Lente in Valkenburg 5-7 mei 2017

2 torentjes aan de rand van het kleine centrum, richting ons hotel.

 

Geschreven door Karmen - Afgelopen weekend was ik samen met een vriendin in het immer gezellige Valkenburg. We hadden het er enorm naar ons zin! 
We spoorden via Luik naar Maastricht en zo verder naar Valkenburg station. Tip: overstappen is het snelste en makkelijkste in Maastricht Randwyck. Daar stond aan de overkant van het perron onze aansluiting al klaar. 
Eens in Valkenburg wandelden we naar ons hotel. We kozen voor het Parkhotel. Dit bleek een zeer goeie keuze te zijn. Ideale ligging vlakbij het centrum, ruime keuze aan het ontbijtbuffet, indoor zwembad en wellness, heel vriendelijk personeel en goeie standaardkamer. Je hebt er alles wat je nodig hebt. Naar de ingang is het wel een stijle klim, maar eens je je sleutelkaart hebt, kan je op het gelijkvloers aan de straat binnen. Onze kamer was vlak naast die deur beneden. In het hotel is er een lift met voelbare cijfers op de knoppen. 
Tegenover de kabelbaan op nog geen 100 m van ons hotel was een supergezellig pannenkoekenhuis, waar we geluncht hebben. Een enorme keuze aan hartige en zoete pannenkoeken! Je kan het zo gek niet bedenken of ze hebben het!
Na de heerlijke lunch hebben we de Fluweelengrot en kasteelruïne bezocht. In de Fluweelengrot krijg je een rondleiding van 50 minuten en erna mag je op eigen tempo de kasteelruïne bezoeken. Info voor rolstoelers: http://www.fluweelengrot.nl/minder_validen. De rondleiding in de grot was gemakkelijk te volgen. Geen moeilijke paden of trappen. Juist wat hellend omhoog en omlaag. De gids vertelde gelukkig goed wat er op alle muurtekeningen te zien was. Er is niks te voelen, maar ik vond het toch zeer boeiend. Langs de vluchtgangen van het kasteel ga je vervolgens naar boven. Hier zijn trappen, maar het is zo smal dat je de 2 muren hebt om je vast te houden. Eens boven op de kasteelruïne zijn er overal leuningen als er trappen zijn. Zelfs bij maar 4 trapjes was er een leuning. Ik vond dit een heel fijn bezoek!
Die avond dineerden we midden in het gezellige centrum. 

Op onze tweede dag was ook de hele dag de heerlijke lentezon van de partij en besloten we om de hele dag buiten te profiteren van het mooie weer. We hadden een wandeling geprint van 5 km die langs alle bezienswaardigheden in het centrum liep en ook een stukje buiten de stadskern tot Oud Valkenburg. De wandeling passeerde ons hotel, dus hebben we daar ingepikt op de route. Eerste stukje was door het bos met een mooie klim om de dag te starten, dan ging je door de velden naar beneden en kwamen we zo bij een mooi landschap met een hoeve, 2 kastelen, een heel klein kapelletje en vooral een prachtige kasteeltuin die je kan bezoeken. 
De Kasteeltuin Oud Valkenburg is zeker een bezoekje waard. Wij zijn er eerder toevallig beland, maar langs het wandelpad langs de Geul stond het overal aangeduid. Dit was onze terugweg, vandaar dat het voor ons een verrassing was, maar een mooie verrassing. Een hele vriendelijke vrijwilliger gaf ons af en toe wat uitleg. Er is een mooie kruidentuin met alles wat je kan denken, een insectenhotel en een oude molen. Alle paden zijn in grint, maar zonder trappen. Ik denk dat een rolstoeler mits wat hulp het meeste kan bezoeken. In de oude molen liggen planken om 1 of 2 trapjes te overbruggen, maar hier is de circulatieruimte misschien nipt. In de oude molen is alles nog ingericht van in de tijd dat de laatste molenaar er woonde. Hier kon ik een ton met wasbord voelen, een oud strijkijzer en nog veel meer. Precies een huisje dat uit Bokrijk ontsnapt was. Achter de molen ligt nog een prachtig stukje tuin. Een echte aanrader!
http://www.kasteeltuinoudvalkenburg.nl
We lunchten die middag op een terras vlak naast het kasteel Schaloen, waarvan de tuin die we bezochten, ooit de kasteeltuin was. Heerlijk terras om even halt te houden. Het kasteel zelf is privé. We wandelden verder langs een mooi breed vlak wandelpad in grint. Je passeert een leuk bruggetje over de Geul en zo kom je aan een buiten kapel met drie beelden. Vervolgens ga je links verder langs de Geul. Ook hier een mooi wandelpad in grint en later asfalt tot je weer in het centrum komt. 
We hebben de kabelbaan dan nog genomen tot aan de Wilhelminatoren. De kabelbaan is niet moeilijk om in en uit te stappen. De stoelen stoppen niet, maar het personeel helpt je waar nodig. Boven is er een heel fijn terras met zicht over Valkenburg. 
Deze fantastische dag sloten we af met een terrasje in het centrum en een etentje bij de Griek. 

Dag 3 was het weer grijzer en frisser buiten, dus hebben we de Gemeentegrot gedaan. Je kan te voet en per trein de grot bezoeken. Wij kozen voor het treintje. Er wordt veel uitleg gegeven over de beelden en tekeningen die je passeert en je rijdt ook door een grote schuilkelder. Indrukwekkend hoe alles gebruiksklaar ligt voor moest het nodig zijn om te schuilen. Door de vele uitleg had ik veel aan dit bezoek. Erna is er nog een lichtshow over kunst. Dat was moeilijker, maar ik kon toch voor me op de grond vanalles zien bewegen.  
Er is geen specifieke info voor rolstoelers voor een bezoek aan de Gemeentegrot op http://www.gemeentegrot.nl. Er staat zowel bij wandeling als trein dat het zeer geschikt is voor minder mobiele bezoekers. Voor rolstoelers twijfel ik juist aan de transfer naar de trein. Dat wordt niet makkelijk. Wandeling is zeker toegankelijk, dat weet ik van in de kerstperiode. 

Het was een heel gezellig weekend in een prachtig stadje!

Bezoek zeker Valkenburg ook eens in de kersttijd!  
Een heel andere kijk op de stad. Ik vind ze beiden prachtig. Zowel in de lente als de kerstperiode!

Zicht vanaf de hogere rand van het bos over een groen landschap met hoeve en 2 kastelen.

 

Tuin met het oude molengebouw.

 

Hoe goed vond je dit reisverslag?: 
5
Gemiddeld: 4.5 (2 stemmen)