen rond 14.40u. Na het ophalen van de bagage voerde een assistent ons naar het toeristenbureau.

In het toeristenbureau op de luchthaven kregen we de nodige info en kochten we twee kaarten, vijf dagen geldig, voor het openbaar vervoer voor € 38,00 per stuk. Op die manier konden we vijf dagen ongestoord het openbaar vervoer gebruiken. We startten op de luchthaven met de metrolijn L 9 richting Zona Universitario, overstappen in Torassa op L 5 richting Fondo en overstappen in Urquinaona, geen liften, op L 4 richting La Pau tot metrostation Llacuna. Vanaf hier was het 10’ lopen naar het Ilunion Hotel. Het inchecken in het hotel verliep vlot en na installatie op de kamer, trokken we er een eerste keer op uit, om de omgeving te verkennen. Het was een eind stappen, maar we zijn toch naar de Avenida del Litoral gegaan. Hier wandelden we tot aan het Casino, om dan rechtsomkeer te maken. Het was genoeg geweest. We nestelden ons op het overdekt terras van het Restaurante L’Escamaria, Passeig Maritim del Bogatell 40, 08005, Barcelona. We aten er een paella met zeevruchten en een met groenten. Erg smakelijk zagen de pannen met paella er niet uit. De rijst zag bruin in plaats van geel en het smaakte verbrand. We betaalden er € 45,35 met MasterCard, drank inbegrepen. Hier zouden we zeker niet terugkomen. Na de maaltijd keerden we naar het hotel terug.

We startten in Barcelona met mooi weer, het werd wel frisser na zonsondergang.

Vrijdag 10/09 Sagrada Familia - Hospital Sant Pau - Casa Vicens

 * Sagrada Familia: 9-20u// za. & zo. 9-15u

Te voet vertrokken we uit het hotel naar het metrostation Llacuna, waar we L 4 gele lijn namen tot La Pau, hier overstappen op L 2 richting Parallel tot Sagrada Familia. Of gele lijn L 4 tot Passeig de Gracia richting Trinidad Nova, overstappen op L 2 richting Parallel tot Sagrada Familia. Inkom tussen € 31,00 en 33,00 p/p. Gratis voor rolstoelgebruiker & begeleider. Neem je blauwe parkeerkaart mee, ze wordt aan de inkom gevraagd. In een rolstoel zitten is niet voldoende.

Crypte met het graf van Gaudi: open tussen 19u en 20u. De crypte is rolstoeltoegankelijk met een lift. Toen wij er waren opende de crypte pas om 19u en geen seconde vroeger. De wachttijd hiervoor is zeker de moeite. Het is een mooi geheel. De torens kunnen niet met een rolstoel, naar boven met een lift, terug met trappen.

In de wijk Eiwample staat de overbekende basiliek La Sagrada Familia, of Boetekerk van de Heilige Familie. De idee om deze kerk te bouwen was afkomstig van de boekhandelaar Josep Maria Bocabella in 1881. Stadsarchitect Francisco de Villar startte dit werk, Antoni Gaudi nam de taak later over. Meer dan 130 jaar geleden sinds de eerste steenlegging in 1882 is dit werk nog altijd niet af. In 1955 is men eindelijk herbegonnen, maar vermoed wordt dat de kerk pas tegen 2026 volledig zal af zijn. Gaudi gaf zijn excentrieke stijl aan dit gebouw vol grillig gevormde torentjes.

Zicht op de beroemde Sagrada Familia-basiliek, tussen de hijskranen. Foto (c) Alper Çuğun - Flickr creative commons

 

Eens de kerk af is, zal ze 18 torens tellen, de centrale toren verwijst naar Jezus Christus, 12 zijn gewijd aan de apostelen, 4 voor de evangelisten en één toren voor Maria. Elke façade symboliseert een moment uit het leven van Christus. Ondanks het feit dat het gebouw niet af is, is het zeker de moeite om het te bezoeken. Het is één van de beroemdste werken van Antoni Gaudi in Barcelona. 

 * Hospital Sant Pau: 10-18.30u//zo. tot 14.30u, € 7 met vermindering

Inkom: volwassenen € 15 - + 65 € 10,50, tickets inclusief rondleiding € 20 - + 65 €16, 

Audiogids € 3, op 12/2, 23/4, 24/9 en elke eerste zondag van de maand gratis bezoek. Voor  een bezoek aan Sant Pau neem je de blauwe lijn L 5 tot de halte Sant Pau/Dos de Maig. Als je boven komt, zie je het complex voor je staan, een minuut of twee lopen. Het voormalig ziekenhuiscomplex, Cultureel centrummuseum, gekend als Sant Pau Recinte Modernista. 

Niet alleen Gaudi heeft Barcelona tot een Mekka van de architectuur gemaakt, ook Lluis Doménech i Montaner heeft een architectoraal pareltje neergezet. Het ziekenhuis van Barcelona of Hospital de la Santa Creu i de Sant Pau is ontegensprekelijk het meest adembenemend ziekenhuis ter wereld. De bouw ervan duurde 28 jaar van 1902 tot 1930 en moest meermaals worden stilgelegd wegens geldgebrek. Het Hospital de Sant Pau is met zijn prachtig hoofdgebouw en de vele paviljoenen het grootste complex van de Catalaanse modernistische architectuur. Het is een belangrijke vertegenwoordiger van het Modernisme Català, de Catalaanse variant van het Art-Nouveau of Jugendstilbeweging. In 1907 werd het door de Unesco op de Werelderfgoedlijst geplaatst. 

Het hospitaal Sant Pau is een rood gebouw met centraal een bijzondere spitstoren. Foto (c) Cayetano - Flickr creative commons

Het monumentale gedeelte wordt niet meer gebruikt als ziekenhuis en kan sedert 2014 door toeristen bezocht worden. Sant Pau behoort tot de favoriete bezienswaardigheden in Barcelona, maar is geen echte toeristische trekpleister zoals de Sagrada Familia.

Wij vertoefden er geruime tijd, Marie-Claire nam uitgebreid de tijd om foto’s te nemen en ondertussen ook te genieten van de prachtige gebouwen en hun interieur. Het loont zeker de moeite er een bezoek aan te brengen.

We genoten van de lunch in de El Piso Bar, Carrer San Antoni Maria Claret 216. We nuttigden er een quiche en betaalden € 24,00 met MasterCard, drank inbegrepen.

* Casa Vicens, Gaudi’s kleurrijke en verborgen parel: Calle de los Carolines 18-24 

Vanaf metrostation Sagrada Familia naar Fontana via L 5 tot Diagonal (2 haltes), overstappen op L 3 één halte tot Fontana, Casa Vicens ligt op 250 m van het metrostation.

 behang met plantmotieven en een overdaad aan schilderijen met buitentaferelen. Foto (c) Keith Ewing - Flickr creative commons

 

Casa Vicens ligt in de wijk Gracia met Art-deco gebouwen. Navragen waar bus 24 stopt omgeving Gal - La Placidia. Open 10-20u, inkom met reductie € 16 (alg. prijs), rolstoel + begeleider gratis. Je komt erin zonder drempel, de bovenverdiepingen zijn bereikbaar met een lift.

Met Casa Vicens maakte Antoni Gaudi in 1883 zijn debuut. Het huis heeft, ondanks zijn geringe omvang, de uitstraling van een sprookjeskasteel. Het werd opgetrokken in opdracht van tegelfabrikant Manuel Vicens i Montaner. Opvallend en typisch voor Gaudi zijn de vele keramiektegels, die een schaakpatroon vormen. In 1888 werd Casa Vicens voltooid en net als alle werken van Gaudi staat het op de Unesco Werelderfgoedlijst. Na voltooiing van dit gebouw, wist Gaudi de elite van Barcelona voor zich te winnen. Het is een mix van Mudejar en Spaanse stijl. Sedert 2018 is Casa Vicens, na grondige renovatie, weer te bezoeken. Het is ingericht als museum en heeft een vaste tentoonstelling, die je meer vertelt over de geschiedenis van Casa Vicens. Je kunt een kijkje nemen in alle bijzondere ruimtes van het gebouw en ook de tuin en het terras. 

