Spanje: een waaier van ontdekkingen

Foto uit Andalusië: kleurige waaiers op een rij.

 

Spanje maakt hard werk van toegankelijk toerisme. De costa's, het binnenland, de steden en de eilanden: je hebt een waaier aan keuzes.

Algemeen

Objectieve kijk

Equalitas Vitae is een toegankelijkheidsbureau dat overal in Spanje toeristische gebouwen objectief onderzoekt. Naargelang de resultaten, krijgen goedgekeurde gebouwen een groen (toegankelijk met hulp) of blauw (zelfstandig toegankelijk) label. Vooral voor rolstoelgebruikers is dit label heel nuttig. De website bevat bovendien uitgebreide beschrijvingen van logies en bezienswaardigheden in zowat elke regio. Een kaartje toont steeds de exacte locatie van het besproken gebouw. De informatie is in het Spaans, Frans en Engels beschikbaar.

Spanje toegankelijk

Polibea – een arbeids-, opleidings- en communicatieproject voor mensen met een handicap – is sinds 2002 actief rond toerisme. Reizigers met een beperking bieden zij informatie en nieuwtjes over toegankelijke logies, evenementen en musea. De toeristische sector in Spanje kan bij hen terecht voor cursussen ‘Klantvriendelijk onthaal’ en toegankelijkheidstips.

Ik kan reizen

Puedo Viajar toont je per stad in Spanje welke hotels, bezienswaardigheden, restaurants,… toegankelijk zijn. Kent het personeel (Spaanse) gebarentaal? Is er info in brailleschrift? Zijn geleidehonden toegelaten? De informatie is beschikbaar in het Spaans, Engels, Frans en Duits.

Mobiel

Op vakantie aan de Spaanse Costa’s, in Mallorca of in de Portugese Algarve? De Britse firma Mobility Abroad levert ter plaatse scooters, rolstoelen, tilliften en ander hulpmateriaal dat je liever niet in je bagage meeneemt. Meer info (in het Engels) lees je op Mobility Abroad. Ook tips voor bijvoorbeeld toegankelijke accommodatie en verpleging zijn hier te vinden.

Parkeerkaart

Gebruik je de auto, op reis in Spanje? Vergeet je blauwe parkeerkaart voor personen met een handicap niet. Het Europese model (met pasfoto) geeft je in heel de Europese Unie, en ook in sommige landen daarbuiten, het recht om op een voorbehouden plaats te parkeren. Let wel: dat betekent niet dat je overal onbeperkt in de tijd en/of gratis mag blijven staan. Op deze website vind je een ruim overzicht. Informatie beschikbaar in het Engels.

Apps

TUR4All is een app met gecontroleerde toeristische informatie voor reizigers met een (motorische) beperking. De databank bevat hoofdzakelijk tips over Portugal en Spanje. De info is beschikbaar in een hele reeks talen (voorlopig niet in het Nederlands). 

Sinds 2016 is er ook de app Accessible Tourism by Equalitas Vitae, waarmee je toegankelijkheidsinfo over gebouwen bij jou in de buurt terugvindt. De gegevens zijn gecontroleerd door de samenstellers of door vrijwillige medewerkers.

Tanken kan lastig zijn, zeker als er niemand in de buurt is om een handje te helpen. Dankzij fuelService weet je nu vooraf waar je een bemand tankstation zult tegenkomen. Met de app kun je de medewerker meteen ook laten weten dat je eraan komt. Behalve in Spanje is de app ook bruikbaar in Australië, België, Canada, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië, Nederland, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten.

Regio's, eilanden en steden

Madrid 

De toeristische dienst van Madrid biedt veel nuttige tips voor een toegankelijke citytrip. De informatie is onder andere beschikbaar in het Engels, Frans en Spaans. Het boekje "Madrid accessible to you" met bijhorende wandelkaart bestaat in het Engels en Spaans (link gaat naar de Engelse versie).

