Oostenrijk op hoog niveau

Brug over de Drau (Drava), een zijrivier van de Donau, met Oostenrijkse bergen aan de horizon.

 

Oostenrijk Algemeen

Openbare toiletten en douches

De Eurosleutel is een systeem waardoor je met één sleutel toegang krijgt tot meer dan 10.000 openbare toiletten en douches, in verschillende Europese landen (momenteel voornamelijk in Duitsland en Oostenrijk). De sleutel kan enkel gekocht worden door personen die ouder zijn dan 70 jaar en door personen met een fysieke beperking. Surf naar www.eurosleutel.nl om hem te bestellen. Informatie beschikbaar in het Nederlands.

Logies

Op Roomchooser kies je een hotelkamer volgens je persoonlijke vereisten, ook op het vlak van toegankelijkheid. Zo kun je bijvoorbeeld kamers selecteren met een bed waar een mobiele tillift onder kan, of kamers met een opklapbaar zitje in de douche. Foto's en reisverslagen geven extra informatie. De databank bevat vooral hotels in Oostenrijk. Beschikbaar in het Duits en het Engels.

Op www.rollstuhl-urlaub.de vind je honderden rolstoeltoegankelijke overnachtingsmogelijkheden in Duitsland en Oostenrijk.

Parkeerkaart

Gebruik je de auto, op reis in Oostenrijk? Vergeet je blauwe parkeerkaart voor personen met een handicap niet. Het Europese model (met pasfoto) geeft je in heel de Europese Unie, en ook in sommige landen daarbuiten, het recht om op een voorbehouden plaats te parkeren. Let wel: dat betekent niet dat je overal onbeperkt in de tijd en/of gratis mag blijven staan. Op deze website vind je een ruim overzicht. Informatie beschikbaar in het Engels.

Regio's en Steden

Wenen

De website van de Weense toeristische dienst bevat een uitgebreide gids voor bezoekers met een handicap. Via www.wien.info/en/travel-info/accessible-vienna krijg je een overzicht van de toegankelijkheid van bezienswaardigheden, horeca, activiteiten en diensten. Deze informatie is beschikbaar in het Engels, Duits, Italiaans, Frans, Spaans, Hongaars, Russisch, Pools, Roemeens, Tsjechisch, Japans, Arabisch en Chinees.

Specifiek over het vervoer in de Oostenrijkse hoofdstad gaat www.wl-barrierefrei.at. De vervoersmaatschappij Wiener Linien geeft hier alle nuttige informatie voor reizigers met een beperking. Vooral blinde of slechtziende passagiers en rolstoelgebruikers vinden hier gedetailleerde uitleg, zowel over de metro (U-bahn), de bus als over de tram. Zo wordt elke halte uitgebreid beschreven en is er steeds de laatste info over werkzaamheden. Alle informatie is in het Duits.

Oberösterreich

Welke bezienswaardigheden en verblijfplaatsen in Oberösterreich rolstoeltoegankelijk zijn, staat verzameld op www.oberoesterreich.at. De site maakt een onderscheid tussen beperkt toegankelijk, toegankelijk en “absoluut” toegankelijk voor rolstoelen. De aandachtspunten staan algemeen op de zoekpagina vermeld. Voor logies krijg je de info tot op de centimeter. Ook andere nuttige adressen, bijv. voor aangepast vervoer, zijn hier te vinden.

Salzburg

De geboortestad van Wolfgang Amadeus Mozart zette zijn beste beentje voor, met een brochure voor bezoekers met een beperking. Logies, bezienswaardigheden, eten en drinken, evenementen, maar ook vervoer, hulpmiddelenverhuur, voorbehouden parkeerplaatsen en andere praktische adressen komen aan bod. Als je de moeite neemt om de verschillende iconen te leren begrijpen, word je beloond met heel wat nuttige kennis over elk gebouw. Enig minpuntje: deze brochure dateert uit 2012. De informatie is in het Duits, Frans en Engels.

Tirol

Tirol laat je jodelen van plezier. Een reis naar deze regio organiseren wordt kinderspel met Ohne Handicap. De site heeft voor elk wat wils: cultuur en natuur, logeren en genieten en natuurlijk alles wat je over wintersport wou weten.

Voor persoonlijke assistentie op je vakantiebestemming kun je terecht bij Tirol Unlimited. De dienst is actief in Zillertal en omgeving.

In samenwerking met de naburige regio's in Italië en Zwitserland promoot Tirol zich als één toeristische regio: Terra Raetica. De website bevat een stevig hoofdstuk barrièrevrij toerisme, met info over logies, sport, activiteiten, restaurants, cafés, cultuur en natuur. De mate van rolstoeltoegankelijkheid is aangeduid met 1 tot 3 rolstoelsymbolen. Let dus wel even op: één rolstoelsymbool is hier een lage score! Je krijgt hoe dan ook veel extra uitleg, met afmetingen en foto's. Over andere soorten drempels, voor mensen met andere beperkingen, vonden we geen specifieke uitleg. De informatie is beschikbaar in het Duits en Italiaans.

De Alpenregio Terra Raetica gaf in 2015 het Rolli Roadbook uit (pdf). Dat is een heuse wandelgids voor rolstoelers en hun reisgezelschap. Handbikers, recreatieve wandelaars, avontuur- en cultuurliefhebbers: voor elk wat wils. Allerlei nuttige info over de routes en het landschap, met een moeilijkheidsaanduiding, zetten je een heel eind op weg. De brochure is tweetalig Duits en Italiaans.

Nog meer tips voor trips vind je in dit artikel over rolstoeltoegankelijke activiteiten in Tirol.

Jouw persoonlijke vakantie-ervaringen en toegankelijke reistips over Oostenrijk zijn heel welkom!