Voor het avondeten zetten we ons neer op het terras van Restaurante Casa Jaume, Passeig de Joan de Borbó 7, 08003 Barcelona, Tel.: + 34/933.197.031

De geserveerde maaltijd was heel lekker, hiervoor betaalden we € 48,02 met MasterCard, drank inbegrepen. Het was vandaag aangenaam zomerweer, volop zon bij 28°.

Zaterdag 11/09 Catalaanse feestdag

* Poble Espanyol: Namiddag, di. tot en met zo. 10-24u//ma. tot 20u 

L 3 vanuit Parallel richting Zona Universitaria tot Plaça de España

Verder met bus 150 of 13 die stopt aan de overkant van de baan. Rolstoeltoegankelijke route: links nemen, hier zijn geen treden, sommige straten gaan vrij steil naar beneden.

Mensen rusten uit op het centrale plein van Poble Espanyol. Foto (c) Paula Funnell - Flickr creative commons

Poble Espanyol of Spaans Dorp werd op de Montjuic gebouwd voor de Wereldtentoonstelling van 1929 in Barcelona. In de smalle straatjes en rond de pleintjes zie je prachtige kopieën van karakteristieke gebouwen uit alle Spaanse regio’s: een Baskische straat, Catalaanse en Galicische wijken en een Dominicaans klooster. De mooie huizen huisvesten restaurantjes, bars en discotheken. Een dorp als dit tref je nergens in Spanje aan, want in de openluchtmuseum zijn bouwstijlen uit heel Spanje gecombineerd. Het dorp geeft een mooi beeld van de vormen van architec-tuur van Spanje. 

We genoten er van een sangria en water op het terras van het Restaurante La Llavor Del Islas en betaalden hiervoor € 7,00 met MasterCard en of het deugd deed in het warme weer.

* Montjuic: 

In metrostation Llacuna L 4 richting Trinitat Nova tot Passeig de Gracia

Van Passeig de Gracia overstappen op L 2 tot Parallel, daar de pijlen volgen naar Montjuic Funicular (die werkt maar vanaf 11u), die brengt je naar:

 - Parc Montjuic o.a. Jardins de Massen Cinto Vera

 - Castell (kasteel): 10-20u, oorlogsmuseum (gratis 1e zondag van de maand, of op andere zondagen vanaf 15u), gratis voor rolstoel en begeleider.

Er liggen veel kasseien eer je binnen bent. Een lift voert je hogerop naar het kasteel. Ik wachtte aan de lift, terwijl Marie-Claire het kasteel bezocht. Ze ging in en rond het enorme complex. Je hebt boven een prachtig uitzicht over Barcelona, tenminste als je over de hoge omwalling kunt kijken.

 - Mirador: stop bij het naar beneden gaan, o.a. Jardins del Mirador

Alcalde: uitzichtpunt, er is een cafetaria met zelfbediening en enkele tafels en stoelen. Je hebt er de mogelijkheid om mooie wandelingen te maken tussen de sparren.

De groene berg Montjuic is de bekendste berg in Barcelona. De meest spectaculaire manier om Montjuic te bezoeken is de kabelbaan, de zogenaamde teleferic. De teleferic de Montjuic brengt je van de Funicular de Montjuic op Avinguda Miramar naar het hoogste punt van de berg, het kasteel van Montjuic. De kabelbaan stijgt 84,5 m over een afstand van 750 m. Bij het kasteel heb je een spectaculair uitzicht op Barcelona. Het is gebouwd in 1640 en sedert 1960 is er een militair museum gehuisvest. Je kunt vrij rondlopen in en rond het kasteel.

* Plaça d’Espanya met Font Magica

 - ’s Avonds, do, vr, za 21-22u, Font Magica, werkt niet wegens Covid-19

 - Musea Nacional d’Arte Catalunya gelegen achter het Font Magica en in het Palau Nacional. Mooi terras met zicht op Barcelona, bereikbaar met de funicular. 

Bus 55  (vertrekt aan Poble Español). Er gaat een lift vanaf Avinguda Maria Cristina.

De drukke Plaça d’Espanya ligt waar de Gran Via en de Avenida Parallel samenkomen. Tot 1977 werd de grote arena op het plein gebruikt voor stierengevechten. Eind jaren tachtig kreeg het gebouw een beschermde status, maar het duurde nog jaren eer het terug in gebruik genomen werd. Uiteindelijk werd besloten er een winkelcentrum van te maken, in 2011 ging Las Arenas open voor het publiek. 

De arena is een rood, rond gebouw, ervoor prijkt een monument met verschillende zuilen en standbeelden. Foto (c) Jon Fingas - Flickr creative commons

 

Het plein werd ontworpen door Josep Puig i Cadafalch en Guillem Busquets. De twee Venetiaanse Torens die het begin van de Avinguda de la Reina Maria Cristina flankeren, zijn 47 m hoog. Aan beide kanten bevinden zich de complexen van de Feria de Barcelona, de jaarbeurs. In het midden van de rotonde staat de fontein van Plaça d’Espanya. Dit monument, het werk van Josep Maria Jujol, is een eerbetoon aan de wateren van Spanje. Miguel Blay wou de Atlantische Oceaan, de Middellandse Zee, de Cantabrische Zee, de Ebrodelta en diverse Overzicht van de Plaça d’Espanya Spaanse rivieren uitbeelden met beelden van kinderen, jongeren en ouderen. De drie zuilen staan symbool voor religie, kunst en heldendom.

Marie-Claire startte met het nemen van foto’s van het monument in het midden van het plein, wat een hele klus was met het drukke verkeer. Daarna namen we een kijkje in het winkelcomplex, de arena. Jaren geleden heb ik dit gekend als plaats voor stierengevechten. Nu kan je met een lift tot boven, niet tot de top. Daarvoor moet je buiten een lift nemen, die rondom in glas is. Marie-Claire durfde bijna niet door haar hoogtevrees. Het uitzicht boven is overweldigend en je hebt keuze te over aan restaurants.        

Van ons avondeten genoten we op het overdekt terras van een restaurant tegen de Ramblas. Het was lekker en niet duur, we betaalden met MasterCard € 36,80 drank inbegrepen.

De ganse dag scheen de zon overvloedig bij 28°.

Zondag 12/09 Barri Gótic, Historisch hart van Barcelona

* Barri Gótic

Metro van Llacuna tot Jaume I, lijn L4          

Klooster en kathedraal en Palau

Het is het oudste deel van de stad, nogal steil, het loopt evenwijdig met de Ramblas. Iedere vrijdag: walking tours van een uur om 12.15u,vertrek bij Plaça Reial.

De Barri Gótic is het centrum van de oude stad (Ciutat Vella). Verdwaal in het labyrint van nauwe steegjes met de schitterende voorbeelden van gotische architectuur en de mooie pleintjes. Voor gezellige restaurantjes, tapasbars en winkeltjes moet je ook hier zijn. Ten tijde van keizer Augustus werd deze plaats gekozen om een nieuwe kolonie te stichten. Het Forum Romanum bevond zich waar nu het Plaça de Sant Jaume ligt. 

* Plaça de Sant Jaume in de gotische wijk is het politieke hart van Barcelona. Hier staan het stadhuis en het paleis van de Catalaanse deelregering letterlijk tegenover elkaar. Het is de plaats voor demonstraties, maar ook op Catalaanse en nationale feestdagen komen locals en toeristen hier graag bijeen. De naam Plaça Sant Jaume is te danken aan de gelijknamige kerk die hier van de Middeleeuwen tot 1823 stond. In dat jaar werd de kerk weggedaan en de Carrer de Ferran aangelegd, de ideale gelegenheid om het oude kerkplein weg te doen. Net als de kerk verdween ook het kerkhof en huizen van de magistraten, die hier gevestigd waren. Het plein werd in verschillende periodes van de geschiedenis ook wel het Plein van de Constitutie genoemd, om verwarring te voorkomen werd in 2013 het naambordje van de gevel van het stadhuis gehaald.

* Museu Frederic Marés heeft een groene binnenplaats, die de mooiste patio van de stad is. 

