De verborgen parels van Gran Canaria

Een smal straatje richting de plezierboten in Puerto de Mogàn.

 

Geschreven door Jozef.

Traject: Brussel, Madrid, Las Palmas, Mogan, Galdar, Las Palmas, Madrid, Brussel

Reisverslag

Zaterdag 08/05 Brussel - Madrid - Las Palmas

Stipt om 8.30u stopte de taxi voor de deur, om ons nogmaals en dit na zoveel maanden naar Brussels Airport te brengen. Rond 9.40u waren we ter plaatse en konden we naar de balie van Iberia om in te checken. Na het tonen van de negatieve PCR-test en het FCS-formulier, kon het eigenlijke inchecken van start gaan. Het verliep vlot, waarna we ons meldden bij de dienst assistentie. Zelf naar de gate gaan was geen probleem en tegen de tijd van boarding kwamen twee assistenten opdagen. 

Op het geplande uur verlieten we Brussel, om in Madrid ook op het voorziene uur te landen. Na een transfertijd van een goede twee uur, vertrokken we er naar onze eindbestemming Las Palmas de Gran Canaria. Na de passencontrole konden we de bagage ophalen. Een assistent vergezelde ons naar het bureau van Trifty/Herz, voor het ophalen van de huurwagen. We vroegen er hulp om in de grote garage naar de wagen te gaan. Na een kwartier verscheen een hulpvaardig persoon, die de rolstoel voortduwde. Als alles was ingeladen en de GPS geïnstalleerd, reden we de autostalling uit, om koers te zetten naar het zuidelijk gelegen Mogàn. Het inchecken in het appartement verliep vlot. Vader en dochter hielpen waar nodig, de dochter handelde de financiële kant af en overhandigde de sleutels van het appartement en de inkompoort. Na installatie in het appartement werd het bedtijd. We waren deze morgen vrij vroeg opgestaan om tijdig gereed te geraken en de wachttijden op de luchthavens mat ons ook wat af. 

Zondag 09/05: Puerto de Mogàn 

Zonder ontbijt verlieten we het appartement, om ervan te genieten in Puerto de Mogàn in het Restaurante Belin, Victoria Playa de Mogàn. We namen plaats op het open terras, dat je op kunt zonder drempel. Voor een lekker ontbijt betaalden we € 14,00 voor ons twee. Na het ontbijt trokken we naar de haven. We wilden een boottocht maken Gezellig straatje in Puerto de Mogàn met de Spirit of the Sea of met Lineas Salmon. De boten waren aangemeerd, maar we vernamen dat er niet wordt uitgevaren sedert het begin van de Corona en dit tot zolang de epidemie duurt. Normaal zijn er boottochten tussen 10u en 17u, met vertrek om het half uur. Het zijn afreizen van de hele zuidwestelijke kust, wat een mooie kust is. Je kunt van boord gaan in Puerto Rico, Patalavaca en Arguineguin en eventueel op een volgende boot verder varen.

Vermits de boten niet uitvaren, wilden we de bochtige kustweg Puerto de Mogàn naar Arguinegui de GC 500 nemen. We kwamen hier ook bedrogen uit. We hebben op de kustweg een eind gereden, maar kwamen op een gegeven ogenblik aan een wegblokkade. Noodgedwongen moesten we op onze stappen terugkeren en via de C1 naar ons doel rijden. Na een korte stop vertrokken we in de richting van het Palmitos Park. We volgden de C1 enkele kilometer tot de afrit aan de Spar Sonnenland, om daar recht omhoog te nemen over El Tablero, Media en Fanega tot aan het park, waar de weg stopt aan een kleine parking. De laatste kilometer rijd je door bosrijk gebied. Het loonde voor ons niet om het park vandaag nog te bezoeken, er restte te weinig tijd.

* Palmitos Park: open 10u-18u, laatste inkom 17u, inkom € 32,00 p/p
Het is een groot exotisch vogelpark op het grondgebied van Maspalomas. Het park ligt niet aan de kust, maar iets verder het binnenland in. Het ligt in de heuvels en door het park wandelend heb je op veel plekken een mooi uitzicht. Er is een terras bij een fontein langs een pad dat omhoog leidt naar het Amfitheater, waar shows worden gegeven met roofvogels. 
Wat in het park opvalt, is de rijkdom aan cactussen en succulenten. Hiervan zijn veel soorten aanwezig, van de vogels zijn vooral de papegaaien goed vertegenwoordigd, maar ook andere vogelsoorten zijn aanwezig. Van de watervogels zijn er vooral zwanen en verschillende soorten eenden. Dichtbij de uitgang achter het souvenirwinkeltje zijn kolibries te bewonderen, die goed zichtbaar om hun voedsel vliegen. 

Van het Palmitos Park zetten we koers naar Maspalomas en reden door tot Meloneras, de mooiste badplaats van Gran Canaria. We vonden een parkeerplaats in de buurt van de vuurtoren. Van aan de Faro begint een lange promenade met gezellige restaurants We deden er een wandeling langs de zee. Het is een mooi aangelegd breed wandelpad. Je loopt de ganse tijd langs het azuurblauwe water. In Café de Paris lieten we een lekker ijsje smaken.

Na enige tijd keerden we terug naar Puerto de Mogàn en kozen voor het avondmaal voor het Restaurante Patio Canario, Local 141-142, Tel.: + 34/928.565.456, Puerto de Mogàn. We genoten er met volle teugen van een heerlijke paella(mariscos en Valenciano) en we betaalden hiervoor € 44,15. Na de maaltijd werd het stilaan tijd om onze stek op te zoeken in Mogàn.

De eerste dag op Gran Canaria kon niet meer stuk, we genoten van de zon bij 24°.

Maandag 10/05: Kustweg

Na het ontbijt verlieten we Mogàn via de CG 200, die na ettelijke kilometer was afgesloten. Daardoor verviel een deel vn de geplande route, GC 601 naar de Pic de Cuesta,GC 605 naar Presa Cueva de la Niñas Ayacata. Dit laatste was niet bereikbaar langs deze kant. Door de blokkade van de weg moesten we het plan omgooien.
We kozen nu voor Playa del Inglés om zo bij Las Duñas de Maspalomas te komen. Het is een woestijn en een oase en een uniek natuurgebied door zijn schoonheid en de verscheidenheid aan ecosystemen die het herbergt. 
Het is door de regering van Gran Canaria beschermd als bijzonder natuurreservaat uitgeroepen. Het omvat buiten een prachtig strand, levende duinen van organisch zand, een palmbomenbos en een lagune met brak water. Deze lagune is La Charca, het is een gebied tussen de zee en de duinen. Trekvogels rusten hier uit op hun reis van Europa naar Afrika. Zij gebruiken het ook als broedplaats. Je kunt er een varia aan watervogels spotten. 

Jozef poseert in zijn rolstoel bij de duinen van Maspalomas.

Het is er moeilijk om parkeerplaats te vinden en het Riu Hotel, waar je normaal doorloopt om bij de duinen te komen, was helemaal afgezet voor renovatie. Na een hele tijd zoeken, konden we de wagen op een open plek stallen. Het pad naar de duinen loopt nu naast het hotel. Via hellende vlakken kom je op een wandelpad, vanwaar je een overzicht hebt op de zandduinen. Er blies een stevige wind en de zon had zich achter het wolkendek verscholen. Aangenaam is wel anders. Het pad loopt dood, waar je uitkomt via het Riu Hotel. Het infocentrum was nu ook gesloten. MarieClaire is hier de duinen in gegaan om foto’s te schieten van de zandduinen. Zij kwam verkleumd terug en we dropen hier af, om naar Puerto de Mogàn terug te keren. Het was er in ieder geval veel aangenamer, de zon scheen er volop. 
We keerden naar Puerto de Mogàn terug voor het avondeten en kozen dit keer voor Restaurante Sol y Luna, Local 140, Puerto de Mogàn. De geserveerde maaltijd was hier ook lekker en we betaalden er voor ons twee € 50,40.

We genoten volop van de zon bij 24°C.