In het Spaans vonden we ook een mooi overzicht van toegankelijke rondleidingen met gids. Verken de rijke geschiedenis van de stad, maak kennis met de sterke vrouwen die er hun stempel op drukten of luister naar de verhalen achter de monumenten en standbeelden.

Balearen

Menorca

Op de site van Holiday Mobility Scooters Menorca vind je méér dan de beloofde scootmobielen: ook over de toegankelijke stranden, winkels, accommodatie, attracties en andere nuttige plaatsen vind je hier info en foto's. Je kunt hier in het Nederlands terecht.

Scootmobielen zijn eveneens te huur bij Menorca Mobility. Het bedrijf levert de scooter bij jou op hotel of aan de luchthaven. De website is beschikbaar in het Spaans, Italiaans, Engels en Duits.                   

Canarische eilanden

Gran Canaria

Maik Jänke verhuurt sinds 2005 strandrolstoelen en elektrische scooters en heeft een eigen aangepaste vervoersdienst op Gran Canaria. Zo kunnen mensen met een beperkte mobiliteit hier zorgeloos op vakantie gaan. MobilitätsService is beschikbaar in het Duits en Engels.

Lanzarote

Hulpmiddelen, zoals tilliften, scooters, rolstoelen (manueel of elektrisch) of krukken zijn te huur bij de firma Mobility Aids Lanzarote. De website bevat een indicatieve prijslijst. De levering, overal op het eiland, is in de prijs inbegrepen.Info beschikbaar in het Spaans en Engels.

Tenerife

De toeristische dienst van Arona (met de populaire Playa de las Americas, Playa de Los Cristianos en Playa de las Galletas) maakte een overzicht van toegankelijke stranden. De folder is in het Spaans, Engels en Duits opgemaakt.

Orange Badge Machine S.L. in Tenerife meldt ons dat zij rolstoelen en andere hulpmiddelen verhuren, verkopen en herstellen. Ook aangepast luchthavenvervoer wordt door hen geregeld. Hun website bevat tevens adressen van toegankelijke horeca. Info beschikbaar in het Spaans, Engels, Duits, Frans en Nederlands.

De bekendste aangepaste vervoerdienst in Tenerife is LeRo, een dienst waar je ook terechtkan voor reparaties en verhuur van hulpmiddelen en voor de organisatie van excursies op het eiland. LeRo Minusvál S.L., Edf. Mar y Sol, Avenida Amsterdam 8, E-38650 Los Cristianos / Tenerife. Informatie in het Duits, Spaans, Engels, Frans en Nederlands.

Het hoeft niet altijd zon, zee (of zwembad) en strand te zijn. De Belgische organisatie Project U/Turn werkte enkele uitstappen uit die je een meer avontuurlijke kant van Tenerife tonen. Voor je verblijf op Tenerife kun je  1-dagsactiviteiten boeken, zoals walviskijken, kajak, jeep safari,... Al deze activiteiten zijn aangepast aan mensen met een beperking.

De app Tenerife Accesible (2015) bevat nuttige info voor wie beperkt mobiel is, blind of slechtziend, doof of slechthorend. Ben je op Tenerife, dan kom je er direct mee te weten waar je terechtkunt. Alle info is ter plaatse door een gespecialiseerde dienst onderzocht. Er is een versie voor iOS.

Catalonië

Catalunya

Naar aanleiding van de Olympische Spelen (en vooral de aansluitende Paralympics) koos Barcelona en omgeving in 1992 resoluut voor een toegankelijk openbaar leven. Zestien jaar later vond de toeristische overheid van Catalonië het tijd voor een grondige opfrissing. Een brochure en website Turisme para Tothom brengen nu de faciliteiten in heel de regio samen: vervoer, bezienswaardigheden, logies,... Alles met overheidsgarantie. De informatie richt zich tot personen met een verminderde mobiliteit of een visuele handicap en is beschikbaar in het Catalaans, Castiliaans, Italiaans, Frans, Duits en Engels (link leidt naar Engelse versie).