Je vindt het in het centrum van de Barri Gótic. Het maakte ooit deel uit van het paleis van de Graaf van Barcelona. De raad van de stad gaf na de dood van kunstenaar Marés toestemming om er een museum onder te brengen, zoals Marés het gewenst had. De kunstenaar had immers heel zijn verzameling sculpturen, schilderijen, glaswerk en textiel aan de stad weggeschonken. 

* Plaça de Sant Felip Neri en Iglesia de Sant Felipe Neri: we vonden het pleintje en de kerk niet zo speciaal.

Plaça de Sant Felip Neri is op zich een onopvallend plein waar bewoners en bezoekers rond een boom komen verpozen. Foto (c) Alexander Johmann - Flickr creative commons

 

De inkom van de kerk heeft een overstap aan een smalle deur. Het is een verstopt juweeltje in de oude Joodse buurt, El Call, het oudste deel van de gotische wijk. Het charmante, een beetje geheimzinnig pleintje staat symbool voor een donkere pagina uit de geschiedenis van de stad. Door de serene sfeer is het op het plein en in de kerk aangenaam om te vertoeven. Gaudi vond dat ook, hij kwam in deze kerk elke avond om te bidden. Tegenwoordig komen pasgetrouwde koppeltjes er voor een fotosessie. In het midden van het plein staat een fontein, waarop vroeger een bronzen beeld stond “De Student” genaamd. Het beeld werd kort na de onthulling gestolen en nooit teruggevonden of vervangen.

* Plaça del Pi met Basilica Santa Maria del Pi

De kerk heeft een bijna vierkante voorgevel, met bovenaan een rond glasraam en daaronder de toegangsdeur met spitsbogen. Foto (c) Jim & Robin Kunze - Flickr creative commons

 

De Plaça del Pi is een klein gezellig pleintje, met als voornaamste bezienswaardigheid de Iglesia de Santa Maria del Pi is gebouwd in de 14e eeuw. De in karakteristieke Catalaanse gotische stijl gebouwde kerk dateert uit 1322. Binnen vind je 14 kapellen, die een enig interieur en gebrandschilderde ramen hebben. Achter het hoofdaltaar kan je een bijna 3,5 meter hoog Mariabeeld bewonderen. Het is de meest geliefde kerk van Barcelona. Tijdens het bezoek aan de basiliek kan je de beroemdste en waarschijnlijk oudste gegants van de stad bewonderen. Gegants zijn reusachtige poppen in traditionele kostuums, vaak koninklijke of adellijke figuren, die op feestdagen in processies door de straten van Barcelona gedragen worden. 

Wij hadden geluk, die dag vonden er feesten plaats. Een hele rist poppen groot en klein voerden dansjes uit op maat van de muziek. Het spektakel duurde wel even en wij genoten ervan. Op het einde werd confetti afgeschoten van zilverpapier en de kinderen graaiden ernaar.

Tegen de Plaça del Pi genoten we op het open terras van het Restaurante Taller de Tapas, Plaça San Josep Oriol 9, van enkele tapas, hiervoor betaalden we met MasterCard € 40,20, drank inbegrepen.

- Hoek Carrer de la Portaferrissa en de Ramblas, hier vind je mooi tegelmozaïek boven een fontein.

* Het charmante Plaça Reial ligt vlakbij de Ramblas aan de Carrer Ferran. Het is één van de drukste en gezelligste pleinen in het centrum van Barcelona met in het midden de Font de les tres Gracies fontein en twee lantaarnpalen ontworpen door Antoni Gaudi. Het plein is volledig autovrij en je vindt er restaurants, tapasbars en andere uitgaansgelegenheden. Het is niet te verwonderen dat het hier op een mooie zomeravond zwart ziet van het volk. 

* Palau Güell: via zijstraat Carrer Nou de la Rambla 3-5, 

Open; 10-20u, za. 11/9 gratis, ma. gesloten, inkom € 5 p/p, gratis voor rolstoelgebruiker. 

Je komt erin zonder drempel. De kelder is bereikbaar via een vrij steil hellend vlak op kasseien. De verdiepingen zijn bereikbaar met de trap of met een korte lift met te smalle deur. 

Marie-Claire heeft de verdiepingen noodgedwongen alleen bezocht.

Het paleis is gebouwd tussen 1888 en 1890. Het is een donker en modernistisch paleis, gebouwd voor de rijke industrieel en reder Eusebi Güell, hij was liefhebber van het werk van Gaudi en tevens financier van verschillende projecten van Gaudi. De eerste grote opdracht van Gaudi heeft één van de spectaculairste interieurs van Barcelona en is daarom in 1999 op de Werelderfgoedlijst geplaatst. In tegenstelling tot de andere bezienswaardigheden van Gaudi is dit paleis minder bekend, maar zeker een bezoek waard.Traphal in Palau Güell. De trap is bekleed met een rood tapijt met gouden motieven.

Foto (c) Michael Gaylard - Flickr creative commons

 

Het interieur van Palau Güell is net zo bijzonder als de buitenkant van het Palazzo. Gaudi’s natuurlijke vormen en speelse decoraties zijn onnavolgbaar. Zelfs het dakterras van dit paleis is bijzonder gedecoreerd met mozaïeken. De schoorstenen en ventilatiekanalen zijn allen op een andere fantasierijke manier betegeld. Aan de voorgevel vallen twee grote poorten op, waarlangs de paardenkoetsen vroeger binnenreden. De paardenstallen bevonden zich in de kelder. Met de onderste verdieping van Palau Güell bedoelt Antoni Gaudi de hel, die stelt hij zich smerig en donker voor.

- Sombrereria Obach, Carrer del Call 2, op de hoek met de Ramblas. 

Sombreria Obach, sinds 1924 gespecialiseerd in petten, baretten en sombreros. We hebben er alleen een foto genomen.

- Petrixol steeg: het is een steeg met de koffietenten Dulanca en La Pallaresan. Je kunt er allerlei lekkere zoetheden uitproberen zoals crema Catalana (een soort custard dessert met een krokant suikerlaagje) en Xocolata amb xurros (Churros met cacaomelk).

* Plaça Nova is de plaats waar de oude stad Barcino ontstond. Plaça Nova ligt net vóór de kathedraal. Op dit plein wordt elke donderdag een antiekmarkt gehouden met veel antiquairs van 9u tot 20u. Op zondag kan je hier de volksdans Sardana meemaken om 13u, het kan ook vroeger zijn. De “Sardanes” is de traditionele Catalaanse dans, waarbij in een hand-in-hand cirkel gedanst wordt. De dans wordt begeleid door 11 muzikanten en 12 instrumenten. Op dit plein worden wekelijks demonstraties gegeven van de Sardana-dans. 

* Catedral de Santa Eulàlia en klooster: 12.-19.45u, Plaça de la Seu, rolstoeltoegankelijk.

Kloostertuin met enkele van de 13 witte ganzen, ter ere van Santa Eulàlia. Foto (c) Leonora (Ellie) Enking - Flickr creative commons

 

Voor we de kathedraal bezochten, gingen we in het klooster binnen. Je komt de kloostergangen in via twee hellende vlakken. In de kloostertuin groeien sinaasappelbomen en palmbomen en zijn er altijd 13 witte ganzen aanwezig. Elke gans vertegenwoordigt een jaar in het leven van Santa Eulàlia. Het moeten er 13 zijn, anders brengt het ongeluk. Als er een sterft, wordt er diezelfde dag nog een nieuwe gebracht. Santa Eulàlia werd gemarteld door de Romeinen, haar lichaam werd in een vat vol glasscherven gestopt en spijkers rondom geslagen. Daarna rolden ze haar weerloos naar beneden. Ze stierf op haar dertiende verjaardag aan het kruis, waar ze 3 dagen bleef hangen. Daarna haalden een aantal christenen haar naar beneden om haar een fatsoenlijke christelijke begrafenis te geven in de kerk Santa Maria de las Arenas, op de plek waar nu Santa Maria del Mar staat. Zij is samen met La Virgen de la Mercé de patroonheilige van de stad. 

Je komt als rolstoelgebruiker de kathedraal in via een hellende vlak in het klooster. Het is gemakkelijker, want bij de vooringang zijn een aantal treden. 

 het interieur van de Sint-Eulalia kathedraal. Foto (c) Riccardo Cuppini - Flickr creative commons

 

De prachtige gotische kathedraal van Barcelona is een mastodont van een gebouw. De glasramen mogen er best wezen, ze zijn gewoon prachtig. De kathedraal wordt ook de Catedral de la Santa Creu genoemd.

