Kim, Xpencer en Olly op vakantie in Oostvoorne (Nederland)

Xpencer (geleidehond) en Olly (geleidehond op rust) rennen de zee in.

(Geschreven door Kim). Mijn moeder, haar vriend en ik zijn van zaterdag 7 t/m maandag 9 september op vakantie geweest in Oostvoorne, Nederland. Uiteraard heb ik mijn geleidehond Xpencer en mijn gepensioneerde geleidehond Olly meegenomen, beiden zwarte labrador retrievers. Ik ben ooit al eens in het hotel geweest 3,5 jaar geleden, en ik wist hoe fantastisch dit was voor mens én hond. Wij logeerden in hotel “Wapen van Marion” – http://www.wapenvanmarion.nl. Hieronder volgt een uitgebreid dagverslag. Daarnaast heb ik ook een lijst met interessante toegankelijkheidsweetjes gemaakt wat onder het dagverslag volgt.

Zaterdag

Zaterdagvoormiddag liet ik de honden nog even rennen en zwemmen tijdens een losloopwandeling in Turnhout zodat ze lekker moe en voldaan in de auto konden liggen. ’s Middags vertrokken we richting Oostvoorne wat op 1,5u rijden van mijn woonplaats Beerse is. De honden lagen vrij snel te dutten achteraan op hun kussen in de jeep. Het was lekker warm toen we rond 14u arriveerden in Oostvoorne, en we besloten dan ook meteen de honden in het bos uit te laten. Het bospad start op de parking van het hotel dus idealer kan niet! Na een kort uitlaatrondje zijn we allen iets gaan drinken op het terras in het hotel, en ook de honden kregen er een bak water aangeboden. Nadien zijn we met z’n allen weer een wandeling in het groen gaan maken waarvoor we enkel maar een straatje moesten oversteken vanuit het hotel. De honden genoten enorm en Olly liet in het bos en in de weide duidelijk merken dat ze het daar nog heel goed kende want ze trok er zo naartoe! Na de wandelingen zijn we gaan inchecken en vervolgens de kamer gaan inspecteren en klaarzetten met materiaal voor de honden (kussens, voerbakken en 2 knuffels).

Daarna was het tijd om de innerlijke mens te gaan versterken en wij reden hiervoor naar het dorp waar we een exquise maaltijd mochten verorberen. Terug aan het hotel lieten we honden nog even uit alvorens ze hun avondeten kregen. De vriend van m’n moeder heeft vervolgens even op de honden gelet in de kamer, terwijl m’n moeder en ik genoten van het bubbel- en zwembad. ’s Avonds rond 22:15u lieten we de honden voor het laatst uit in het bos alvorens allen voldaan te gaan slapen.

Zondag

Ochtendstond heeft goud in de mond. Wij stonden op met een stralende zon en besloten na het uitlaten van de honden en het riante ontbijt, een grote wandeling te maken met de honden. Eerst te voet naar een groot meer op 1 km van het hotel, en de honden konden op weg daar naartoe steeds los. Xpencer en ook Olly roken heel snel het water en wisten met hun plezier geen blijf! Xpencer apporteerde tientallen keren een balletje uit het water terwijl Olly enkele rondjes zwom en daarna blij kwispelend stond te snuffelen aan de kant. De honden mochten daarna even rusten aan een strandtent waar we wat dronken. Meteen daarna zijn we nog een leuke toer gaan doen naar Rockanje en dit via allerlei duinpaden en weides. In Rockanje hebben we een lunch genuttigd en zijn we terug naar het hotel gelopen met de nodige zwemtussenstops voor de honden door natuurlijk. Die hebben de poten onder hun lijf gerend tijdens deze wandeling!

Aangezien we zo’n 4,5u weg geweest waren, besloten we Olly in de namiddag te sparen en te laten rusten op de hotelkamer. Xpencer stond nog vol energie en die namen we na even rusten mee op uitstap naar Brielle waar het koopzondag was. Omdat dit steeds een drukte van jewelste oplevert, mocht Xpencer volop aan het werk. Dit bleek hard nodig want overal doken wel obstakels op, vooral op de stoep die volstond met standjes en verlichtingspalen. We sloten de fijne namiddag in Brielle af met een terrasje en waren enkele uurtjes later alweer in het hotel. We pikten Olly daar op en lieten de honden meteen los in het bos aan het hotel waar we een klim- en daalwandeling maakten. De viervoeters hebben zich net als de tweevoeters weerom geamuseerd. Het was inmiddels weer tijd voor onze avondmaaltijd die we opnieuw in het dorp nuttigden.

De honden waren erg moe en rustig toen we weer in het hotel waren, en daarom besloot ik ze beiden op de kamer te laten toen ik ging zwemmen. Dat ging gelukkig perfect met mijn topduo die ook niet blaffen ondanks dat er veel bedrijvigheid en dus ook lawaai in de hotelgangen was. ’s Avonds lieten we ze nog even uit aan een parkeerstrook aan het hotel en heel snel nadat ze weer binnen waren, vertrokken ze richting dromenland net als het baasje!

Maandag

Ook maandag was het weer een prachtige dag. Na het ontbijt reden we naar Rockanje voor een wandeling. We trokken via een omweg naar de duinen en vervolgens naar het strand waar de honden zich weer helemaal hebben mogen uitleven. Xpencer bleef maar huppelen als een kangoeroe en ook zijn grootste hobby “zwemmen” oefende hij hier uit. Olly kon evenmin stil blijven staan en nam geregeld een duik in de zee. Ze heeft met haar 11 jaar gelukkig nog een prima conditie, en dat probeer ik ook nog zo te houden zolang ze kan en ook wil, al is ze natuurlijk geen jonge hond meer. We zijn na deze uitstap meteen weer naar huis gereden, met nog een plastussenstop voor de honden en een etentje ergens tussendoor. De rest van de dag lagen de honden hier bij te tanken en na te dromen van de geweldige driedaagse!

