Frankrijk van top tot teen

Lavendel in bloei, met bergen op de achtergrond... de Provence.

 

Algemeen

Label 

Sinds 2001 hanteert de toeristische sector in Frankrijk het Tourisme et Handicap-label. Het wordt uitgereikt na een controlebezoek door een deskundige. In de praktijk moet je wel een beetje voorzichtig zijn met dit label, want niet alle regio's nemen de criteria even ernstig. Je krijgt ook niet altijd zicht op de reële situatie van een gelabeld gebouw. Een pluspunt is de aandacht voor verschillende vormen van beperking. Je weet meteen of er aandacht is voor mensen met een verstandelijke beperking, blinde of slechtziende bezoekers, dove of slechthorende personen en/of rolstoelgebruikers.

Meer informatie voor bezoekers met een beperking, bijvoorbeeld ook over de officiële 'toegankelijke bestemmingen voor iedereen' vind je op deze website van de Franse overheid.

Binnen!

J’accède bevat een pak persoonlijke aanraders van informanten met een handicap. Waar in Frankrijk (en op een paar plaatsen elders) kan ik binnen? En … word ik er ook goed onthaald? Beide vragen krijgen een antwoord op www.jaccede.com. Vooral nuttig voor rolstoelers.

Toegankelijkheid op de kaart

In de databank van accessible.net vind je allerlei gebouwen en diensten uit de toeristische sfeer, zowel in een lijst als op een landkaart. Iconen vertellen meteen of er voorzieningen zijn voor rolstoelers, mensen met een verstandelijke beperking en blinde, slechtziende, dove of slechthorende bezoekers. Klik je door, dan krijg je op zijn minst de nodige contactinformatie, soms ook meer uitleg over de toegankelijkheid (in het Frans). Hou er wel rekening mee dat de informatie niet altijd gecontroleerd is. Bijvoorbeeld in Parijs gaan medewerkers van de toeristische dienst vooraf ter plaatse om de informatie te controleren, maar helaas doet men dit niet overal zo.

Huur een aangepaste auto

Een toegankelijke huurauto vinden is vaak moeilijk. Maar in Frankrijk bestaat er sinds 2015 Wheeliz, een netwerk van gewone Fransen met een aangepaste auto die af en toe hun wagen verhuren. Om zowel huurders als verhuurders gerust te stellen: je bent in het Wheeliz systeem volledig Omnio verzekerd en ook een pechdienst is inbegrepen. De website werkt in het Frans en Engels.

Tank-app

Tanken kan lastig zijn, zeker als er niemand in de buurt is om een handje te helpen. Dankzij fuelService weet je nu vooraf waar je een bemand tankstation zult tegenkomen. Met de app kun je de medewerker meteen ook laten weten dat je eraan komt. Behalve in Frankrijk is de app ook bruikbaar in Australië, België, Canada, Duitsland, Groot-Brittannië, Italië, Nederland, Nieuw-Zeeland, Spanje en de Verenigde Staten.

Parkeerkaart

Gebruik je de auto, op reis in Frankrijk? Vergeet je blauwe parkeerkaart voor personen met een handicap niet. Het Europese model (met pasfoto) geeft je in heel de Europese Unie, en ook in sommige landen daarbuiten, het recht om op een voorbehouden plaats te parkeren. Let wel: dat betekent niet dat je overal onbeperkt in de tijd en/of gratis mag blijven staan. Op deze website vind je een ruim overzicht. Informatie beschikbaar in het Engels.

Regio's en steden

Bordeaux 

Het stadscentrum van Bordeaux mag zich werelderfgoed noemen. Dus is het zeker de bedoeling dat iedereen kan genieten van een wandeling langs de Garonne of de vele bezienswaardigheden kan bezoeken. Bovendien is de stad erkend als "reisbestemming voor iedereen". De toeristische dienst van Bordeaux heeft enkele leuke dingen om je toegankelijk bezoek voor te bereiden: een toeristische gids, uitgestippelde wandelingen en zelfs reliëfplannen om te weten waar het (steil) bergop of bergaf kan gaan. Nog vragen? Vanaf dezelfde webpagina kun je ook chatten met een medewerker van de toeristische dienst.

Bretagne

Op Handi-tourisme Bretagne bundelt de toeristische dienst alle info voor bezoekers met een beperking. Kies bovenaan de pagina een type beperking. Zo krijg je meteen de tips die jou interesseren. Er is info voor blinde en slechtziende bezoekers, personen met een motorische beperking (o.a. rolstoelgebruikers), mensen met een verstandelijke beperking en dove en slechthorende toeristen. Info over zorg of assistentie op vakantie krijg je in de rubriek "Préparer son séjour". De website Handi-tourisme is in het Frans.