Dinsdag 11/05: Van Puerto de Mogàn naar het binnenland

* Ayacata via via GC 60
 Van Puerto de Mogàn ging het naar Ayacata. Het is één van de beste plaatsen om te klimmen. Gelegen in de centrale bergen van Gran Canaria, heeft deze geweldige plek boven een uitzicht op Roque Nublo, het natuurlijk symbool van het eiland. De muur van El Fronton, het dichtst bij Ayacata, is meest bezochte en populairste, samen met de muur van La Libreria. 
* Roque Nublo, natuurmonument van grote historische waarde.
 De Roque Nublo neemt voor de eilandbewoners een bijzondere plaats in, als één van de mooiste natuurlijke rotsformaties ter wereld. De rots, van vulkanische oorsprong, rijst 80 m boven het landschap uit en ligt op 1813 meter boven de zeespiegel. 
 De snelste en gemakkelijkste manier om bij de wolkenrots te komen is via de C 1 snelweg. 
 Houd de richting van Roque Nublo aan en parkeer de wagen op de parkeerplaats onderaan de berg. 
 Wandelen naar Roque Nublo kan in circa een klein uur via een stevige klim naar de top van de berg, om dan te genieten van het uitzicht op de kust van Gran Canaria. De ganse wandeling kan je afhaspelen op +/ 2 uur. Best is parkeren op de parking La Goleta.
 Marie-Claire is aan de klim begonnen, maar is na enkele meters teruggekeerd. Ze had niet het gepaste schoeisel aan. 

* Van Ayacata via GC 60 naar San Bartolomé de Tirajana
 Het is de grootste gemeente op het eiland. Het berglandschap wordt afgewisseld door diepe ravijnen, die zich uitstrekken tot de prachtige stranden aan de kust. De toeristische trekpleister van de gemeente ligt aan de kust met de wandelende duinen van Maspalomas. 

* Roque Bentayga via GC 671: rotsvestiging
 Drie rotsen vormen een een plek omringd door magie. Samen vertegenwoordigen zij de perfecte unie tussen het natuurlijke en het cultuurlandschap Bentayga.

* La Cruz de Tejeda met Parador National via GC 15: 1.503m
Op zeven kilometer ten noorden van Tejeda staat op het hoogste punt  (1.450 m) van de pas over het Cumbremassief het Cruz de Tejeda, een somber gebeeldhouwd stenen kruis. Bij deze populaire bezienswaardigheid vind je bruisende restaurants, bars en winkels met souvenirs en lokale specialiteiten. Achter het kruis is de ingang aan de Parador de Tejeda. 
Tejeda is een aangename tussenstop voor de lunch en terwijl je hier bent, probeer of koop enkele van de heerlijke amandelzoete specialiteiten en marsepein. 

Stenen kruisbeeld voor de ingang van de parador.

 * Parador de Cruz de Tejeda
 Achter het gebeeldhouwde stenen kruis ontvouwt zich de Parador de Cruz de Tejeda. Buiten is het domein wat verwaarloosd, het interieur is nog altijd prachtig. We hebben het vluchtig bezocht.

Richting Cueva Grande via GC 600
* Cruz de los Llanos
 Een route start van La Cruz de los Llanes, het kruispunt tussen La Cruz de Tejeda, Pico de las Nieves, Cueva Grande en Los Llanos de la Pez. 

* Pico de las Nieves via GC 130
Op het hoogste punt van de Pico de las Nieves (1949m) is een uitzichtpunt. Vanaf daar zie je een groot deel van Gran Canaria, dat erkend is als biosfeerreservaat door UNESCO, met diepe ravijnen en scherpe bergkammen, bedekt met vegetatie en gekroond met vulkanische knobbels in raadselachtige vormen.

Panorama met grillige rotsen.

Het is het waard om tot de top van Las Nieves te rijden. Naast de parkeerplaats is er een halve cirkel, die bedekt met stenen en die naar het westen gericht is. Dit is het uitzichtpunt, vanwaar je een goede zonsondergang boven een wolkenzee kunt meemaken. Aan de Pico de las Nieves zie je er voorbij de dikke wolken hangen, daar voorbij schijnt de zon niet. 

Voor de zoveelste keer waren terug in Puerto de Mogàn voor het avondmaal, waarvan we genoten in Restaurante Carpe Diem, Complejo Turistico, Local 119-120. Het geserveerde was te doen, we hebben reeds beter voorgeschoteld gekregen. We betaalden hier € 42,50 voor ons twee.

Het was weer een zonovergoten dag bij 24°C.

Woensdag 12/05: West-oost Binnenland 

Rchting Aguimés via GC 1 (afrit 25)
* Barranco de Guayadeque (kloof) via GC 120 tot Montaña de las Tierras Tagaror 
 Grotwoningen in een indrukwekkend ravijn op Gran Canaria.
 In het historisch centrum van Aguinmes staat de kerk van San Sebastian, een grote kerk met 
 Neoclassicistische gevel. De gevel is één van de mooiste voorbeelden van de bouwstijl op de 
 Canarische Eilanden. De altijd groene Barranco de Guayadeque ligt op enkele kilometer van Aguimes en is één van de mooiste valleien van het eiland. Deze diepe vallei is een natuurreservaat, dat is uitgeroepen tot cultureel erfgoed. Hier is de interessante troglodiete  grotnederzetting van Cueva Bermeja (rode rotsen) te vinden met de kapel van de apostel  Bartolomeus. In de kloof heb je cactussen, agaven, klaprozen, palmen, dennen en amandelbomen en ook meer dan 80 endemische soorten groeien in overvloed op de hellingen. De vallei die in de prehistorie de meest bevolkte van het eiland was, vormt het decor voor één van de belangrijkste prehistorische begraafplaatsen, waar de doden werden begraven in ontoegankelijke grotten. Het is ook de thuisbasis van de grootste hagedissoort ter wereld, de Lagarto Canarion. Dit gebied is een paradijs voor wandelaars, waar veel te ontdekken valt. De weg gaat verder langs het Museo de Guayadeque (9-17u), € 2,50. Het museum of interpretatiecentrum biedt info over de archeologische sites in dit gebied, ook andere milieutechnische gegevens die de vele interessante details uitleggen van deze mooie omgeving. Het museum is op maandag gesloten, het was nu ook dicht door Covid-19.

* Montaña de las Tierras
Net buiten het dorp Aguimes start de wandeling naar Montaña de las Tierras. Op de korte wandeling van 1 km om de berg kom je onderweg Casas Rurales de Guaydeque tegen. Aan de voet van de berg is het restaurant Tagoror met knus interieur.

Terugrijden naar Aguimés
* Fortalesa Grande via GC 551
 Fortaleza Grande ligt op verschillende niveaus, met elkaar verbonden door paden. De paden omvatten de originele tunnel, die de Roque doorkruist en die aan beide zijden van de nederzetting grenst. La Fortaleza is een herinnering en het mooiste voorbeeld van een ver sterkte neerzetting van de inheemse gemeenschappen van het eiland. De hele nederzetting, uitgeroepen tot Site van Cultureel Belang, bestaat uit drie rotsen: Fortaleza Grande, Fortaleza Chica en Titana. 
 Het bezoekerscentrum La Fortaleza is één van de belangrijkste erfgoedcentra op Gran Canaria. Het heeft tentoonstellingsmateriaal waarmee bezoekers niet alleen meer te weten komen over aspecten die verband houden met de archeologische vindplaats van La Fortaleza, maar ook om het archeologische erfgoed op het eiland te begrijpen en er inzicht in te krijgen.

* Monumento Natural del Roque Aguairo
 Dit natuurmonument is een imposante rots van oude basaltmaterialen. Het is een zeer opmerkelijk landschapselement dat het gebied domineert en karakteriseert. De vegetatie is  zeer schaars door de geringe regenval, die samen met de sterke heersende wind de ontwikkeling van hoge soorten belemmert.

* Lomo de los Letreros (basalt massief)
 Toponiem waarmee het basaltmassief bekend is, gelegen aan het einde van het Balos ravijn. 
 Sommigen noemen de plaats het ravijn van Los Letreros. 

* Santa Lucia de Tirajana via GC 65: Museo Castillo de la Fortalesa
 In het centrum van Santa Lucia is een parking op een vrij groot en mooi plein. De kerk staat op een hoogte, die bereikbaar is via een trap. De patroonheilige van de kerk is Santa Lucia. 
 Er staat een beeld van de heilige op het plein voor de kerk. Enkele honderden meters lager 
 op de GC 65 bevindt zich de Fortaleza el Hao, of Museo Castillo de la Fortaleza, een museum waar archeologische vondsten uit de omgeving tentoongesteld worden.

* Presa de Sorrueda of Sorrueda dam werd in 1974 voltooid. Het is één van de meest charmante plekken op Gran Canaria vanwege het landschap. Het is een landelijke omgeving omringd door bergen, ravijnen, Canarische palmbossen, cactussen en de lokale bevolking. 
 Bovendien is het geen toeristische plaats, zelfs niet erg bekend bij de meerderheid van de 
 Canarische inwoners. Er is een uitkijkpunt, goed gemerkt. Vanaf hier kan je genieten van het uitzicht op de dam van Tirajana of de dam van La Sorrueda. Zo’n landschap heb je waarschijnlijk nog nooit gezien. 