Toegankelijkheid

Hotel

Wij zijn met de wagen naar het hotel gereden. Met het openbaar vervoer reizen kan, maar is toch vrij omslachtig. Pas op 1,4 km van het hotel is er een dichtstbijzijnde bushalte. Het hotel zelf heeft een ruime parking met enkele parkeerplaatsen voor personen met een handicap. In het hotel waren alle personeelsleden zeer vriendelijk. Alle honden zijn welkom in dit hotel mits bijbetaling. Zo moest ik per hond 9,5 EUR extra betalen, ook voor mijn werkende blindengeleidehond. De liften van het hotel hadden geen spraak en de knoppen hadden evenmin braille. De liften zijn eerder aan de kleine kant en er kunnen met moeite 3 personen en 2 honden in. Misschien is er wel een ruimere lift, maar die hebben wij niet gevonden. Bovendien was het voor ons vrij onlogisch dat je op de eerste verdieping moest zijn als je een kamernummer had dat startte met een 2. Er zijn ook zeker 2 verschillende liften en bij de éne lift moest je op 0 drukken om naar buiten te gaan, bij de andere was dat -1 wat het ook echt heel moeilijk maakt voor de doelgroep blinden en slechtzienden. Wel heel positief is dat er op de gelijkvloerse verdieping een netjes aangepast toilet voor rolstoelgebruikers is.

Kamer

Een positief punt was dat de baliebediende op onze vraag twee kamers naast elkaar had geboekt zodat ik m’n moeder en haar vriend meteen kon verwittigen als er iets moest zijn. De kamers zelf zijn heel erg klein en ik kon in mijn eenpersoonskamer net de voerbakken en 2 kussens voor de honden plaatsen en dan stond alles al vol. De badkamer was gelukkig wel ruim genoeg. Voor mij persoonlijk was de kleine ruimte geen probleem en mijn honden zijn het ook gewend om binnen rustig te liggen. Maar als je een hond hebt die graag (uitbundig) speelt, dan zal dat in deze hotelkamers zeker niet lukken. Ook de tweepersoonskamers bleken klein uit te vallen. Er is bovendien op sommige plaatsen veel gehorigheid in de gang. Het systeem om de kamerdeur te openen was even zoeken. Maar op zich is het niet zo moeilijk. Ik kon het kaartje kwijt in mijn portefeuille en ik stak het altijd op dezelfde manier terug zodat ik de volgende keer op de juiste manier het kaartje in de gleuf stak en de deur meteen opende als je het kaartje er weer uithaalde.

Faciliteiten

De faciliteiten in het hotel bieden wel een flinke meerwaarde. Zo is er een pas vernieuwd zwembad (augustus 2014), een bubbelbad, een heteluchtsauna, een infraroodsauna, een Turks stoombad, een massageruimte, nieuwe whirlpool, een tennisbaan, een fitnessruimte en nog zoveel meer. Het zwembad is goed te doen als je in het midden blijft zwemmen want aan de kant zijn er wat inhammen waar je tegen zou kunnen zwemmen. Er is echter zeker voldoende ruimte en het voordeel van dit hotel is ook dat je bijna nooit iemand tegenkomt in het zwembad. Vooral de “eeturen” tussen bijvoorbeeld 17 en 19u zijn heel rustige uren. Wij aten daarom ook reeds vroeg zodat we rond 18u al in het zwembad zaten dat dan steeds leeg was. Maar het systeem om in het zwembad te geraken, en de ruimte om je om te kleden zijn dusdanig moeilijk te vinden voor mij als blinde persoon, dat je altijd een begeleider nodig hebt. De fitnessruimte is klein maar wel goed te doen. De apparaten moeten aangezet worden met een knop vooraan het toestel en de andere knoppen hebben vaak andere vormen en zijn logisch opgebouwd. Er staan zeker geen 30 knoppen op 1 toestel dus eigenlijk was dat vrij eenvoudig onder de knie te krijgen.

Eten

Het ontbijt is riant en royaal: Een Engels ontbijt, vlees, champignons, tomaat met ei, gebakken eieren, verschillende broodjes, beleg, muesli, yoghurt, vers gesneden fruit en ook hele stukken fruit, diverse dranken en noem maar op! Er is voldoende plaats tussen de andere zitplaatsen zodat de honden ook genoeg ruimte hadden.

Je kan ook avondeten in het hotel maar wij besloten dat niet te doen. Te weinig keuze, zeker voor vegetariërs zoals ik, en eerder aan de dure kant ook. Op ruim een kilometer van het hotel bevindt zich echter het dorp met een ruime keuze aan tavernes. Ook de Albert Heijn vind je tussen de tavernes terug dus even winkelen alvorens naar huis te keren, is zeker mogelijk :-).

Conclusie

Dit was echt een ontspannende vakantie voor mens en dier. Het is een ware luxe om de honden ’s morgens uit te kunnen laten in het bos en zoveel natuur in de buurt te hebben. Voorts ben ik erg trots op mijn honden die zich in het hotel en ook daarbuiten uitmuntend gedragen hebben en daardoor waren beide honden voorbeeldige ambassadeurs van mijn geleidehondenschool. Het hotel is absoluut de moeite qua faciliteiten, vriendelijkheid en ontbijt, maar dusdanig ingewikkeld dat je er als blinde of slechtziende persoon nooit alleen je plan zal kunnen trekken. Niettemin kom ik hier zeker weer terug.

Hartelijke groeten
Kim, Xpencer en Olly

Hoe goed vond je dit reisverslag?: 
5
Gemiddeld: 4.3 (3 stemmen)