De buitenkant van de kathedraal is indrukwekkend, maar eens binnen valt je mond open. De bouwstijl werd door de Romeinen bedacht, maar komt voornamelijk voor in de gotiek. 

Links van de ingang bevindt zich de doopkapel. Hier werden de door Columbus meegebrachte inboorlingen uit de Nieuwe Wereld bekeerd en gedoopt. Onder het altaar bevindt zich de Crypte met de sarcofaag van Santa Eulàlia. Om er bij te komen moet je een trap af. 

In één van de zijkapellen is een doorgang naar de lift om bij de toren te komen voor de mooie uitzichtterrassen. De € 9 die gevraagd wordt bij de ingang, is voor het bezoek aan de toren, wat niet kan met een rolstoel.

De bouw van de kathedraal startte in 1298 en werd pas rond 1450 voltooid. Opmerkelijk is dat de voorgevel dateert uit de 19e eeuw, naar de plannen van de Fransman Charles Galtés uit 1408. De 3 torens werden pas in 1913 voltooid.

- Casa de l’Ardiaca: huis van de Aartsdeken

Stadsarchief 12e eeuw, met binnenhof en gotische patio en azulejos. Meer dan de patio hebben we er niet gezien, er stond een en ander afgezet.

De gotische wijk zit vol verassingen, zo ook vlak bij de kathedraal, waar La Casa de l’Ardiaca, het voormalige huis van de aartsdiaken zich bevindt. Het bestaat eigenlijk uit twee huizen Casa de l’Ardiaca en Casa del Degà. Casa del Degà was eeuwenlang de woning van de diakens van de kathedraal. Casa de l’Ardiaca was de woonst van de aartsdiakens. 

Het niet bezoeken zou jammer zijn, want het is een prachtige plek. De toegang is gratis en eens binnen word je verrast door een oase van rust en prachtige architectuur. Aartsdiakens waren in de vroege middeleeuwen de plaatsvervangers van de bisschop. In 1919 werd dit middeleeuws paleis eigendom van de gemeente en sinds 1921 fungeert het als historisch stadsarchief (Arxiu Historic de la Ciutat de Barcelona). 

Bij de ingang ligt een lang hellend vlak, zo kom je gemakkelijk op de patio.

De Carrer d’Avinyo is een prachtige oude straat met veel terrasjes. Het is deze straat tussen de Carrer Ferran en de Carrer Ample die Picasso inspireerde tot het schilderen van Las Señoritas de Aviñón. In de late namiddag genoten we er op het terras van het Restaurante Avinyo, Avinyo 10 van een lekker ijsje en drank, waarvan een sangria en water betaalden we € 23,65 voor ons twee.

* Plaça del Rei

Verstopt achter de kathedraal vind je de monumentale Plaça del Rei. Het is een plek die uit de middeleeuwen stamt en vroeger van groot belang was, met als hoogtepunt het Palau Reial in Catalaanse gotiek. Plaça del Rei is één van de beste voorbeelden van het middeleeuwse verleden van Barcelona. In de gebouwen zijn meerdere musea en tentoonstellingsruimtes gevestigd die je kunt bezoeken, inclusief de ondergrondse ruines van de Romeinse stad Barcino. Eén van de belangrijkste musea is het Museu d’Historia de la Ciutat: 

Open di-za: 10-19u, zo: tot 20u, ma toe, gratis vanaf 15u

Tegen de avond trokken we naar de Plaça Reial en zochten we een vrij plaatsje op het terras van één van de vele restaurants. Het werd Restaurante Rossini, Plaça Reial 13, 08002 Barcelona, Tel.: + 34/933.435.809

Voor een voortreffelijke maaltijd betaalden we € 21,38 met MasterCard, drank inbegrepen.

De weergoden waren ons gunstig gezind, de zon was de ganse dag van de partij bij 28°.

Maandag 13/09

* Parc Güell: 9-20u 

Bus 24 vertrekt Plaça de Catalunya. Ingang via de noordkant: Carratera del Carmel 23,ook via Carrer Marianao genoemd zuiderterras. Rolstoelgebruiker gratis, begeleider € 7,00.

Niet bereikbaar met rolstoel: het dak en de mezzanine. Volg de architecturale route (50’) en het viaductpad naar Casa Trias (20’). Personen die minder goed te been zijn, nemen best een taxi. Een andere optie is het nemen van bus 24 en 92 vanaf Plaça de Catalunya, die vlak bij het park stoppen. Wij vertoefden er enkele uren en genoten van de schoonheid zoveel het kon.

In 1900 kreeg Gaudi van zijn vriend en beschermer Eusebi Güell de opdracht een stadspark te ontwerpen. Gaudi heeft ook hier weer zijn fantasie laten gaan. Door de vele kleurrijke mozaïeken komt het geheel sprookjesachtig over. Breng zeker een bezoek aan de “zaal met de 100 zuilen”, één van de centrale pleinen in het park. De 86 pilaren (en dus geen 100) ondersteunen het “Gran Plaza Circular”, het wereldberoemde dakterras. Het wordt omringd door een enorme kronkelende bank. Je wordt er getrakteerd op een schitterend uitzicht op Barcelona. Met zijn ontwerpen wou Gaudi als architect de alomtegenwoordigheid van God naar voor brengen in Park Güell (titelfoto bij dit reisverslag). 

Markante onderdelen van Park Güell zijn de ingang met portiersloge en portierswoning, het hek, de zuilengalerij, de dubbele trap met de salamander (ook als Draak betiteld) en de enorme golvende zitbank met mozaïeken. Zowel de zitbank als de salamander bestaan uit ontelbare mozaïekstukjes. Het Park Güell is in een periode van 14 jaar gerealiseerd en sinds 1984 staat Trap met de salamander het park op de Unesco Werelderfgoedlijst.

Een bijzondere bezienswaardigheid in Park Güell is Casa Museu Gaudi, waar Antoni Gaudi zijn laatste 20 jaar doorbracht. 

Het standbeeld van Columbus wijst met gestrekte arm naar het westen. Foto (c) Terence Faircloth - Flickr creative commons

 

* Monument Cristobal Colón (Colombuszuil) 60 m hoog platform 

Het monument staat aan het einde van de Rambla del Mar op de Plaça Portal de la Pau. Het monument van Columbus staat op de plaats waar Christoffel Columbus in 1493 voet aan wal zette na zijn ontdekking van Amerika en verslag wou uitbrengen aan Koningin Isabella en Ferdinand over zijn eerste reis naar Amerika. Het meer dan 7 m hoge standbeeld, gemaakt door Raphael Atche, toont Columbus die naar de zee wijst. Vreemd genoeg wijst hij op de sokkel met zijn rechterhand niet in de richting van de Nieuwe Wereld die hij ontdekte, maar naar zijn geboortestad Genua.

* Oude haven (Port Vell)

L 4 richting Trinitat Nova tot Passeig de Gracia

L 3 richting Zona Universitaria, afstappen Drassones

Port Vell is het oudste havengedeelte van Barcelona. De haven is totaal gerenoveerd als onderdeel van een stadsvernieuwing voorafgaand aan de Olympische Spelen van 1929. Nu is de haven van Port Vell een belangrijke toeristische trekpleister met het Maremàgnum, dat behalve winkels ook een bioscoop, bars en restaurants heeft, IMAX Port Vell en Europa’s grootste aquarium met daarin 8000 vissen en 11 haaien en 22 bassins met zes miljoen zeewater. Een voetgangersbrug, Rambla de Mar, verbindt de drukke La Rambla met de haven van Port Vell. De voetgangersbrug bevindt zich bij het standbeeld van Columbus.

* La Barceloneta is de oude visserswijk, die het meest bekend staat om zijn twee mooie zandstranden Platja de Sant Sebastià en Platja de la Barceloneta. Vooral in het weekend kan het hier druk zijn. Langs de pier vind je veel restaurants en uitgaansmogelijkheden.