Barcelona

De toeristische dienst van Barcelona heeft een eigen website voor bezoekers met een beperking. Je leest er alles over toegankelijke musea en attracties, vervoer, hulpmiddelen, logies en activiteiten. Aan de linkerkant van het scherm kun je een type van beperking aanduiden om je zoekresultaten af te stemmen op jouw mogelijkheden. Vind je nog niet wat je zoekt, klik dan op "Contact us" en er opent een contactformulier waar je je vraag kunt stellen. Informatie is er in het Catalaans, Spaans, Frans en Engels.

Voor zorg op vakantie kun je terecht bij Barcelona for all needs (BCN4All). Dankzij een heel netwerk van plaatselijke diensten regelt BCN4All zowel hulpmiddelen als persoonlijke assistentie en (para)medische zorg voor buitenlandse toeristen.

Een Britse rolstoelgebruiker die er woont ontwierp de website Accessible Barcelona. De site bevat voldoende tips om je te laten watertanden. Info beschikbaar in het Engels.

Cordoba

Het stadsbestuur van Cordoba heeft een pagina met toegankelijkheidsinformatie. Ook bezienswaardigheden en (toeristisch) vervoer komen hier aan bod. De informatie is enkel beschikbaar in het Spaans.

EcoTour heeft niet meteen iets met ecologie te maken, wel met toegankelijke manieren om Cordoba te ontdekken. De organisatie werkte verschillende gegidste wandelroutes en arrangementen uit: een ambachten- of wijnroute, cultureel erfgoedwandeling,... keuze te over. Ze denken daarbij niet alleen aan minder mobiele bezoekers, maar ook aan blinde, slechtziende, dove of slechthorende personen.

Costa Brava

Je zorgbehoeften uitleggen in een andere taal is niet altijd gemakkelijk. Zorgteam Costa Brava regelt verpleging en verzorging in je eigen taal: Nederlands, maar ook Engels en Duits. Ook voor hulpmiddelen kun je bij deze dienst terecht. De medewerkers zijn verder ook bereid om bij een doktersbezoek te helpen met vertalen.

Malaga

De Andalusische stad Malaga, aan de Costa del Sol, is uitgeroepen tot Smart City 2020. De stad is niet alleen slim ingericht, maar ook heerlijk toegankelijk. Guide to Malaga schreef een handige (Engelstalige) gids voor rolstoelgebruikers. Toegankelijke uitstappen, restaurants, stranden en vervoer, het staat er allemaal in.

Valencia update.

Logies, ontspanning, vervoer, eten en drinken, bezienswaardigheden en toeristische diensten: van alles biedt Visit Valencia toegankelijkheidsinformatie. Per rubriek geeft de website een lijst met adressen, met rechts op het scherm telkens de knop "+Info" om te weten wat je precies mag verwachten op het vlak van toegankelijkheid. De informatie is onderverdeeld per type beperking, zodat je meteen terugvindt wat jou interesseert. De link gaat naar de Engelstalige info, maar je kunt er ook in het Spaans of Catalaans terecht.

Het reisbureau Verrassend Valencia biedt op zijn website ook goeie tips voor bezoekers met een beperking. Vooral rolstoelgebruikers en wie minder goed te been is vinden hier zeker informatie. Zelf hebben ze bijvoorbeeld een rolstoeltoegankelijke bakfiets te huur. Als dat niet verrassend is! Ook toegankelijk logies, vervoer en bezienswaardigheden komen aan bod. Alle info is in het Nederlands.

Reisorganisaties

Accessible Madrid

Anders dan de naam laat uitschijnen, is het reisbureau Accessible Madrid niet alleen in de hoofdstad actief, maar in heel Spanje. Je kunt er ook een rolstoel of scootmobiel huren.

Barcelona-Enabled

Voor een toegankelijk verblijf in Barcelona, maar ook voor tips voor restaurants, activiteiten en vervoer, weet Barcelona-Enabled raad. Dit reisagentschap richt zich specifiek tot reizigers met een fysieke beperking en werkt enkel met logies die ter plaatse gecheckt zijn op hun toegankelijkheid (ingang, sanitair, kamer, lift, restaurant en algemene kenmerken). De website is beschikbaar in het Engels en Spaans, maar je kunt er ook in het Nederlands terecht.

