Italië wil je verwennen

Een vermiljoenrode Vespa, de meest typische bromfiets van Italië.

 

Algemeen

Zand en zee update.

Italië is bijna volledig omgeven door water. Verschillende stranden hebben ook voorzieningen voor bezoekers met een beperking. Reisprofessional Eleonora van Destination Everywhere duidde de goed toegankelijke Italiaanse kustgemeenten zij kent op deze kaart aan.  

Village For All update.

Village for all  bracht toegankelijke campings en vakantieparken in Italië, San Marino en Kroatië samen op hun website. In enkele handige gidsen vind je bij iedere accommodatie gedetailleerde informatie over zowel de toegankelijkheid van het verblijf als over de aangeboden faciliteiten. De organisatie dacht hierbij niet alleen aan personen met een motorische beperking, maar ook mensen met specifieke noden zoals voedselallergie kunnen op deze website nuttige informatie terugvinden. Via de website kan je logies opzoeken per regio of per specifieke criteria (vb. rolstoeltoegankelijk of strandrolstoel beschikbaar).
Informatie beschikbaar in het Engels en Italiaans.

CO.IN (Consorzio Cooperative Integrate)

CO.IN is een nationale non-profit organisatie van sociaal nut. Zij promoten lokale projecten en initiatieven op vlak van toerisme, communicatie, tewerkstelling, enz...
Info: CO.IN, Registered head office, Via Enrico Giglioli 54, Rome. Tel: +39 (0)67 12 90 11 – fax: +39 (0)67 12 90 179 – e-mail:ufficiostampa@coinsociale.it – website: www.coinsociale.it. Info beschikbaar in het Italiaans.

Accessible Italy

Op de website van dit reisagentschap kan je informatie terugvinden over de te bezoeken bezienswaardigheden in een aantal Italiaanse steden. Bovendien kun je via deze dienst allerlei hulpmiddelen (zuurstofflessen, rolstoel, elektrische scootmobiel) huren. Info beschikbaar in het Engels.

Musea voor iedereen

Waar mag je kunstwerken betasten? Welke musea blinken uit in hun toegankelijke rondleidingen? In dit artikel uit 2016 geeft de Nederlandse online museumgids Museum4All zijn beste tips voor toegankelijke musea in Italië. Het artikel is in het Nederlands, maar verwijst naar anderstalige bronnen.

Parkeerkaart

Gebruik je de auto, op reis in Italië? Vergeet je blauwe parkeerkaart voor personen met een handicap niet. Het Europese model (met pasfoto) geeft je in heel de Europese Unie, en ook in sommige landen daarbuiten, het recht om op een voorbehouden plaats te parkeren. Let wel: dat betekent niet dat je overal onbeperkt in de tijd en/of gratis mag blijven staan. Op deze website vind je een ruim overzicht. Informatie beschikbaar in het Engels.

Europese handicapkaart

Sinds eind 2017 kun je in Italië met de European Disability Card (EDC) bewijzen dat je een erkende handicap hebt. Daardoor krijg je makkelijker toegang tot eventuele aanpassingen of kortingen die een attractie voorbehoudt aan bezoekers met een handicap. De kaart is enkel bruikbaar in de sfeer van cultuur en vrije tijd. België is één van de eerste landen waar deze kaart uitgegeven wordt. Meer info: www.eudisabilitycard.be.

Hulp bij het tanken

Tanken kan lastig zijn, zeker als er niemand in de buurt is om een handje te helpen. Dankzij fuelService weet je nu vooraf waar je een bemand tankstation zult tegenkomen. Met de app kun je de medewerker meteen ook laten weten dat je eraan komt. Behalve in Italië kun je de app ook gebruiken in Australië, België, Canada, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Nederland, Nieuw-Zeeland, Spanje en de Verenigde Staten.

Steden en regio's

Firenze in de vingers

Handen thuis houden hoeft niet in verschillende musea in Firenze. Ondermeer in het Uffizi, het Davanzati-paleis en het Museum voor Moderne Kunst zijn parcours voorzien waar blinde en slechtziende bezoekers stukken of replica’s mogen betasten. Het personeel is ook opgeleid om de nodige uitleg te geven. Meer info vind je op deze Engelstalige pagina van de toeristische dienst van Firenze.