* San Bartolomé de Tirajana is de grootste gemeente van het eiland. Het berglandschap wordt afgewisseld door diepe ravijnen, die zich uitstrekken tot de prachtige stranden aan de kust. In het historisch centrum, dat Tunte genoemd wordt, staat de kerk, die in 1922 is gewijd. De plaatsnaam Tunte verwijst naar een inheemse nederzetting met dezelfde naam. 
 Tunte ligt op 890 meter aan de voet van de Morros de Pinar en naast de bedding van Barranco de Tirajana. De geografische ligging is strategisch in het midden van de Caldera de Tirajanakrater. Het dorpscentrum is een mengeling van verschillende bouwstijlen, die overeenkomen met de lange geschiedenis van het dorp. Eén van de meest kenmerkende en traditionele gebouwen in het centrum is de kerk van San Bartolomé.

* Playa del Inglés is één van de meest bekende toeristische stranden van Gran Canaria. Het  heeft bijna 3 km goudgeel zandstrand en een kalme zee. Het grenst aan het Reserva Natural 
 Especial de las Duñas de Maspalomas en heeft veel hotels en appartementen. Het strand van de Playa del Ïnglés is een enorm uitgestrekt stuk kust tussen het toeristische centrum en de Punto de Maspalomas. Playa del Inglés kwam ons over als heel pover qua gezelligheid. 
 Je kijkt er van de ene flat in de andere en om de wagen te parkeren, moet je soms heksentoeren uithalen. Zulke plek is niets voor ons.

Van Playa del Inglés keerden we naar Meloneras terug en zochten een tafel in het Restaurante Chino Canton, Boulevard El Faro, Diseminado 6, Meloneras. Voor een lekkere maaltijd betaalden we € 22,45 voor ons twee.

Het was vandaag weer prachtig zomerweer bij 25°C.

Donderdag 13/05 Puerto de Morgàn naar Galdàr: 51 km

Via de bergen volgen we de GC 200 naar La Aldea de San Nicolas. De gebouwen in het oude centrum van La Aldea de San Nicolas geven een overzicht van de populaire architectuur in de dorpen op het eiland. Stenen en lemen huizen uit de 17e en 18e eeuw en huizen met de typische Canarische balkons uit de 18e eeuw. Voorbeelden hiervan zijn de Casa del Balcon, het eerste huis dat gebouwd werd in het dorpscentrum en de witte huizen Casas Blancas en het Casa del Corredor. Het openluchtmuseum Museo Vivo is erg populair. Dit museum brengt de cultuur en tradities letterlijk tot leven. De oudste geschiedenis van La Aldea heeft ook een belangrijk erfgoed achtergelaten. Het archeologisch complex Los Caserones heeft een grote collectie grotschilderingen en stenen en lemen beelden. De grafheuvel Lomo de Caserones is voor bezoekers opengesteld bij het strand van La Aldea.

* Cactustuin van La Aldea de San Nicolas
De weg naar deze tuin is al bijzonder, kleine bergweggetjes met schitterend uitzicht. De inkomprijs is zeer redelijk € 6,00 en andersvaliden gratis en is zeker een bezoek waard. Naast de cactusjungle met allerlei bijzondere soorten, ook heel oude palmen en andere planten die goed gedijen in droog klimaat. Er is ook een klein amfitheater, een restaurant en een nagemaakt grottenstelsel, dat een beeld weergeeft hoe de oorspronkelijke Cactustuin La Aldea de San Nicolas bevolking zou geleefd hebben. Een deel van de tuin heeft heel steile paden, die zijn voor ouderen moeilijk te belopen en met een rolstoel kan het helemaal niet. Ondanks dit euvel is de tuin toch een aanrader voor personen die minder goed te been zijn.

Cactussen in alle maten en vormen, rond een palmboom.

* Artenora (hoogste top van Gran Canaria) via GC 210
In Artenara zijn ook archeologische vindplaatsen, die laten zien hoe de oorspronkelijke bevolking van het eiland leefde. Het als cultureel erfgoed beschouwde archeologisch complex van Acusa (grotwoningen) is per auto bereikbaar. Een andere traditionele bestemming in Artenara is de kapel van La Virgén de la Cuevita, die in een rotswand is uitgehouwen. Open van 10u tot 19u.

Buitenkant van de kapel. Alleen een stenen boog met een klokje toont dat dit geen gewone rots is.

* Mirador del Janquillo is onderweg en heeft een grote windmolen.

* Altenaro Acusa Seca
Beschut tussen ravijnen en vulkanische rotsen ligt Acusa Seca, één van de belangrijkste archeologische vindplaatsen op Gran Canaria. Wandelen door Acusa Seca neemt je terug mee naar een tijd waarin de oude bewoners van Gran Canaria, bewoners van het eiland voor de Castiliaanse verovering, plaatsen maakten zoals het natuurlijke fort van Acusa. Hierdoor werd het een bevolkingscentrum, dat zo belangrijk was, dat het de laatste 1500 jaren ononderbroken is bewoond geweest. Of je nu geïnteresseerd bent in de inheemse wereld of dat actief toerisme je ideaal is, er zijn genoeg redenen om Acusa Seca te bezoeken. 
Om er te komen, sla je net voor Artenara rechtsaf, via een steile afdaling kom je in Acusa Seca.

* Mirador de la Cilla
 Dit uitzichtpunt bevindt zich in het populaire restaurant La Cilla, waar je vanaf het terras de toppen van Gran Canaria kunt zien, bekroond door Roque Nublo en Roque Bentayga. 
 Restaurant La Cilla is uitgehouwen uit een heuvel in Artenara.

Wat men zeker kan zeggen van El Tablero, klein begonnen is groot gewonnen. De kleine gemeente groeit gestaag door het bouwen van nieuwe woningen, winkels, een shoppingcentrum en nog vele andere nieuwigheden. Vroeger was het hier een agrarisch gebied met als grootste bron van inkomsten het kweken van tomaten. Via GC 21 van El Tablero naar Miradora Pinos de Gàldar, deze plaats staat bekend als La Redonda met als hoogtepunt de Canarische dennen, waaraan het zijn naam dankt. Vanaf hier heb je panoramische vergezichten over het noorden van Gran Canaria. Aan je voeten ligt de Caldera Pinos de Galdàr, een krater die behoort tot de meest recente vulkanische cyclus van Gran Canaria. Van hieruit terug naar Fontanales en verder via GC 70 naar Galdàr.

De GPS leidde ons vlekkeloos naar het centrum van de stad, maar dan kwam een probleem op de proppen. In de smalle straten is nauwelijks parkeerplaats en de Plaza de Santiago, waar het hotel zich bevindt, is autovrij. In de straat voor het hotel zijn 2 parkeerplaatsen voor andersvaliden, die waren niet vrij. We hebben enkele keren rondgereden en zagen uiteindelijk de redding voor ons. Een politiewagen met twee agenten. Zij gaven ons met tegenzin toestemming om de wagen in de straat te zetten om uit te laden, daarna heeft Marie-Claire de auto op een parking gestald een 200 meter verderop. Voor de prijs van 1 euro mochten we er tot morgenvroeg parkeren. 

Na het inchecken en installatie op de kamer, wilden we voor het avondeten in het hotel blijven, maar op donderdag, vandaag, worden alleen tapas aangeboden. Daarop gingen we ons schuin tegenover het hotel nestelen in de tent van Casa Luis, Plaza de Santiago 12, Galdàr. Voor twee visschotels en drank betaalden we € 36,10 voor ons twee. Het was te eten, maar niets meer.

Bijna de ganse dag keken we op een grijze hemel met zelfs nu en dan een spatje regen. Het werd vrij fris, zeker als we hoog in de heuvels vertoefden. In Galdàr regende het niet, maar het was gewoon koud en geen weer om zonder vest buiten te komen. Hopelijk is het morgen beter.

Vrijdag 14/05: Galdàr naar La Aldea de San Nicolas en verder naar Galdàr

* Cueva Pintada: Calle Audiencia 2 Galdàr, open 10u-18u 
 Het museum en Archeologisch Park Cueva Pintada is één van de belangrijkste sites van 
 Gran Canaria. Het ligt in het historisch centrum van Galdàr en is gericht op de instandhouding en het onderzoek van één van de meest unieke plaatsen op Gran Canaria. Een bezoek biedt een reis naar het verleden van Gran Canaria met 3D-technologie en een route door de archeologische overblijfselen van de oude stad. Het bezoek is gratis, het is een beschilderde grot. Het museum bevindt zich in de buurt van het Hotel Emblamatico Agaldàr waar wij logeerden. Het was gesloten naar aanleiding van Covid-19.