Extra noot: Je kunt met de teleferic (kabelbaan) van de haven van Barceloneta naar Montjuic. Ze loopt boven de haven en biedt een indrukwekkend uitzicht. De tocht start in de 75 m hoge San Sebastia-toren en eindigt op Montjuic. 

Dagelijks traject 10.30-20.00u, duur 70 minuten, € 16,50 H/T

* Palau del Mar: sculpturen “La Gamba” en “Barcelona Head”

Het Palau del Mar is één van de beste voorbeelden van industriële architectuur in Barcelona. Bij de start in 1890 heette het General Port Warehouse voor het opslaan van goederen die overzee in Barcelona toekwamen. Het werd gerenoveerd en getransformeerd voor de Olympische Spelen van 1992 en herbergt nu het Museu d’História de Catalunya en het Centrum voor Hedendaagse Geschiedenis en het Catalaans ministerie van Sociaal Welzijn en ook kantoren, restaurants en cafetaria. 

Restaurants o.a.: Casa Mañi: Calle del Baluard 12 – Fumada: Calle del Baluard 56 

Fish in the sea: Calle d’Atlantica 47 - Bar El Paco: Mercat de Barceloneta: goede lunch

Strandzone: chique hotels o.a. Hotel W Barcelona lijkt op een 99 m hoog zeil. We hebben het van ver gezien.

Coctailbar Eclipe: op de 26e verdieping heb je een fantastisch uitzicht.

Het monument Contador de la Vergüenza of schaamteteller is in Barcelona opgesteld. Het monument “We zijn en zullen een stad van toevlucht zijn”, ligt aan het strand van Barceloneta. Het is een initiatief van de gemeenteraad van Barcelona in het kader van het plan “Barcelona, stad van toevlucht”. Het weerspiegelt het cijfer dat sedert het begin van de telling in de Middellandse Zee gedood is of vermist. 

We genoten van een late lunch op het open terras van het Restaurante Can Ramonet, Carrer La Maquinista 17 en betaalden € 45,35 met MasterCard voor lekkere vis, drank inbegrepen.

Verder via Passeig Maritiem de la Barceloneta richting metrostation Barceloneta.

Terug aan het hotel zochten we in de buurt een restaurant op. Het werd Restaurante Aliança op 5 minuten van het hotel. We genoten er van een kleine snack en betaalden cash € 15,65 dranken inbegrepen.

De ganse dag was de zon onze metgezel, het was vrij warm bij 30°.

Dinsdag 14/09

* El Born: Aangename wijk met een wirwar van straatjes

In het metrostation Llacuba namen we L 4 richting Trinitat Nova tot Jaume I, via Carrer de la Princesa naar de

* Basilica Santa Maria del Mar: 9-13.30u en 16.30-20u, zo vanaf 10.30u

Op het einde van de Passeig del Born staat op de Plaça 

De kerk heeft een gouden gloed in de zon, terwijl passanten met scootmobiel of te voet langs de trappen wandelen. Er staan stoelen en terrastafels op het kerkplein. Foto (c) Joan Brebo - Flickr creative commons

 

Santa Maria één van de mooiste gotische kerken van Barcelona, de Basilica de Santa Maria del Mar. De kerk werd gebouwd in de 14e eeuw, toen Catalonië een belangrijke zeevaartnatie was. Blikvangers zijn de apsis met de mooie boog en de 15e en 18e eeuwse glasramen. Deze kerk dragen de inwoners van Barcelona in het hart. Als trouwlocatie is de kerk zo populair, dat de wachtlijst kan oplopen tot twee jaar. De kerk wordt ook de kathedraal van La Ribera genoemd. 

De Passeig del Born loopt naar een sfeervol straatje, waarin het Centre Cultural El Born: 

Plaça Comercial 12 staat, een voormalige markthal die voor ons niet veel voorstelde. Het is een grote open ruimte.

- Café Kafka: is blijkbaar één van de beste restaurants uit de omgeving, Carrer Fusina 7. 

 Het opent pas rond 11u.

- Carrer de Montcada:

* Euskat Etxea: Placeda de Montcada 1

* Tapas Barroc: Carrer de Montcada 20: Met wat geluk kan je er Flamenco optredens meemaken.

* El Xampanyet: Carrer de Montcada 22 is één van de oudste cafeetjes van Barcelona. 

Cava’s en lekkere tapas zijn er de specialiteiten. Je vindt het naast het Museu Picasso. De bar werd opgericht in 1929 onder de naam Ca l’Esteve. Drie generaties later is de bar nog altijd in handen van dezelfde familie.

 - Via Carrer de la Princesa naar Quarter de Sant Aguste, en verder naar Carrer del Comerç nr 36: Bar del Convent.

 - Via Carrer de la Corders naar Mercat de Santa Catalina: Het is de oudste markt van Barcelona. Ze heeft een golvend dak met fruit- en groentemotieven. Veel bars & restaurants voor een middaghapje, enorme keuze aan goede tapas. We zagen er heel veel vis te koop aangeboden. 

 * La Ribera is net als de Barri Gótic één van de middeleeuwse wijken van Barcelona. Het was eeuwenlang een handelswijk, die dicht bij de zee lag. Bezienswaardigheden die de moeite zijn, zijn de Basilica de Santa Maria del Mar en de paleizen rond Carrer de Montcada. El Born is één van de buurten die deel uitmaken van La Ribera. 

* Palau de la Musica Catalana, C/Palau de la Mùsica 4-6 

 Concerthal in Catalaanse renaissance. 

 Verplichte rondleiding +/- één uur, alle 30’, 10-15.30u

Tickets via het moderne gedeelte, Via Laictana, Rolstoelgebruiker gratis.

De concertzaal in de het beroemde muziekpaleis is overdadig versierd met een plafond in brandglas en fraai houtsnijwerk. Foto (c) Gary Campbell-Hall - Flickr creative commons

 

Het Palau de la Mùsica Catalana is één van de mooiste concertgebouwen ter wereld. De concertzaal en muziekpaleis werd ontworpen door Lluis Doménech i Montamer. Hij was één van de architecten die de basis vormden van het Catalaans modernisme (Jugendstil). In 1905 startte de bouw en in 1908 werd het concertgebouw voltooid. Het project werd in eerste instantie gefinancierd door de samenleving, maar belangrijke financiële bijdragen werden geleverd door rijke industriëlen en burgers van Barcelona. 

In 1997 werd het muziekpaleis opgenomen in de Unesco Werelderfgoedlijst, samen met Hospital Sant Pau. Momenteel wonen jaarlijks meer dan een half miljoen personen muzikale optredens bij in het concertgebouw.

Palau de la Mùsica Catalana ligt in een smalle straat,Carrer de Sant Francesc de Paula in La Ribera. De steunpilaren aan de buitengevel zijn bekleed met mozaïeken. Boven aan de gevel staan drie borstbeelden van Bach, Palestrina en Beethoven. Het is gebouwd met grote ramen, het meest in het oog springend is de gebrandschilderde dakkoepel, waarmee de concertzaal op een natuurlijke manier licht binnen krijgt. Tijdens een rondleiding krijg je alle belangrijke ruimtes te zien. De explosie van kleuren, vormen en licht laten zien wat voor meesterwerk van decoratieve kunst dit concertgebouw is.

Een toeriste poseert bij een mimespeler tussen de duiven op het plein. Foto (c) Jorge Franganillo - Flickr creative commons

 

* De Plaça de Catalunya is het grootste centrale plein in Barcelona en verbindt de oude stad (Ciutat Vella) met de wijken El Gótico, El Raval en l’Eixample. Dit plein ontlopen tijdens een Citytrip naar Barcelona lijkt onmogelijk. Het is het vertrek of eindpunt van Las Ramblas. 

Terwijl je op het plein geniet van de natuur en de kleurrijke motieven, heerst onder je een drukte van jewelste. Onder het plein ligt immers een heel druk metroknooppunt. Ook ’s avonds is het plein een aanrader als je wil nagenieten van een goed gevulde dag. In het souterrain ligt het bureau van toerisme: 8.30-21u, Online gids voor andersvaliden. 