Pistoia op de tast

In het 'Antico Palazzo dei Vescovi' te Pistoia, waar ook de archeologische tentoonstelling en het Kathedraalmuseum gehuisvest zijn, kunnen blinde en slechtziende bezoekers op de benedenverdieping terecht in het 'Museo tattile'. In deze permanente tentoonstelling ontdek je de stad aan de hand van schaalmodellen van de belangrijkse gebouwen, voelkaarten en aangepaste infopanelen. Voor iedereen een unieke manier om de stad te leren kennen! Meer info krijg je bij de toeristische dienst van Pistoia. Informatie beschikbaar in het Engels en het Italiaans.

Rome

Rome, staat bekend als hét 'openluchtmuseum', maar de stad is niet overal toegankelijk voor iedereen. Rome and Italy Tours zorgt ervoor dat ook bezoekers met een beperking het beste kunnen halen uit hun verkenning van deze prachtige stad. Deze organisatie organiseert rondreizen en excursies voor reizigers met een beperking en hun familie. De speciale trekkingrolstoel brengt je naar de meest verrassende sites in Rome. Meer info op: www.romeanditaly.com. Website beschikbaar in het Engels en Frans.

Wil je de Eeuwige Stad met een rolstoel bezoeken? Je vindt een bijzonder uitgebreid reisverslag (in het Engels) op www.slowtrav.com/italy/accessible/rome/index.htm.

Voor hulpmiddelen kun je terecht bij MAS, een grote mediotheek in Rome. Hun website www.mas-spa.it is wel alleen in het Italiaans beschikbaar. Mailen kan naar info@mas-spa.com.

Venetië

Over Venetië lees je nuttige tips op www.comune.venezia.it. Een Engelstalig artikel over de toegankelijkheid van Venetië vind je hier: http://europeforvisitors.com.

Zuid-Tirol

Zuid-Tirol / Alto Adige is een apart stukje Italië. Dat blijkt nog maar eens uit de website “Südtirol für Alle”. Je vindt er duidelijke informatie over de toegankelijkheid van vakantieverblijven (dus niet alleen hotels, maar bijv. ook appartementen), restaurants en cafés, ontspanning, vervoer en wandelingen. Een herkenbaar systeem met smileys, geeft je in één oogopslag al een indruk van de situatie. Doorklikken brengt je bij zeer gedetailleerde beschrijvingen, met foto’s en exacte afmetingen. Deze informatie is beschikbaar in het Italiaans en Duits. Sinds 2016 bestaat er ook een gratis app met de voorbehouden parkeerplaatsen in de hele provincie: de Parkplatzfinder.

Reisorganisaties

Gebarentaal

Hands On Travel (HOT) is een Amerikaanse reisorganisatie die zich specialiseert in het organiseren van gegidste reizen in Amerikaanse gebarentaal (ASL). Er zijn allerlei mogelijke bestemmingen, wereldwijd. De informatie is beschikbaar in het Engels en in gebarentaal (ASL). We ontvingen deze tip van de Dove Trekvogels, de reisorganisatie van Fevlado. Zij hadden een goede ervaring met de Italiaanse afdeling, Hands On Italia (HOI).

Meet Another World is een Nederlandse reisorganisatie die ook gespecialiseerd is in culturele reizen naar verschillende reisbestemmingen voor Doven. De reizen worden georganiseerd in samenwerking met lokale dove en slechthorende bewoners en gemeenschappen. Israël, Italië, IJsland en andere bestemmingen staan op het programma.

Sicilië in zicht

Zin in Sicilië? De Britse organisatie Seable regelt actieve en sportieve vakanties op maat voor blinde of slechtziende personen en voor rolstoelgebruikers. Duiken, de Etna-vulkaan bezoeken of de natuurlijke en culturele verscheidenheid van het eiland verkennen: het kan allemaal.

Toscane met zorg

Travelability organiseert je vakantie in Toscane met de nodige medische zorg of persoonlijke assistentie. Op de website vind je zowel inspiratie over leuke tours en uitstappen als uitleg over het zorgaanbod, in het Italiaans en het Engels.

Bed and care

Om zorg tijdens je verblijf in Italië te regelen kun je een beroep doen op Bed & Care. Deze gespecialiseerde dienst regelt hulpmiddelen, verzorgingsmateriaal, maar ook persoonlijke assistentie en verpleging in heel Italië. Je kunt er terecht als particuliere reiziger en ook als reisbureau. De website www.bedandcare.com (beschikbaar in het Italiaans en grotendeels ook in het Engels) legt het allemaal uit.

Extra info en aanbieders van georganiseerde reizen vind je hier.

Ben je ook naar Italië geweest? Vertel ons hoe het was. Zo help je andere bezoekers van deze website!