* Agaete: Calle de la Conception 11, Casa de Cultura (herenhuis)
 In het historisch centrum van Agaete staat de kerk van La Conception, gebouwd op de plaats van de eerste kapel (1515). Het cultureel centrum, Casa de Cultura, en het gemeentehuis zijn gevestigd in herenhuizen uit de 19e eeuw, die de traditionele architectuur uit die tijd weerspiegelen. 

* Huerto de las Flores, Calle Huertas, 11-16u, € 1,50 per persoon
 De Huerta de las Flores is een prachtige tropische botanische tuin met een grote verzameling exotische planten, bestaande uit meer dan 100 tropische soorten, die uit verschillende delen van de wereld meegebracht zijn. Het dankt zijn bestaan aan de inspanningen van de familie Armas, die heel invloedrijk waren in Agaete. De familie besloot aan het einde van de 19e eeuw een plek te creëren om alle stekken en zaden te planten, die zij en hun vrienden van hun reizen over de wereld hadden meegebracht. De schoonheid van zijn tuinen, het uniek karakter van zijn exemplaren en de culturele geschiedenis van alle hoeken maken de Huerto de las Flores tot een plaats die je niet mag missen, of je een expert, of een specialist bent, of als je gewoon van de natuur geniet. Wij hebben er in ieder geval met volle teugen van genoten.

* Valle de Agaete via GC 231: 9 km landinwaarts
 Vanuit Agaete kan je via de GC 231 door de Valle de Agaete rijden. De weg gaat via San 
 Pedro naar Los Berrazales. Het dal ligt prachtig tussen de bergen, waarbij sommige delen er bijna schilderachtig uitzien. Onderweg kan je moeilijk stoppen voor het schieten van foto’s, de weg is te smal, jammer. Daardoor kan je de mooiste plekjes niet vastleggen.

* San Pedro
 Ongeveer halfweg de vallei ligt het dorp San Pedro. Naast woonhuizen heeft het dorp een 
 kerk, Ermita de San Pedro, een centraal pleintje rond een enorme boom en bij het pleintje  een bar met restaurantje, waar alleen Spaans gesproken wordt door de vriendelijke uitbaters. Verder valt er niet veel te beleven.

* Finca de La Laja: Calle de los Romeros sin numero, Agaete, Tel.: + 34/628.92.25.88 
 De Bodega Los Borreales ligt aan de voet van de Tamadabakliffen en onder eeuwenoude 
Canarische dennenbossen. Het ligt in de Finca de La Laja, beroemd om zijn sinaasappelen, koffie en zijn wijnen. Een boerderij van meer dan 200 jaar oud. Stammen van zwarte Listàn, met de hand geplant en door de familie Lugo Jorge gecultiveerd, met als doel de landbouwtraditie en wijnbereiding in het gebied te herstellen. 
Finca La Laja is de enige koffieplantage in Europa. Zij telen de zeer gewaardeerde variëteit Arabica typica, de parel onder de koffie en een exclusieve koffie. Victor Lugo Jorge, gastheer en eigenaar van de finca verwelkomt je en geeft een korte uiteenzetting over de koffieplantage, die aangeplant is op het einde van de 19e eeuw. Victor behoort nu tot de vijfde generatie koffietelers en hij is er trots op al meer dan 200 jaar de enige te zijn in Europa waar koffie wordt verbouwd. 
 Je kunt er een gegidste rondleiding hebben. Tijdens de rondleiding op de koffieplantage zijn er verschillende stops, waar Victor een kersenkleurige boon pelt van de typische Arabica koffie, die boon voor boon geplukt wordt en met zorg wordt behandeld. Na de rondleiding krijg je een tasje heerlijk geurende koffie aangeboden. Naast koffie worden er ook sinaasappelen en druiven gekweekt, dit laatste is voor de wijn. 

* Puerto de las Nieves, de plek bij uitstek voor het eten van vis (Dedo de Dios). De naam komt van het uitzicht dat je hebt op de in de winter met sneeuw bedekte top van de vulkaan Teide op Tenerife.

De parking van de jachthaven ziet er nog vrij leeg uit. Maar het water lonkt. De jachthaven van Las Nieves is gevestigd in het rustig dorp Agaete. Naast het tankstation is een dienst van de zeevaartautoriteiten en een 24 uurs bewakingsdienst. Vlakbij de jachthaven vind je cafetaria en supermarkten. Een belangrijke bezienswaardigheid van Puerto de las Nieves, het eiland, Dedo de Dios (Vinger van God), bevindt zich hier. Het is een rots in de vorm van een vinger die naar de hemel wees en hoog uit de zee uitstak. In 2005 is tijdens een tropische storm het grootste deel van de rots afgeknakt en in zee gevallen. In Puerto de las Nieves staat de kapel met een drieluik van Maria als Nuetra Señora de las Nieves (Onze Lieve Vrouw van de Sneeuw). Het drieluik wordt toegeschreven aan de 16e eeuwse Vlaamse schilder Joos Van Cleve.
Varen langs de kust van Agaete en de schoonheid bewonderen van de kliffen bij zonsondergang, is een ervaring die je op elk moment van het jaar kunt meemaken in het warme klimaat van Gran Canaria. Na het aanleggen in de jachthaven van dit toevluchtsoord, is er niets beter dan proeven van een visschotel. 
We hebben de gelegenheid te baat genomen en van de lunch genoten in het Restaurante Anor, Paseo de Las Poetas 2, Puerto de Las Nieves, Agaete. De vismaaltijd was voortreffelijk en hiervoor betaalden we € 27,80 voor ons twee, dranken inbegrepen.

* Ermita Virgen de las Nieves bevindt zich ten zuiden van de pier in Puerto de las Nieves, uitzicht op Dedo de Dios. Het kerkje stelt niet veel voor, buiten zo min als binnen. Je hebt er alleen een heel mooi uitzicht. 

We volgden de GC 200 tot La Aldea de San Nicolas, spectaculaire kliffen, mooie uitzichten 
* Mirador del Balcon - El Risco: De weg loopt na een eindje dood. 
 De Mirador del Balcon of Andén Verde is één van de meest indrukwekkende uitzichtpunten op het eiland. Bij mooi weer heb je een zicht op Tenerife, wij hadden dat geluk niet. We zagen gewoon geen hand voor ogen door de lage bewolking, of noem het mist.
 Houd er rekening mee dat de weg vol bochten is en niet aanbevolen wordt voor personen die vlug wagenziek worden.
* Andén Verde
 Om hier te komen, moet je dezelfde weg van Agaete naar Aldea volgen en de omweg Finca 
 Tirma nemen. Het is een doodlopende weg en om bij het uitzichtpunt te komen, moet je door een groen hek. Je moet er wel voorzichtig zijn omdat er geen afsluiting is en je komt op de rand van de afgrond. 
* El Risco is een rustig strand in Agaete. Het is een maagdelijk strand met ronde keien en zwart zand. Het is er zo rustig, omdat niemand er komt.

*Sardina del Norte is een prachtig kustplaatsje op 10 km van Galdàr. Sardina heeft een klein strand met praktisch alle voorzieningen. In 2017 kregen ze zelfs de blauwe vlag voor de kwaliteit van het water en de strandfaciliteiten. Het wil zeggen, het is toegankelijk voor personen met beperkte mobiliteit, het heeft bewaking, toiletten en douches. Het water is kristalhelder en het zand goudkleurig. Op het eindpunt in Sardina staat de prachtige witte en rode vuurtoren. Hij staat wat verlaten en de buurt is niet zo proper. Wij vonden het niet zo speciaal.

Van Sardina keerden we naar Galdàr terug, om er in het hotel van het avondmaal te genieten. Het was echt niets om over naar huis te schrijven en hiervoor betaalden we € 30,00 voor ons twee, drank inbegrepen.

Bijna de ganse dag moesten we op een grijze hemel toekijken, het was wel 24°C.

Zaterdag 15/05: Galdàr – Firgas – Teror - Arucas - Las Palmas

* Santa Maeia de Guia ligt in verschillende natuurgebieden en een wandeling door de straten van het historisch centrum is puur genieten. De architectuur geeft een indruk van het belang dat de gemeente vroeger had. Veel gebouwen zijn, na een grondige opknapbeurt, in hun oude luister herstelden zorgen voor een fleurig en fraai centrum. Het Casa de los Quintana is een voorbeeld van de architectuur in de gemeente, een herenhuis aan de Plaza Mayor de Guia, dat dateert uit de 17e eeuw. Opvallend is het balkon in Canarische mudéjarstijl en het familiewapen met de achternamen Guanarteme en Quintana. 