Toeristen wandelen over de Ramblas. Foto (c) Alhuelamo - Flickr creative commons

 

Las Ramblas: bestaat uit 5 delen, loopt van Plaça de la Catalunya tot de haven

* Rambla Canaletes: Ontmoetingsplaats van FC Barcelona fans

 - Font (fontein) de Canaletes

 - Santa Ana Parroquia met kloostergang, het is een juweeltje gelegen Carrer de Santa Ana.

* Rambla dels Estudis: Vogels- en dierenwinkels

 - Farmacia Nadal: modernista-stijl

 - Parroquia de la Mare de Deù de Betlem, is een oude kerk met prachtige barokke gevel. 

 - Zijstraat Carrer del Carme: chocoladewinkel Chock

 - Zijstraat Portaferissa: Wandelaars op de Ramblas 

 Palau Moja is een paleis met arcades. Het is niet te bezoeken.

* Rambla Sant Josep: Rambla de les Flors

 - Palau de la Vircina is een 11e eeuw rococo-barok paleis.

 - De Mercat de Sant Josep de la Boqueria, markt aan de Ramblas: 8-20.30u, Zo. gesloten 

Het is de grootste en bekendste versmarkt van Spanje en wordt veel bezocht door lokalen en toeristen. De kleurrijke markt La Boqueria ontstond in de 13e eeuw als straatmarkt op de Ramblas. In 1914 was de ijzerenoverkapping klaar en tegenwoordig is het één van de meest bezochte bezienswaardigheden van de stad.

Kramen met etenswaren rond de ingangspoort van de Sant Josep markt, ook bekend als La Boqueria. Foto (c) Garrett Ziegler - Flickr creative commons

 

La Boqueria bevindt zich halfweg de Ramblas bij het metrostation Liceu. Verse vis, Catalaanse worsten, enorme hammen, kazen, fruitdranken en gekleurde snoepkramen, kijk, ruik en proef vooral op de Sant Josep markt. Koop niet direct bij het eerste marktkraam. De prijzen bij de ingang en het centrale gangpad zijn hoger, dan wanneer je iets verder over de markt loopt.

 - Casa Bruno Quadros: het huis van de paraplu’s is een foto waard

* Kleurrijk mozaïek (Joan Miro): 1976

* Pasteleria Escriba: Creme Catalana, het schijnt lekker te zijn

* Rambla dels Caputxins

 Hier begint het meest toeristische deel, opletten voor zakkenrollers. We hebben er niets van ondervonden.

 - Gran Teatro Liceu: operagebouw uit 1846, het heeft een prachtige gevel.

 - Café de l’Opera: aan de overkant van Gran Teatro Liceu.

* Rambla de Catalunya

Kort na de middag kwamen we voorbij enkele restaurants. Vermits we nog geen lunchpauze hadden genomen, zetten we ons neer op het open terras van Restaurante Barcino, Rambla de Catalunya 13. We aten er een lekkere paella als afscheid aan Barcelona en betaalden hiervoor € 40,80 met Maestro, drank inbegrepen. Onze tijd in Barcelona zat er ver op en we hielden het heel rustig. 

Naar de avond toe keerden we terug naar onze vaste stek, legden al wat we konden missen in de hotelkamer en keerden naar het restaurant Aliança terug voor het avondeten. Het geserveerde was lekker en hiervoor betaalden we € 30,65 drank inbegrepen.

Het was vandaag deels bewolkt bij 28°.

Woensdag 15/09

* Passeig de Gracia: wijk Eixample

Van metrostation Llacuna met L 4 richting Trinitat Nova tot Verdaguer, overstappen op L 5 richting Cornelia Center tot Diagonal (1 halte)

Voor wie gebruik maakt van metro of met de trein vertrekt, moet rekening houden met onderstaande:

De groene L3, gele L4 en paarse L2 metrolijnen stoppen bij Passeig de Gracia. Let op: als je in dit station wil overstappen van de groene lijn naar de gele of de paarse, moet je door een heel lange tunnel lopen. 

Gracia was een onafhankelijke stad tot het in 1897 ging deel uitmaken van Barcelona. Het is het kleinste district van Barcelona. Passeig de Gracia biedt meer dan alleen winkels. Het vormt een uitstraling van bijzonder originele gebouwen met mooie straatlantaarns. Deze chique winkelstraat is een walhalla voor wie dol is op dure merken als Chanel, Dior, Rolex en Prada. 

* Casa Milà (La Predera): 9-20u,Passeig de Gracia 92

Je komt erin zonder drempel. Begeleider gratis, rolstoeler vermindering, er zijn toiletten voor rolstoelgebruikers.

Typisch aan de voorgevel van Casa Milà zijn de golvende lijnen die bijna doen vergeten dat het gebouw in steen opgetrokken is. Foto (c) Fred Romero - Flickr creative commons

 

Bezoek +/- 2 uur, bezichtiging van boven naar beneden. Je vertrekt met een lift naar de hoogste verdieping. Wil je van verdieping veranderen, dan wordt de lift door het personeel opgevraagd en bediend. Een bezoek is meer dan de moeite, zowel op de verdiepingen als het dakterras, vanwaar je een overzicht hebt op de grillig gevormde ventilatietorens en schouwen. Op het dakterras worden muzikale “zomernachten” georganiseerd.

Aan het modernisme in Barcelona is één grote naam verbonden, Antoni Gaudi.hij heeft de meest extravagante gebouwen van de stad gemaakt. Een goed voorbeeld hiervan is Casa Milà, beter gekend als La Pedrera, wat eigenlijk steengroeve betekent. Het valt enorm op door zijn opmerkelijk golvende voorgevel, die bijna op een steengroeve lijkt. De ruwe steen van de voorgevel doet denken aan de bergen, de gebogen vormen lijken op de golven van de zee en het ijzerwerk staat symbool voor de planten en bloemen uit de natuur. Opvallend aan Casa Milà is, dat het geen rechte hoeken heeft, ook binnen zijn geen rechte lijnen. Gaudi heeft het gebouw bewust een neutrale kleur gegeven, in de hoop dat de bewoners er planten zouden laten groeien. Het ontwerp was in opdracht van de rijke industrieel Pere Milà. 

Gaudi had strubbelingen met de heer Milà wat betreft smaak, waardoor Gaudi uit het project stapte voor het voltooid was. 

* Casa Battló of Museu Modernista Antoni Gaudi: 9-21u, Passeig de Gracia 43

Inkom € 29 geen korting + 65 of rolstoelgebruiker

Je komt erin zonder drempel. Kleine lift naar 1e verdiep, maar OK, hogerop is een grotere. De woonruimten zijn gemakkelijk te bezoeken, op het dakterras kon de rolstoel amper bewegen. Het is zeker de moeite, je begeleider kan het hele dakterras aflopen en grondig bekijken. Er zijn geen toiletten voor rolstoelgebruikers.

De veelkleurige voorgevel en de paarlemoer-achtige kleuren op het dak versterken de sprookjesachtige sfeer van dit huis van Gaudi. Foto (c) plb06 - Flickr creative commons

 

Antoni Gaudi heeft duidelijk zijn stempel gedrukt op Barcelona. Casa Battló is naast Casa Mila één van zijn meesterwerken. Het gebouw, ook gekend als Casa deis Ossos (huis van de beenderen), heeft soms meer weg van een beeldhouwwerk dan van een gebouw. Het is gebouwd rond de sage van Sint-Joris, de drakendoder. Gaudi schiep een gebouw met golvende muren en afgeronde vormen. De voorgevel is een mozaïek van keramische tegels in veel kleuren, die doen denken aan de schubben van een reptiel of een vis. Ook de zuilen, die op poten lijken, geven het gebouw eerder een organisch karakter. De balkons zijn als enorme kaken van zeedieren, die als het ware uit de zee ontspringen. Strakke lijnen zijn ver te zoeken in de modernistische stijl van Gaudi. Het dak met zijn gebogen structuren doet denken aan een dinosaurus of draak. De kleine toren met een kruis op het dak, stelt mogelijk het zwaard van Sint Joris voor dat in de draak steekt. De balkons zijn als enorme kaken van zeedieren, die als het ware uit de zee ontspringen. In de balkons kan je doodskoppen zien. De beenderen en doodskoppen stellen de slachtoffers voor van de draak. 

