Schip ahoi! Varen in De Biesbosch

Aanmeren met onze sloep. De laadklep kan als een hellend vlak gebruikt worden voor rolstoelers.

 

Geschreven door Pieter.

Nationaal Park De Biesbosch, ten noorden van Breda, is een groot natuurreservaat met vooral veel water. Met een boot kun je het gebied van 90 km² vrijelijk doorkruisen, al worden sommige gedeelten wel afgesloten, bijvoorbeeld omdat het broedgebied is. Overal zijn er inhammetjes en zijwegjes, zodat je ook op drukke dagen ongestoord van het groen, het zacht kabbelende water en de vele watervogels kan genieten. Ook de luxueuze zeiljachten en knusse blokhutboten onderweg spreken tot de verbeelding.

Wij mochten mee met de Dromy, een gemotoriseerde sloep waarvan je de laadklep aan de voorkant van de boot kan laten aansluiten op de steiger. Het blijft een stevige helling: ik denk niet dat je er als rolstoeler zonder hulp in of uit kan rijden. Maar het was wel zo goed als drempelloos. Ook van de wal tot de steiger kan de brug vrij steil zijn, afhankelijk van de waterstand.

Feestelijke boot met steil hellend vlak.

De boot ligt aangemeerd bij Biesbosch Sloepenverhuur. Zij tonen hoe je de boot bestuurt, helpen indien nodig bij het in- en uitstappen en geven ook een kaart van het natuurgebied mee. Het kan er ’s morgens wel flink aanschuiven zijn om je sloep op te halen. Hier is geen aangepast toilet, maar ik hoorde dat verderop in de straat ‘Het Witte Huis’ en ‘Moritz’ wel een goed toilet hebben.

Met ons 4 hadden we veel ruimte aan boord, want er is voldoende zitplaats voor zeker zes mensen. Een vaarbewijs is niet nodig. Urenlang hebben we rondgezworven zonder ons een moment te vervelen. Het weer was dan ook schitterend.  In de herfst moet het hier ook prachtig zijn. Wij vonden dit in coronatijden een verrassend dichtbije en zeer welkome verademing.

Pieter aan boord, met het natuurgebied op de achtergrond.

 

Hoe goed vond je dit reisverslag?: 
5
Gemiddeld: 5 (1 stem)