* Cenobio de Valeron: inkom € 3,00 - € 2,00 voor 65+, open dinsdag - zondag 10-18u

Een lange trap leidt naar een grote spelonk, met daarin een gatenkaas van rotswoningen. Het is een enclave en een strategische plaats en is één van de belangrijkste vindplaatsen van Gran Canaria, samen met de Cueva Pintada in Galdàr en de Maipés in Agaete. Het is één van de plaatsen die je niet mag missen op Gran Canaria. Het is niet enkel voor liefhebbers van archeologie, maar voor alle soorten publiek, want wat je er aantreft geeft je een objectiever beeld van de geschiedenis van de Canarische Eilanden en een beter begrip van de cultuur en de tradities van de Cenobia de Valeron huidige Canarische Eilanden. We hebben met grote ogen naar de vele grotwoningen gekeken. Het is een must op Gran Canaria.

* Moya 
 Bij een wandeling door het dorp mag je de belangrijkste gebouwen niet missen, zoals de kerk Nuestra Señora de la Candelara, het museumhuis van Tomàs Morales, de zetel van de Heredad de Agua (waterbedrijf) en de kerk van San Bartolomé de Fontanales. De kerk van 
 Onze Lieve Vrouw van Candelaria staat op de uitstekende rotswand boven het ravijn Barranco de Mayo. Tegenover de kerk staat het geboortehuis van de dichter Tomàs Morales. 
 De plaatselijk specialiteit van Moya is de bizscochos lustrados, een geglazuurde cake.

* Barranco de Azuaje via GC 75, ligt voor Moya en Firgas
 De Barranco de Azuaje ligt tussen de gemeenten Firgas en Moya en is de thuisbasis van één van de mooiste laurierbossen op het eiland. Dit vochtige bos maakte, samen met dat van Tilos de Moya, deel uit van het oud Doramosbos. Een groot bos dat ooit een groot deel van het noorden van Gran Canaria bedekte. Wij zijn er geweest, maar vonden het geen stop waard. Er was niet veel te zien.

* Firgas via GC 2, afrit 15
In het weelderig groene noorden van Gran Canaria ligt het stadje Firgas. Het stadje is bekend door het bronwater, dat hier gewonnen wordt. De mooiste attractie van Firgas is de Paseo de Canaria. Het is een vrij steile voetgangersstraat die uit twee delen bestaat. Het bovenste deel is gewijd aan de zeven Canarische Eilanden, Tenerife, El Hierro, La Palma, La Gomera, Fuerteventura, Lanzarote en Gran Canaria. 

Fontein in de vorm van een waterval aan de voet van de steile Paseo de Gran Canaria. Van elk eiland is met azulejotegels een karakteristiek landschap gemaakt. Onder het landschap zie je rechts het wapen van het desbetreffende eiland en links een reliëf van het eiland. Het onderste deel van de Paseo bestaat uit een mooie waterval met aan de zijkant een witte muur, waartegen 22 prachtige kleurige betegelde banken staan, die symbool staan voor de 21 gemeenten van het eiland en nog eentje voor het eilandbestuur. Op elke bank staan verschillende taferelen die karakteristiek zijn voor de gemeenten. Boven elke bank hangt een schilderij van tegels met het gemeentewapen. Het is zeker de moeite om een stop in te lassen in Firgas. De steile straat omhoog gaan met de rolstoel is haast onmogelijk. Marie-Claire is alleen gegaan, ik heb het geheel van beneden bekeken, tenminste in zover het kon.

* Teror via GC 30 en GC 21: belangrijkste bedevaartplaats van Gran Canaria

Teror heeft karakteristieke kalkwitte gevels met fraai bewerkte houten balkons, waaraan het de bijnaam “Balkonstad”dankt. Dankzij de koloniale architectuur rond de Plaza de Nuestra Señora del Pino en de Calle Real, is het centrum van Teror in 1979 tot historisch erfgoed verklaard. De historische waarde wordt voornamelijk bepaald door de Basikica de Nuestra Señora del Pino. Hier wordt La Virgen del Pino Calle Real, hoofdstraat in Teror vereerd. De Maagd Maria is er in de 15e eeuw verschenen en is sedertdien de beschermheilige van het eiland. 

De Calle Real, de hoofdstraat van Teror, is een voetgangersstraat.

De basiliek is in 1760 gebouwd op de fundamenten van vorige kerken. Het beeld van de Maagd Maria dateert van vlak na haar verschijning in de 15e eeuw. 
Teror is de belangrijkste bedevaartplaats van Gran Canaria. Volgens de overlevering is Maria hier op 8 september 1481 verschenen tussen de takken van een dennenboom. Elk jaar wordt op die datum het Fiesta de la Virgen del Pino gevierd. Met het beeld van de Madonna wordt dan een pelgrimstocht naar Las Palmas gedaan. Een traditie die altijd op veel belangstelling kan rekenen. Naast de basiliek staat een 100 jaar oude dennenboom, als herinnering aan de pino van 1481. 

In de buurt van de basiliek vind je de Plaza Teresa de Bolivar, een mooi pleintje dat in de jaren vijftig van vorige eeuw zijn huidige vorm gekregen heeft met een beeld van de vrijheidsstrijder Simon Bolivar.
Eten en drinken: In Teror neemt de keuken van de Canarische Eilanden een grote plaats in. In de restaurants zijn veel traditionele specialiteiten te proeven, zoals ropa vieja (stoofpot met kikkererwten) of carne en adobe (gemarineerd vlees). Ook populair zijn de “montaditos” (sandwiches met vlees). Een echt plaatselijke specialiteit van Teror zijn de verschillende knoflookworsten en zoete bloedworst, choruzo en morcilla dulce. De worsten zijn bijzonder gekruid.
Keurrijke huizen met houten of ijzeren balkons begeleiden je langzaam langs de vele winkeltjes in de Calle Real de la Plaza. Teror bezoek je niet alleen voor zijn geschiedenis en authenticiteit, maar ook om te genieten. Haast en stress laat je best thuis. 
Casa Museo de los Patronos de la Virgen is een oud herenhuis in het centrum van Teror. 
Het bevindt zich in de buurt van de Plaza de Nuestra Señora del Pino. Het is momenteel in het bezit van de familie Manrique de Lara, beschermheren van de Virgen del Pino. In het museum worden o.a. de troon en liturgische voorwerpen bewaakt.

Richting Arucas via GC 43
Arucas is gekend voor zijn fabrica de ron. Parkeren doe je best op de parking gelegen tegen de kerk San Juan Bautista. In de centrumstraten is parkeren haast onmogelijk of niet toegestaan.

* Plaza de San Juan met Iglesia de San Juan Bautista, 9.30-12.30u/16-18u

De kerk van San Juan Bautista staat aan de Plaza San Juan en is architectonisch gezien belangrijk, omdat de gebruikte steen afkomstig is uit Arucas zelf en deze bewerkt is door meesterambachtslieden uit de stad. De kerk dateert uit 1909 en heeft prachtige ramen van de Franse firma Maumejean et Frères, schilderijen van de Canarische schilder Cristobal Hernàndes de Quintana en een bijzonder beeld van een liggende Christus; gemaakt door de uit Arucas afkomstige beeldhouwer Manuel Ramos. De kerk hebben we alleen van buiten gezien, ze was gesloten. 

Indrukwekkende gevel en torens van de kerk in gotische stijl.

* Plaza de la Constitucion met winkelstraat Calle Leon y Castillo
Om bij de Plaza de la Consitucion te komen, sla je vanaf de parking rechtsaf naar de Calle 
Leon y Castillo, op het einde van de straat kom je op de Plaza de la Constitucion. De straat is een gezellige winkelwandelstraat met niet alleen winkels, maar ook gezellige bars en restaurants.

 * Casa de la Cultura in Arucas is een prachtig wit gebouw met in de gevel het wapenschild van de stad, de bibliotheek is er in ondergebracht. Het bevindt zich in de Calla Gaurié in het centrum van de stad. 

Na een kort oponthoud in Arucas zegden we de stad vaarwel en stevenden af op onze eindestemming Las Palmas via de GC 2.
Bij aankomst in Las Palmas stevenden we op ons gereserveerd logies af. Het was vrij gemakkelijk te vinden en we hadden geluk. Rechtover het logies was een vrije parkeerplaats. We werden met open armen ontvangen door de eigenares en haar nichtje. Die laatste was er om het financiële gedeelte af te werken. Na installatie in het ruim appartement, trokken we er te voet op uit naar het niet zo ver gelegen Restaurante Embarcadero, Terrabeach & Terrasa. Het restaurant oogt vrij chic en is het ook een beetje. Je komt erin zonder drempel. We konden plaatsnemen, maar de keuken opent pas om 20u. Met veel zwier werd het menu gegeven en een bepaalde vis, niet op de menukaart, werd ons aangeprezen. Onwetende wat ons te wachten stond, namen we het aanbod aan. Als de vis gereed was, werd die ter plaatse gefileerd en geserveerd. Hij was lekker maar met deze maaltijd waren we niet echt voldaan. Het was pas toen we de rekening kregen, dat onze honger ineens over was. We betaalden voor de vis met wat tomaat, een schepje puree en twee stukjes brood € 62,50 voor ons twee. Hier zouden we niet weerkeren en we kunnen het restaurant niet aanbevelen.

