Breda, Oosterhout & Bergen-Op-Zoom (Nederland)

Breda gefotografeerd vanop het water, met midden op de foto de Grote Kerk.

Geschreven door Karmen - Ik deed mijn lieve mama een weekendje cadeau voor haar verjaardag van 8 tot 10 oktober. Het was supergezellig. We deden donderdag Breda en 's avonds had ik ook tickets geboekt voor Paul De Leeuw in het Chassé Theater, vrijdag bezochten we Oosterhout en zaterdag Bergen-Op-Zoom. 3 totaal verschillende stadscentra!

Breda

In Breda hebben we eerst eens de Grote Kerk bezocht. Deze was gratis beneden te bezichtigen. Voor rolstoelers is het opletten, want er zijn veel figuren in de vloer in reliëf gemaakt en dat was voor ons ook wat opletten. Anders wel mooie, ruime en klare kerk.

Dan hebben we het centrum verkend. Wat me opviel waren de hele vlakke kasseistenen en er zijn ook weinig drempels. Als echte toeristen hebben we dan eens een boottochtje rond de stad gemaakt. Het was makkelijk om in te stappen. Maar 2 trapjes. Wij hadden het bootje en de gids voor ons alleen, dus veel interessante uitleg gehad. Het was een uurtje varen voor maar €6,50 p.p..

Op de site van het Chassé Theater zijn 2 concertzalen, een bioscoop en een casino. Ook uiteraard de nodige eet- en drinkgelegenheden. Je kan zonder trapjes tot in de Jupilerzaal, waar het concert van Paul De Leeuw was.

Oosterhout

Oosterhout heeft een supergezellig centrum met veel winkels en dan nog eens een groot overdekt winkelcomplex. We waren echt verrast en gecharmeerd door dit stadje. Ook hier weer weinig drempels en vlakke straten. 

In de namiddag bezochten we het speelgoedmuseum. Leuk museum met alle soorten (oud) speelgoed van poppen tot treintjes en autootjes tot mecano. Wij 2 moesten de gewone €5,50 entree betalen, de begeleider mocht gratis binnen. Het museum is vrij donker, je kan niet veel aanraken. Je vindt nog veel meer van de collectie als je de lades en deuren eens open doet. Daarin ook alles achter glas.

Bergen-Op-Zoom

Deze stad heeft meer een middeleeuws karakter. We bezochten eerst het Markiezenhof. Dit is een stadspaleis waar nu het stadsmuseum en kermismuseum in gevestigd zijn. Persoon met beperking €7,50, begeleider volle prijs. Een rolstoeler kan het gelijkvloers en het eerste verdiep bezoeken. Jammer genoeg zie je dan niks van het kermisgedeelte, want dat staat op zolder. Ik vond het gemakkelijke trappen voor een kasteel en overal had je een leuning. Het was nog niet zo donker in het museum. In het stadsmuseum heb je verschillende audiofragmenten. Bij de kermis ook en daar kan je ook elk miniatuurmolentje doen draaien via een drukknopje. 

Het centrum van Bergen-Op-Zoom heeft vrij goed aangelegde kasseien en ook hier niet veel drempels.

 

In alle 3 steden vonden we snel een parkeerplaats dicht bij het centrum met een parkeerkaart.

Winkelstraat in Oosterhout
Het Markiezenhof, een laatgotisch stadspaleis, in een herfstzonnetje.
Hoe goed vond je dit reisverslag?: 
4
Gemiddeld: 4 (2 stemmen)