Niet alleen de buitenkant van het gebouw, maar ook het interieur is adembenemend. In het interieur vermijdt Gaudi het gebruik van rechte lijnen. Je vindt er o.a. mooi gebrandschilderde ramen, kleurrijke tegels en bijzondere deurposten. Gaudi verbouwde en renoveerde dit oorspronkelijk huis uit 1875, tussen 1904 en 1906 voor Josep Battló i Casanovas, een rijke textielmagnaat. 

Wij vertoefden er geruime tijd, om de schoonheid in ons te kunnen opnemen. Het is gewoon prachtig, de inkomprijs die valt ietwat tegen.

* Casa Amatller: 11-18u, Passeig de Gracia 41

Rondleidingen alle 30’ 11-13u//15.30-18u, inkom € 15 p/p, + 65 € 7,50

Kan niet met een rolstoel wegens de vele treden. 

Direct naast Casa Battló ligt Casa Amatller. Dit woonhuis is het werk van een andere modernistische maestro uit Barcelona, Josep Puig i Cadafalch, een tijdgenoot van Gaudi. Puig i Calafalch liet zich inspireren door Nederland en mengde die invloeden met Catalaanse gotiek. Hij bouwde Casa Amatller in opdracht van de chocoladefabrikant Antoni Amatller, die het door zijn opa opgezette chocolademerk groot maakte binnen Spanje en Europa. Bijzonder aan dit woonhuis is dat de meubelen, zelfs kleding en serviesgoed zijn bewaard gebleven. Je krijgt bij een bezoek een goed beeld hoe het huis destijds was. 

Glasraam in het plafond van Casa Amatller. Foto (c) Bart Linssen - Flickr creative commons

 

* Casa Lleó Morero, Passeig de Gracia 35

Hoekhuis met mooi torentje op het dak, enkel buitenzicht

Casa Lleó Morero is het werk van de Catalaanse architect Lluis Doménech i Montaner. Het is één van de huizen die behoren tot de zogenaamde Illa de la Discórdia of het “Eiland van de Tweedracht”. Je vindt er werken van de drie belangrijke Catalaanse modernistische architecten bij elkaar: Antoni Gaudi, Josep Puig i Cadafalch en Lluis Doménech i Montaner. 

* Fundació Antoni Tapiés: 10-19u, ma gesloten, Calle Arago 255, ijzerdraad op het dak

Het werd opgericht in 1984 door de schilder en kunstenaar Antoni Tapiés, met als doel de studie en kennis van de moderne en hedendaagse kunst te promoten. De Fundació Antoni Tapiés opende zijn deuren in juni 1990 in het gebouw van een voormalige uitgeverij. Het gebouw was het werk van de modernistische architect Lluis Doménech i Montamer. Het gebouw nabij de Passeig de Gracia was het eerste in de wijk Eixample die industriële typologie en technologie wist te integreren.

Antoni Tapiés i Puig is een bekende Catalaanse schilder, beeldhouwer en kunsttheoreticus. Hij overleed in 2012 op 88-jarige leeftijd. Hij wordt gezien als één van de pioniers van de  naoorlogse avant-garde in Spanje. 

Op weg naar de wijk El Raval genoten we van een lekkere paella op het open terras van Restaurante Barcino, Rambla de Catalunya 13. We betaalden er voor ons twee € 40,80 drank inbegrepen. 

* El Raval

Het was oorspronkelijk een arme buurt waar veel immigranten leefden. Die multicultura-liteit vormt nu één van de sterkte punten van de levendige en trendy buurt, waar tegenwoordig veel artiesten wonen. De buurt staat ook bekend als Barri Xino, wat Chinatown betekent. Het is een volkse wijk met vooral Noord-Afrikanen, Indicos en Pakistani. ’s Avonds heerst een gezellige drukte.

* Antic Hospital de la Santa Creu: Ingang via Carrer del Carme en de tuinen. 

 Eén van de bekendste en laatste patiënten in dit ziekenhuis was de meester Gaudi zelf, die na zijn fataal tramongeval op 7 juni 1926, hier belandde en drie dagen later aan zijn verwondingen overleed. 

We zijn er geweest, maar hebben niets gezien dat naar Gaudi verwees. Het is een somber gebouw met een mooie binnenkoer.

Rond 16u stapten we op om in de richting van het metrostation Jaume I te gaan. Het is een eind gaan en we wilden rond 18u in het hotel zijn om ons op te frissen en iets anders aan te trekken. Aan de Plaça de Sant Jaume werden we tegengehouden. Het plein was afgesloten en niemand mocht erop. We moesten het gewoon over om tot bij de metro te geraken. Na enige aarzeling van de politie is het ons gelukt, aan het metrostation kregen we met hetzelfde af te rekenen. De lift van de metro was geblokkeerd en niemand kon of mocht erin. Het duurde even, maar dan kwam de redding. Door de aanwezigheid van de rolstoel heeft de politie bevel gegeven om ons met de lift naar de perrons te laten gaan. Eind goed, al goed. In het metrostation Jaume I vertrokken we met lijn L 3 richting Trinitat Nova, met een overstap in Passeig de Gracia op L 4richting La Pau, om het einddoel in Llacuna station te bereiken. Je moet goed uit je doppen zien in Passeig de Gracia om bij L 4 te geraken.

De ganse dag was het schitterend weer bij 28.°

In het hotel wisselden we de kledij, waarna het wachten was op een taxi, die ons naar de luchthaven zou voeren. Daar aangekomen, werd gevraagd voor welke vlucht we kwamen en tot onze ontsteltenis kregen we te horen dat er vandaag geen vlucht meer was naar Brussel. Aan de infostand werden we naar de balie van Swissport gezonden. De man aan de balie had net alles afgesloten, maar was zo vriendelijk naar Brussels Airlines te bellen. Enkele minuten later hadden we een ticket vast voor de vlucht van morgen. Terug bij de info werden we naar de aankomsthal verwezen. Daar zouden ze ons verder helpen voor het zoeken naar een hotel voor 1 nacht. De man aan het loket was verre van vriendelijk en zei dat hij niets kon doen, hij ging het loket sluiten. Hij stopte Marie-Claire een lijst met hotels in de hand en dat was het. Marie-Claire is beginnen bellen en na enkele tijd hadden we een kamer in het Alfa Hotel tegen de luchthaven. Een taxi bracht ons ter plaatse, na het inchecken zochten we het restaurant op om nog iets te verorberen. Daarna was het bedtijd.

Maandag 16 september

Haast was er deze morgen niet bij, we konden heel rustig ontbijten en nog een laatste maal genieten van de zon. Een taxi bracht ons om 13.30u naar de luchthaven en nu lukte het wel. We werden naar de juiste balie verwezen, checkten in en wachtten onze tijd af om aan boord te gaan. We verlieten Barcelona om 16.25u, om in Brussel aan te komen rond 18.25u. Voor we naar de bagageband konden, werden we gecontroleerd op het invullen van de PLF. Het ophalen van de bagage ging vlot en Dirk stond ons reeds op te wachten. Vlug werd geladen en we konden richting huiswaarts, waar we na een goed uur veilig en wel aankwamen.

Bij thuiskomst hebben we Connections op hoogte gebracht van de fout die gemaakt was. Zij vroegen de bewijzen van de extra kosten. Zij gingen nagaan wie er in fout was, Brussels Airlines of Connections. Binnen een goede week stond het bedrag integraal op de rekening.

Eindconclusie 

Het lange thuisblijven moe wilden we er eens een weekje tussen uit. We hebben met volle teugen genoten van de citytrip naar Barcelona. De architectuur boeide ons van het eerste moment, we konden er niet genoeg van krijgen. We konden ons meestal met de metro verplaatsen, die een heel uitgebreid netwerk aanbiedt. Een citytrip naar Barcelona is heel goed haalbaar met een rolstoel. Het weer was grotendeels heel aangenaam. De temperatuur zakte nooit onder 20°.

 

Praktische informatie

* Tijdzone

 Barcelona hanteert hetzelfde uur als in de Benelux. 

 * Klimaat

Vanaf de lente is de temperatuur in Barcelona aangenaam. In de zomermaanden kan het heel warm zijn. Voor het overgrote deel van onze reis was het heel aangenaam met zonovergoten dagen. Het was slechts 1 dag minder met bewolking. De temperatuur schommelde tussen 25° en 30°C.