Bijna de ganse dag was het overtrokken, maar het bleef droog bij 24°C.

Zondag 16/05: Las Palmas

Voor de wijk Vegueta is een grote parking, waar je tegen betaling je wagen veilig kunt stallen. Het overgrote deel van het historisch centrum is auto vrij, of mag je niet parkeren. We volgden de GPS en reden op de duur de wagen letterlijk klem. We konden niet voor- of achteruit. Enkele mannen namen het heft in handen en hebben ons uit de hachelijke positie bevrijd en ons naar de parking gebracht.

Wijk Vegueta:
* Casa de Colon: Calle Colon 1: 10-15u, € 4,00 p/p, gratis op zondag

Een rek met papierrollen boven een houten kast, een leren stoel en een bed waar Christoffel Columbus net uitgestapt lijkt.

Op de Plaza Pilar Nuovo is het westelijk portaal van Casa de Colon. Deze gevel is mooier dan die van de hoofdingang. In het oude centrum van Las Palmas staat het prachtige gebouw, dat bekend staat als La Casa de Colon (Het huis van Columbus). Het is elke dag geopend en dit herenhuis biedt drie tentoonstellingszalen gewijd aan de geschiedenis van de Canarische Eilanden en de relatie met Amerika. Het is de beste plaats om de Canarische en de Amerikaanse cultuur van voor de aankomst van de Europeanen te  ontdekken, maar ook om te ontdekken hoe het leven van deze avonturiers en hun zeereizen was. Het huis behoorde toe aan de eerste regenten van Gran Canaria en deed dienst als logies van Columbus op gelegenheden waarop hij zijn reizen naar Amerika begon en waar hij een tussenstop maakte op de Canarische Eilanden. 
Je komt erin met een vrij hoge opstap. Het is deels te doen met een rolstoel en zeker een bezoek waard. De eerste verdieping en de crypte kunnen beide niet. Er is geen lift.

* Plaza Santa Ana met de Kathedraal Santa Ana
De oudste kerk van de Canarische Eilanden is ook één van de meest indrukwekkende. De kerk heeft een imposante grijze gevel en sierlijke klokkentorens. De machtige Sint-Anna kathedraal torent hoog boven de omliggende gebouwen uit. In de kathedraal kan je behalve de stijlvolle architectuur ook schilderijen bewonderen van verschillende lokale kunstenaars. 
De lange dunne gotische zuilen die de witte gewelven ondersteunen, hebben veel weg van palmbomen. Bij het hoofdaltaar hangt een fonkelende lamp aan het plafond. De lamp van doorzichtig glas is in Genua gemaakt. Als je midden in de kathedraal staat, kan je alle gebrandschilderde ramen van het gebouw zien. Naast het adembenemend rozetraam zijn ook een aantal illustraties van Sint-Anna en de Maagd Maria in de ramen zeer de moeite waard. 
 - Lift naar panoramaterras: € 1,50 p/p
Bij de ingang kan je een ticket kopen voor de lift naar de klokkentorens, voor een panorama over de omliggende wijk. Marie-Claire is alleen gegaan, de lift lukt, maar eens boven heb je nog een aantal treden naar de top van de torens. 
 - Museo Diocesano heeft een mooie binnenplaats, gesloten op zondag

* Casas Consistoriales (oude stadhuis)
 Het voormalige stadhuis op de Paza Santa Ana staat tegenover de kathedraal. Het is een referentie van het architectorale en artistieke erfgoed van Las Palmas. Het gebouw in neo-klassieke stijl werd gebouwd tussen 1842 en 1855 en werd gesloten van 2001 tot 2010, jaren waarin het een volledige renovatie onderging onder leiding van de architecten Magui  Gonzalez en Jose Anyonio Sosa. Je kunt deelnemen aan een gratis rondleiding, die elke zondag aangeboden wordt door de gemeenteraad van Las Palmas van 10u tot 13.30u. Trefpunt Plaza Santa Ana tegenover het infocentrum voor toeristen, dat hier gevestigd is. Wij hebben het meegepikt en het was heel interessant.

* San Martin Centro de Cultura Contemporànea
 Prachtig classisistisch gebouw, Calle Ramon y Cayal 1, zondag 10-14u, gratis.
 Nu gesloten door Covid-19.

* Museo Canario: je krijgt er enig idee van hetdagelijks leven (reconstructie) van de Canarios
 Er zijn mummies en skeletten: zo. 1014u, € 4,00
 Calle Dr. Verneau/hoek Calle Dr. Chil 25
 We hebben het niet bezocht wegens tijdgebrek en het lukt niet met een rolstoel.

Overkant Carretera del Centro
* Alameda de Colon: prachtige gebouwen, o.a. Cultureel Centrum CICCA

Een terras, palmbomen en koloniale gebouwen rond het Columbusplein.

De Alameda de Colon herinnert aan de passage van Columbus door de stad op zijn transatlantisch avontuur. Het plein ligt in de wijk Triana naast de Plaza de Cairasco en het Literair Kabinet en herbergt de kerk van San Francisco, die het beeld van de Maagd van La Soledad herbergt, dat zeer wordt vereerd door de stads inwoners. 

Hotel Madrid: Marie-Claire had in een toeristische brochure gezien, dat een bezoek aan dit hotel een must was. We zijn er binnengegaan, maar het stelt gewoon niets voor.

We waren hier rond de middag en zagen een terras, waar mensen zaten te eten. We maakten van de gelegenheid gebruik en zetten ons aan een vrije tafel. Het Restaurante Vai Piano, Plazoleta Cairasco 3, Las Palmas de Gran Canaria. Voor twee pasta schotels en drank betaalden we € 30,20 voor ons twee.

Gabinete Literano: Jugendstil, het heeft een prachtige overdekte binnenplaats
Ga met de mooie oude lift naar de 1e verdieping (gouden salon). We hebben het is niet bezocht wegens tijdgebrek.

Iglesia San Francisco de Asis
De kerk was gesloten en de geel geschilderde gevel stelt niet veel voor. 

* Calle Triana: 1 km lange winkelstraat, shopping in het historische Las Palmas. 
Ze eindigt bij Parque San Telmo en de Ermita San Telmo: Er zijn 2 Jugendstil paviljoenen en een toeristenbureau.
De shopping zone van Triana situeert zich rond de gelijknamige winkelstraat Calle Triana en dichtbij het historische Vegueta. Triana ligt in het hart van Las Palmas. Het is wel eens de moeite om er door te lopen.

* Pueblo Canario met Hotel Santa Catalina in de omgeving van de jachthaven
Gelegen tussen Parque San Telmo en het hotel.
Het Pueblo Canario is geïnspireerd op de traditionele architectuur van de Canarische Eilanden. Het is omgeven door fonteinen en tuinen van het Doramas park. 
Nu we toch in de buurt waren, heeft Marie-Claire een vluchtig kijkje genomen in het vijf sterren hotel Santa Catalina.

* Playa de las Canteras: gelegen aan de westkant met La Puntilla (4 km strand)

Zandsculptuur van een kat die met een tros touw speelt, op het strand.

Het is één van de beste stadsstranden van Europa. Deze eer heeft het strand niet alleen te danken aan zijn natuurlijke charme, maar ook aan de kwaliteit van de service en de levendige boulevard in het centrum van de stad. Op Las Canteras kan je het hele jaar genieten van een aangenaam klimaat en een kalme zee. Las Canteras is een ideaal strand voor lange wandelingen dankzij de meer dan 2 kilometer lengte van goudgeel zand. Overdag kan je, na het huren van een ligbed en een parasol en in gezelschap van zandsculpturen genieten van de zon. Het strand beschikt over een speciale toegang voor andersvaliden, parkeergelegenheid (2 plaatsen), douches en kleedruimtes. Je kunt ook op de terrassen genieten van de restaurants en bars.
Wij hielden het bij een wandeling op de 4 kilometer lange promenade en genoten van een heerlijk ijsje en een frisse drank. 