Corsica

Toegankelijke logies, restaurants, strandinfrastructuur, vervoer, musea,... De website Corsica Access heeft het allemaal. Wie met de auto rondreist en over een Europese parkeerkaart voor personen met een handicap beschikt, zal de lijst met voorbehouden parkeerplaatsen zeker appreciëren. Vooral bezoekers met een motorische beperking halen hier veel nuttige informatie uit! De informatie is beschikbaar in het Engels en het Frans.

Marseille: een mooi gebaar

De toeristische dienst van Marseille stelde een lijst op van toegankelijke toeristische gebouwen en diensten. Elke link leidt naar een pdf-document met behalve het Tourisme et Handicap-label ook wat extra beschrijving (in het Frans). Verwacht geen exacte meetgegevens, maar toch een algemene indruk. Bezoekers krijgen bovendien een mailadres om informatie te verbeteren. De brochure Marseille en quelques signes is nuttig voor wie Franse gebarentaal (LSF) spreekt, maar ook voor als je enkele typische Marseillaise gebaren wil leren. De brochure bevat mooie wandelroutes, met foto's en korte uitleg in het Frans en Engels.

Nantes op maat

Nantes bezoeken wordt heel aantrekkelijk, dankzij Le voyage à Nantes. De brochure, downloadbaar in PDF of Word, bevat verschillende wandelingen op maat van rolstoelgebruikers, blinde en slechtziende bezoekers, doven of slechthorenden en personen met een verstandelijke beperking. Kijk op de downloadpagina ook naar de kaart met voorbehouden parkeerplaatsen en andere nuttige links.

Parijs ten voeten uit

De Pauline Hephaistos Survey (PHPS) groepeert vrijwilligers met en zonder handicap die al sinds de jaren '70 reisgidsen voor personen met een beperking samenstellen. Op Access in Paris vind je een boek (in het Engels) van 350 bladzijden dik met heel veel nuttige tips en aanraders voor een rolstoeltoegankelijke trip naar Parijs. De auteurs verwachten wel een kleine bijdrage indien je hun werk apprecieert.

Slechtziende en blinde museumliefhebbers vinden ook enkele aanraders in dit artikel (en de commentaren) over toegankelijke musea in Parijs. Deze Nederlandstalige info van Museum4All/Ogen en Oren Tekort is geschreven in 2013.

Toulouse 

Een reisje naar Toulouse plannen gaat zoveel makkelijker met Toulouse Accessible. De plaatselijke toeristische dienst heeft een overzicht gemaakt van alle toegankelijke musea en logies. Bekijk op de site even hoe je kunt filteren volgens de soort van toegankelijkheid die je zoekt. Scroll even door naar beneden om nog wat nuttige documentatie te downloaden, zoals een stadsplan met toegankelijkheidsinformatie en alles wat je moet weten over de voornaamste toeristische attracties.

Toegankelijke wintersport in de Alpen

Plan je toegankelijke skivakantie in de Franse Alpen met Handi Alpes. Van wintersportliefhebbers is geweten dat ze het graag laten vooruitgaan, dus kun je met de snelzoekfunctie direct aan de slag. Kies je favoriete regio, het type van toegankelijkheid en welke ski-hulpmiddelen je nodig hebt. Je krijgt meteen een selectie aan skistations (met webcam om alvast in de sfeer te komen) en logies die aan je criteria beantwoorden. Heel fijn is de extra informatie over de skistations, bijvoorbeeld over de weg van de parking naar de skipiste of de opleiding van het personeel. Ook de moeilijke punten worden niet verzwegen. Cool!

Reisorganisaties

Alpas

Alpas is een Frans reisagentschap voor mensen met een verstandelijke handicap. De vakanties gaan naar het zuidwesten van Frankrijk (aan de Middellandse Zee). Deze organisatie heeft ongeveer 40 jaar ervaring. Alle informatie is in het Frans.

Martinique Access'Ile

Frankrijk is meer dan alleen de grote zuiderbuur van België: een deel van het land bevindt zich "overzees". Zo is er ook een stukje Caraïben Frans grondgebied. Martinique, dat deel uitmaakt van de Franse Antillen, presenteert zich als een verrassend toegankelijk eiland. De reisorganisatie Martinique Access'Ile richt zich vooral op bezoekers met een mobiliteitsbeperking. De website bevat uitleg over toegankelijke activiteiten, logies, vervoer,... Alle informatie is in het Frans.

Extra informatie en aanbieders van georganiseerde reizen vind je hier.

Heb jij nog tips over toegankelijk reizen in Frankrijk? Wil je vertellen over je eigen vakantie? Laat het weten. Je helpt er andere bezoekers aan deze website mee!