 * Taal 

Catalaans en Spaans zijn de voertalen in Barcelona. Met Engels kom je ver in de toeristische sector.

 * Geldzaken

Het leven is er iets goedkoper dan in België, tenminste wat wij ervan vonden. Betalen deden we met MasterCard en met cash euro’s voor kleine uitgaven. 

 * Fooi 

 In Barcelona is het gebruikelijk een fooi te geven. Meestal is het in de rekening verwerkt. Als dit niet het geval is, is het gebruikelijk 5 tot 10% fooi te geven.

 * Reisverzekering 

Buiten Eurocross van de mutualiteit hebben wij altijd de reisverzekering van V.A.B. zonder wagen. Die kost € 88,80  (€ 111 - 20% als lid van Wegwijzer) voor een jaar gezinspolis zonder wagen. 

 * Veiligheid: Er zijn geen specifieke risico’s verbonden aan reizen naar Barcelona 

 * Gezondheid

Water uit de kraan is veilig maar heeft een smaakje. Koop dus liever water in afgesloten flessen. Zo heb je minst kans op ongemakken zoals diarree. Tanden poetsen met kraanwater is geen probleem. Verder geen zorgen op vlak van gezondheid. Heb je toch even een probleem met je gezondheid, dan word je heel goed opgevangen en verzorgd. 

* Transport

- Vluchten: 

De vluchten, geboekt bij het reisbureau Connections, werden uitgevoerd door Brussels Airlines. 

Vlucht uitgevoerd door Brussels Airlines. 

09/09 Brussel - Barcelona 12.35u-14.35u, vliegduur 2.00u met Airbus A330, vluchtnummer SN3703

16/09 Barcelona - Brussel 16.25u-18.25u, vliegduur 2.00u met Airbus A330, vluchtnummer SN3704 

Heen en terug met het vliegtuig kostte € 351,80 vlucht + taksen voor ons twee.

Brussels Airlines deed zijn uiterste best om het ons zo aangenaam mogelijk te maken. 

De service aan boord was ondermaats bij de heenvlucht maar prima op de terugvlucht. Over de zitplaatsen op de vluchten mochten we niet klagen.

- Ter plaatse reden we zoveel mogelijk met de metro of de bus en kochten hiervoor twee kaarten van € 39,00 die vijf dagen geldig waren. Nadat de vijf dagen om waren, kochten we een tienrittenkaart van € 10,00. We namen ook drie keer een taxi.

Taxi Ilunion Hotel naar de luchthaven € 41,30 

Taxi luchthaven naar Hotel Alfa Aeropuerto € 32,00 

Taxi Hotel Alfa Aeropuerto naar luchthaven € 45,00

* Handbagage

De regels voor de handbagage zijn nog steeds dezelfde. Dus nog altijd geen vloeistoffen, gels, pasta’s, zalfjes en scherpe voorwerpen zoals nagelknippers, knipmessen en schroevendraaiers in je handbagage stoppen. Zulke zaken horen in de bagage die je incheckt. 

Op sommige luchthavens word je van kop tot teen gecontroleerd. 

* Als rolstoelgebruiker

Om aan onverwachte kleine problemen te verhelpen aan je rolstoel, neem je best wat herstelmateriaal zoals plakgerief en pomp, enkele sleutels, schroevendraaier (klein formaat) met bits. Die zaken steek je best niet in de handbagage maar in de bagage die je incheckt. 

Op mijn rolstoel zitten reeds jaren krypton banden (volle banden) en daardoor is het probleem met platrijden van de baan. Het is in ieder geval een zorg minder. Op mijn nieuwste rolstoel zijn vooraan de kleine wieltjes met volle velgen en dikkere bandjes gemonteerd. 

Heb je een Europese parkeerkaart, neem die mee of een kopie. Ze wordt soms gevraagd.

* Infobronnen

We haalden veel info uit de ANWB Extra van Barcelona

ISBN 978-90-18-041001-4

Daarin zit een kaart van de stad en nuttige info.

De kaart uit de kleine ANWB-gids is heel gedetailleerd.

Ook op het internet is wel wat info te vinden over Barcelona.

* Inreisvoorwaarden 

Paspoort of identiteitskaart. 

* Waardering

Deze reis was voor ons een meevaller qua cultuur. 

 

Enkele gegevens over ons, wij zijn Jozef Somers en Marie-Claire Meesemaecker, Engelsenlaan 185, 9600 Ronse

Telefoon: 055/31.55.73

E-mail: somers.jozef@skynet.be en somersjozef@outlook.com

Andere reizigers mogen met ons contact opnemen. Als andersvalide en persoon op rust ben ik meestal thuis. Mijn spraak wordt niet altijd door iedereen verstaan, daarom is het aangewezen ons te contacteren na 18u. Marie-Claire kan dan geïnteresseerden te woord staan. Een andere mogelijkheid is vooraf een dag en uur af te spreken via mail.

 

Logies: ligging, toegankelijkheid en prijs

Logies is vrij normaal van prijs, tenminste voor ons westerse toeristen. Wij kozen uit noodzaak voor accommodaties die te doen zijn met een rolstoel.

De gegevens van het logies tellen voor iedereen. Daarbij geef ik de toegankelijkheid, die bedoeld is voor minder mobiele mensen en rolstoelgebruikers, die nog uit hun rolstoel kunnen en die met de hulp van een vaste steun nog enkele stappen kunnen zetten. Het overgrote deel van de hotels waar wij verbleven heeft minstens 1 kamer met aangepaste badkamer en de meeste bedden zijn vrij hoog. Als je wil zeker zijn over zulke kamer te kunnen beschikken, doe je er best aan met het logies telefonisch contact op te nemen en je wensen voor te leggen. Bij elk hotel vermeld ik ook onze persoonlijke tevredenheidsscore (op 5 punten).

 

 Ilunion Hotel Barcelona 5/5

 Carrer Ramon de Turró 196-198, Esq.C/ Llacuna, 08005 Barcelona

 Tel.: + 34/932.438.800 Fax: + 34/932.438.801 E-mail: recepcionbarcelona@ilunionhotels.com 

Het hotel is goed gelegen op 10’ lopen van het metrostation Llacuna, station met een lift en op 20’ lopen van de uitlopers van Barceloneta. Je komt erin zonder drempel en de deur schuift automatisch open bij aankomst. Een lift brengt je naar de gewenste verdieping. Wij logeerden in kamer 701, die slechts een breed dubbel bed heeft, er is ook airco en een kleine minifrigo. In de ruime badkamer was een vrij hoge lavabo, een verhoogd toilet met twee beugels en een inloopdouche met scherm, losse sproeier en opklapbaar zitje en een beugel. Er was ook een haardroger. We boekten het logies via Booking.com n betaalden ter plaatse met MasterCard € 628,27 voor 6 nachten, taksen en een degelijk ontbijtbuffet inbegrepen. Het hotel is vrij goed gelegen maar komt heel koel over.

 

 Hotel Alfa Aeropuerto 5/5

 Carrer K Zona Franca, 08040 Barcelona

 Tel.: + 34/933.362.564 E-mail: info@hotelalfaaeropuerto.com 

Het hotel ligt op 4,5 km van de luchthaven Barcelona El Prat. Je komt erin zonder drempel. De heel korte lift voert je naar de gewenste verdieping. In de kamer hadden we twee vrij hoge bedden, airco, kleine ijskast en een safe. In de kleine badkamer was een lavabo, een gewoon toilet met twee beugels, een inloopdouche met losse sproeier maar geen zitje en een haardroger. We boekten het hotel niet op voorhand, maar uit noodzaak van op de luchthaven in Barcelona en betaalden met Maestro € 99,86, taksen en een vrij goed ontbijtbuffet inbegrepen. Er is een free shuttle ter beschikking voor afhalen op de luchthaven of naar de luchthaven voeren. Die dienst werkt in de vroege ochtend uren en in de avond. Tijdens de dag moet je een beroep doen op een taxi. 

Hoe goed vond je dit reisverslag?: 
4
Gemiddeld: 4 (1 stem)