BCN Accesstour

BCN Accesstour is gespecialiseerd in het organiseren van toegankelijke vakanties in heel Spanje. Het bedrijf werkt specifiek voor buitenlandse bezoekers en biedt ondermeer ook toegankelijke cruises en scooter- en rolstoelverhuur aan. De website is in het Engels opgemaakt.

Dialyse

Wil je als dialysepatiënt genieten van een onbezorgde vakantie in Spanje? Corendon Dialysereizen heeft sinds 2003 ervaring met deze specialisatie. Ook wie andere toegankelijkheidsvragen heeft, kan hier terecht voor een vakantie op maat.

Ilunion Viajes

Ilunion overkoepelt verschillende toeristische diensten en bedrijven die gegroeid zijn uit de Spaanse handicaporganisatie ONCE. Deze afdeling baat een hotelketen uit en is de reisorganisator van de koepel. De website is beschikbaar in Spaans; sommige delen zijn ook naar het Engels vertaald.

Mucho Gusto

Mucho Gusto Travel geeft je in het Nederlands toegang tot Spanje in al zijn facetten. Het reisbureau is gespecialiseerd in rolstoeltoegankelijke vakanties, inclusief hulpmiddelen, aangepast logies, bezienswaardigheden en activiteiten.

Red Estable

Red Española de Turismo Accesible (of kortweg Red Estable) is een netwerk van aanbieders van toegankelijk toerisme in Spanje. Het netwerk organiseert zelf geen reizen, maar kan je in contact brengen met een geschikte organisator. De website is beschikbaar in het Nederlands, Spaans, Engels en Duits.

S-cape 

Santiago de Compostela is een populair doel voor pelgrims en fervente wandelaars. Het reisbureau S-cape Travel werkte met steun van de EU langs de "camino" een traject uit op maat van handbikers en driewielfietsers. Ook voor aangepast vervoer, logies en praktische ondersteuning kun je bij hen terecht. Hier zijn twee voorbeeld-routes: voorbeeld 1 en voorbeeld 2. De website is in het Engels, maar je kunt er ook in het Nederlands terecht.

Sol Access Service

Sol Access Service heeft vele jaren ervaring met toegankelijke individuele en groepsvakanties op de Canarische eilanden. Deze Spaanse reisorganisatie biedt toegankelijke accommodatie, aangepast vervoer, hulpmiddelen en een eigen medische dienst. Hun website is beschikbaar in het Nederlands, Engels, Spaans en Duits.

Valencia in rolstoel 

Toegankelijk verblijf, vervoer, activiteiten en attracties, maar ook hulpmiddelen en verpleging: Valencia Wine Consulting & Tours regelt het (ook in het Nederlands!) voor jou. Voor de hongerigen en dorstigen: zaakvoerder Johan is bovendien een kenner van wijn en gastronomie. Info in het Nederlands en het Engels.

Zero Limits

Ook Barcelona Zero limits legt zich toe op de hoofdstad van Catalonië. De oprichter is zelf rolstoelgebruiker. Behalve verschillende arrangementen, vind je op hun website ook een blog waarin gastschrijvers hun beste tips over Barcelona vertellen. De website is beschikbaar in het Engels, Spaans en Catalaans.

Zorgvakanties

Het reiskantoor Aro Travel uit Nijlen (B) heeft zich onder de vlag Zorgvakanties toegelegd op een aanbod met een meer dan gewone toegankelijkheidsgraad. Toegankelijk verblijf, vervoer, hulpmiddelen en zelfs assistentie en verzorging op de vakantiebestemming kunnen geregeld worden. Het aanbod bevat ondermeer een aantal welgekozen plaatsen langs de Costa Blanca. De website is beschikbaar in het Nederlands.

Voor extra adressen van reisorganisaties en meer uitleg over georganiseerd reizen: klik hier.

Terug van vakantie in Spanje? Schrijf een reisverslag. Je helpt er andere reizigers met een beperking mee!