Maandag 17/05: Las Palmas - Caldera de Badama - Vega de San Mateo - Pico de las Nieves - Telde - Las Palmas

Tafira Baja via GC 23 en GC 3
* Jardin Botanico Canario Viera y Clavijo: grootste botanische tuin van Spanje: 9-18u
Twee ingangen: bovenste (Alta) via GC 110, onderste (Baja) via GC 310

Een heleboel vingervormige grote cactussen in de botanische tuin.

Best is de ingang van Tafira Baja, hier zijn geen treden en er is een grote parkeerplaats.
De Jardin Botanico Canario is de grootste van Spanje en één van de beste ter wereld. Op een wandeling door de prachtige tuin ontdek je een gevarieerde flora. De tuin herbergt tal van exotische en meer dan 500 endemische planten, sommige met uitsterven bedreigd. 
Het is een Canarische tuin met duizenden cactussen, drakenbomen en palmen.
De droom van de stichter van dit paradijs, de Zweed Eric Sventenius, om de autochtone flora te beschermen, heeft geresulteerd in dit universum, bekend als Jardin Canario. 
Wij hebben er enkele uren in rondgedoold en genoten van de prachtige cactussen en de andere, soms voor ons onbekende planten. Met een rolstoel is de tuin vrij goed te doen, op enkele plekken na waar er treden zijn. We hebben er geen inkom betaald.

Richting Telde via GC 4
* Caldera de Bandana via de GC 101
Het is een uitgedoofde vulkaan. De vulkanische krater Caldera de Bandama is door instorting gevormd. Nu wordt de krater gebruikt als landbouwgebied, omdat de vruchtbare vulkanische grond uitstekend geschikt is voor het telen van diverse gewassen. De krater heeft een diepte van 220 m en een doorsnede van 1 km en is hiermee de grootste krater van Gran Canaria. 

* Pico de Bandama: 569m: het is een vrij steile beklimming op een smalle weg. 
 Boven heb je een uitzicht op de vruchtbare krater. In Casas de Bandama is het vertrekpunt om de krater in te gaan. Van hieruit naar de bodem (30’). Marie-Claire is enkele meters in de krater gegaan, tot waar het pad stopte. 
Bovenrand (1u): vanaf het bushokje in Casas de Bandama, “Camino borde de la Caldera” volgen.
Op de flanken van de krater zijn er wijnranken en in de omgeving bodegas. Die hebben we niet bezocht.

* Santa Brigida via de GC 15: Het dorp heeft een mooi gerestaureerd centrum met de Iglesia 
Parroquial Santa Brigida (op een rots), een gotische basiliek met drie schepen. De derde en huidige kerk werd herbouwd in 1904 op de plaats van een oorspronkelijke kapel uit 1524. 
Het dorp heeft een mooi centrum, dat totaal autovrij is. Parkeren doe je best op een openbare parking. In Santa Brigida namen we plaats aan een tafel op het open terras van een plaatselijk restaurant. We aten er een tortilla Española, waarna we het dorp verlieten.  

* Vega de San Mateo
 Van Santa Brigida leidt de weg naar San Mateo, waarbij je het gebied van El Madroñal doorkruist. Bijna de helft van de oppervlakte van Vega de San Mateo behoort tot het natuurreservaat Paisaje Protegido de las Cumbres. 

* Via de GC 130 naar Telde: 26 km
 Telde: toeristeninfo: Calle Conde de la Vega Grande 9

 Oud stadsdeel
 * San Juan: Plaza met kerk
 Bij een bezoek aan het historisch centrum van Telde mag je niet voorbijgaan aan de wijk 
 San Juan. Rondom de kerk van San Juan Bautista (Sint Jan de Doper) en het centrale plein, de Plaza Mayor, staan de belangrijkste gebouwen. In de kerk van San Juan staat een bijzonder altaar, dat uit twee stukken bestaat, een Vlaams deel uit de gotiek omlijst door een altaardeel uit de 18e eeuw. Jezus aan het kruis is afkomstig uit Amerika en is met een indiaanse techniek uit maïsmeel gemaakt. De geschilderde triptiek is in de 16e eeuw uit Vlaanderen naar de kerk gebracht. 

* Via Calle Inés Chemida naar de wijk San Francisco met kerk en klooster. Deze wijk mag je niet overslaan. In de smalle straatjes staan lage huizen met puntdaken en brede gekalkte muren. De kerk van San Francisco heeft een uit Sevilla afkomstig Jezusbeeld en staat op het gezellige plein Plaza de los Romeros.
In Las Palmas terug zochten we voor de laatste keer de Playa de las Canteras op, voor een wandeling op de lange promenade. Na enige tijd zochten we een degelijk visrestaurant op. Voor ons laatste avondmaal in Las Palmas wilden we iets typisch Spaans eten. In het Restaurante Tipico Español, Canteras Sol y Playa, Paseo de Las Canteras aten we een goede paella en we betaalden voor ons twee € 44,94 drank inbegrepen. 

Dinsdag 18/05: Terugvlucht Las Palmas - Madrid - Brussel 

Het was vandaag vroeg uit de veren. We namen het ontbijt reeds om 7.30u, om te kunnen vertrekken om 8u. We moesten om 9u op de luchthaven zijn en eerst moest de wagen nog ingeleverd worden. Aan een bediende van Hertz vroegen we waar we de wagen konden afleveren. Ze heeft de wagen op eventuele fouten of beschadigingen gecontroleerd en was dan zo vriendelijk ons naar de vertrekhal te rijden. Dit was voor ons veel tijd en moeite gespaard. Het inchecken verliep vlot, de QR-code werd amper bekeken, waarna we met een assistent door de passencontrole, de security en verder naar de gate werden gebracht. Hier was het wachten op de inscheping. We verlieten Las Palmas met vertraging en daardoor restte er in Madrid niet veel tijd voor de transfer. In Madrid werd ook met een vertraging van 20’ vertrokken, tijd die niet werd goed gemaakt. Na de passencontrole en het ophalen van de bagage, bracht een assistent ons naar de uitgang. Daar stond Dirk, onze vaste taxichauffeur ons op te wachten. Een goed uur later waren we terug thuis in Ronse na een uiterst geslaagd kort verlof.

Eindconclusie 

Wil je het koude België ontvluchten, dan is Gran Canaria de ideale plek. Je geniet er bijna het ganse van dezelfde temperatuur rond 25°. De beste reisperiode voor Gran Canaria is van april tot oktober. Op het eiland van de eeuwige lente daalt de temperatuur bijna nooit onder 20°. Het is er bijna altijd goed om er je vakantie door te brengen, zowel voor actieve toeristen zoals wandelaars of non-actievelingen zoals zonnekloppers. Er is voor elk wat wils. Indien mogelijk tracht de maanden november tot februari te mijden, dan heb je de meeste neerslag. Wij hebben er in mei in ieder geval van genoten. Als andersvalide of rolstoelgebruiker reserveer je best ver vooraf aangepast logies.

Praktische informatie

Geldzaken

Het leven is er iets goedkoper dan in België, tenminste wat wij ervan vonden. Op Gran Canaria is het gebruikelijk een fooi te geven. Meestal is het in de rekening verwerkt. Als dit niet het geval is, is het gebruikelijk 5 tot 10% fooi te geven.
We betaalden met MasterCard en met cash euro’s voor kleine uitgaven. 

Inreisvoorwaarden

Paspoort of identiteitskaart. 

Reisverzekering 

De reisverzekering van V.A.B. kost € 88,80  (€ 111 - 20% als lid van Wegwijzer) voor een jaar gezinspolis zonder wagen. 

Gezondheid

Water uit de kraan is niet veilig. Koop dus altijd water in afgesloten flessen. Zo heb je minst kans op ongemakken zoals diarree. Tanden poetsen met kraantjeswater is geen probleem. Verder zijn er geen zorgen op vlak van gezondheid. Heb je toch even een probleem met je gezondheid, dan word je heel goed opgevangen en verzorgd.

Tijdzone

Op Gran Canaria is het 1 uur vroeger dan in de Benelux. 

Klimaat 

Het ganse jaar is de temperatuur op Gran Canaria aangenaam. In de maanden december, januari en februari valt de meeste neerslag. Voor het overgrote deel van onze vakantie was het heel aangenaam met zonovergoten dagen. Het was slechts enkele dagen minder met zware bewolking. De temperatuur schommelde rond 25°. 

Taal 

Spaans is de voertaal maar met Engels kan je bijna overal terecht, zeker in de toeristische sector. 

Handbagage

De regels voor de handbagage zijn nog steeds dezelfde. Dus nog altijd geen vloeistoffen, gels, pasta’s, zalfjes en scherpe voorwerpen zoals nagelknippers, knipmessen en schroevendraaiers in je handbagage stoppen. Zulke zaken horen in de bagage die je incheckt. Op sommige luchthavens word je van kop tot teen gecontroleerd. 

Als rolstoelgebruiker

Om aan onverwachte kleine problemen te verhelpen aan je rolstoel, neem je best wat herstelmateriaal mee, zoals enkele sleutels, schroevendraaier (klein formaat) met bits, en eventueel plakgerief en een pomp mee. Die zaken steek je best niet in de handbagage maar in de bagage die je incheckt. Op mijn rolstoel zitten reeds jaren krypton banden (volle banden) en daardoor is het probleem met platrijden van de baan. Het is in ieder geval een zorg minder. Op mijn nieuwste rolstoel zijn vooraan de kleine wieltjes met volle velgen en dikkere bandjes gemonteerd.

Infobronnen

We haalden veel info uit de ANWB Gran Canaria ISBN 976-90-18-04337-7. Daarin zit een heel gedetailleerde kaart van het eiland en nuttige info. 
Ook op het internet is wel wat info te vinden over Gran Canaria.

Waardering

Deze reis was voor ons een meevaller qua natuur. 

Transport

Vluchten

De internationale vlucht boekten we bij het reisbureau Connections.

08/05 Brussel - Madrid 11.45u-14.15u, vliegduur 2.30u
 Vlucht uitgevoerd door Iberia met Airbus A330, vluchtnummer IB3203
08/05 Madrid - Las Palmas 16.30u-18.25u, vliegduur 3.55u
 Vlucht uitgevoerd door Iberia met Airbus A320, vluchtnummer IB3838
18/05 Las Palmas - Madrid 11.05u-14.50u, vliegduur 3.45u
 Vlucht uitgevoerd door Air Nostrum in samenwerking met Iberia met 
 Canadair CRJ-1000, vluchtnummer IB3827 
18/05 Madrid - Brussel 16.35u-18.55u, vliegduur 2.20u
Vlucht uitgevoerd door Air Nostrum in samenwerking met Iberia met 
Canadair CRJ-1000, vluchtnummer IB8694

Heen en terug naar de bestemming: vliegtuig kostte € 245,00 vlucht + 65,50 taksen, totaal € 310,00 per persoon.
Iberia deed zijn uiterste best om het ons zo aangenaam mogelijk te maken. 
De service aan boord was prima. Over de zitplaatsen op de vluchten mochten we niet klagen.

Vervoer ter plaatse

We betaalden een voorschot van € 77,44 aan Discover Cars en betaalden op de luchthaven in Las Palmas de resterende som van € 261,94 aan Hertz/Trifty voor de wagenhuur gedurende 10 dagen. We vroegen een VW Golf en kregen een Ford Focus, die gelijkwaardig is. 

Reisroute

08/05 Brussel - Madrid - Las Palmas de Gran Canaria 
09/05 Mogàn en Maspalomas
10/05 Kustweg
11/05 Binnenland
12/05 Westoost binnenland 
13/05 Puerto de Mogàn - Gldar
14/05 Galdar - La Aldea de San Nicolas
15/05 Galdar - Firgas - Teror - Aruca - Las Palmas 
16/05 Las Palmas
17/05 Las Palmas - Caldera de Badama - Telde - Las Palmas
18/05 Terugvlucht Las Palmas de Gran Canaria - Madrid - Brussel

Ik reisde met mijn partner als chauffeur en als onmisbare hulp bij het voortduwen van de rolstoel.

Enkele gegevens over ons
Wij zijn Jozef Somers en Marie-Claire Meesemaecker, Engelsenlaan 185, 9600 Ronse
Telefoon: 055/31.55.73
E-mail: somers.jozef@skynet.be en somersjozef@outlook.com
Andere reizigers mogen met ons contact opnemen als ze vragen hebben. Als andersvalide en persoon op rust ben ik meestal thuis. Mijn spraak wordt niet altijd door iedereen verstaan, daarom is het aangewezen ons te contacteren na 18u. Marie-Claire kan dan geïnteresseerden te woord staan. Een andere mogelijkheid is vooraf een dag en uur af te spreken via mail.

Logies: ligging, toegankelijkheid en prijs

Logies is vrij normaal van prijs, tenminste voor ons westerse toeristen. Wij kozen uit noodzaak voor accommodaties die te doen zijn met een rolstoel.

De gegevens van het logies tellen voor iedereen. Daarbij geef ik de toegankelijkheid, die bedoeld is voor minder mobiele mensen en rolstoelgebruikers, die nog uit hun rolstoel kunnen en die met de hulp van een vaste steun nog enkele stappen kunnen zetten. Het merendeel van de hotels of guesthouses waar wij verbleven heeft minstens 1 kamer met aangepaste badkamer en de meeste bedden zijn vrij hoog. Als je wil zeker zijn over zulke kamer te kunnen beschikken, doe je er best aan met het logies in kwestie telefonisch contact op te nemen en je wensen voor te leggen. Tussen haakjes vermeld ik bij elk adres mijn persoonlijke score (op 5).

 Hotel Mogàn Sol, Calle Antoñito el Molinero 14, Puerto de Mogàn (5/5)
 Tel.: + 34/663.14.74.07 

Het appartement bereik je door op de GC 200 op het rondpunt rechtsaf te slaan naar El Cercado. De weg loopt een eindje omhoog en je komt bijna automatisch aan het appartement. Parkeren op straat is veilig. Om aan het aangepast appartement te komen, moesten we door een poort en een steile helling naar beneden. Eens beneden ga je binnen zonder drempel. We beschikten over een ruim appartement van 80 m² met volledig ingerichte keuken, twee slaapkamers en een aangepaste badkamer met een lavabo, een verhoogd toilet met 1 beugel en een inloopdouche met losse sproeier, badzitje en een beugel. Er was ook een haardroger. Er is een groot terras voor het appartement met zicht op het zwembad. Je wordt er vriendelijk onthaald en er was steeds hulp bij het af- en oprijden van de steile helling. We boekten het logies via Booking.com en betaalden ter plaatse met MasterCard € 350,00 voor vijf nachten zonder ontbijt. Het logies is een aanrader als je in het zuiden verblijft en zeker voor minder mobiele personen.

 Hotel Emblemàtico Agàldar, Plaza de Santago 14, Galdàr (4/5)
 Tel.: + 34/928.89.74.33 

Het hotel ligt in het volle centrum van Galdàr. Je komt erin via de zijstraat met een kleine overstap, of vooraan met een hoge drempel. Binnen is het vlak, onze kamer was op het gelijkvloers en omvatte een breed dubbel bed en airco. In de badkamer was een te hoge lavabo, een verhoogd toilet met 2 beugels, een inloopdouche met vast zitje maar geen beugels en een losse sproeier. Wij waren er de eerste dag op donderdag en dan wordt geen avondmaal geserveerd enkel tapas. We boekten het hotel via.com, het bedrag van € 260,00 voor 2 nachten ging vooraf van de rekening via MasterCard. Het personeel was vrij vriendelijk, toch kunnen we dit logies niet echt aanbevelen. Parkeerplaats is moeilijk te vinden in de smalle straten van het oude centrum. Er is een vrij grote parking op een 200m van het logies.

 La Palmera Boutique Hotel, Calle Rafael Dàvila 12, Las Palmas de Gran Canaria (5/5)
 Tel.: + 34/682.33.35.40 
 Website: www.lapalmerahotel.com E-mail: hello@lapalmerahotel.com 

Het hotel ligt aan het begin van de landengte La Islera in een residentiële buurt. Bij de inkom is een heel klein opstapje, verder liep het pad lichtjes omhoog naar onze kamer op het gelijkvloers. In de kamer hadden we twee bedden, airco en een safe. In de lange smalle badkamer was een lavabo, een verhoogd toilet met 2 beugels en een inloopdouche met vast zitje en losse sproeier en een handgreep. We boekten het hotel via Booking.com en betaalden ter plaatse met MasterCard € 321,00 voor drie nachten, taksen en een degelijk ontbijt inbegrepen. Rechtstreeks bij het hotel boeken komt goedkoper uit. Aan Booking.com betaalt het hotel 20% commissie. Eén nadeel, je kunt moeilijker annuleren. Bij aankomst word je vriendelijk onthaald door Melisa en Elena, die laatste zorgt voor het financiële. De locatie is ideaal voor het noordoostelijk deel van het eiland. Enig probleem is parkeerplaats vinden in de smalle straten. Het logies een echte aanrader, ook voor minder mobiele personen. Op het gelijkvloers is een kamer met aangepaste badkamer. 

Hoe goed vond je dit reisverslag?: 
5
Gemiddeld: 5 (1 stem)