Limassol met de rolstoel

zicht op de wandelpromenade aan de zee in Limassol

Wandelpromenade langs de zee.

Geschreven door Sam.

 

Samen met mijn echtgenote bezocht ik Limassol (Cyprus) in oktober 2019; ik ben gebruiker van een manuele rolstoel met ondersteuning van een SmartDrive en kan nog een beetje stappen mits hulp.

 

We gingen met de trein naar de luchthaven in Zaventem. In het heengaan vlogen we rechtstreeks naar Paphos, een vlucht van 4u20, waarschijnlijk met de laatste toeristenvlucht van het seizoen. De terugvlucht kon niet rechtstreeks; we vlogen daarom via Zurich in Zwitserland waardoor we in totaal meer dan 7 uur onderweg waren.

 

De luchthaven in Paphos is helemaal toegankelijk, met heel vriendelijk personeel. Deze luchthaven kreeg in 2018 trouwens de “Accessible Airport Award” (https://in-cyprus.philenews.com/paphos-airport-awarded-for-services-for-people-with-disabilities/).

 

De taxichauffeurs zijn een ander paar mouwen. De onze had geen GPS in zijn auto, zocht dan onderweg maar de weg op zijn smartphone terwijl hij als een speer over de donkere snelweg naar Limassol scheurde. Ik zag 120 op zijn snelheidsmeter maar het voelde als 180. Dit gevoel klopte misschien wel: omdat men links rijdt in Cyprus worden auto’s dikwijls ingevoerd vanuit het VK zodat het stuur aan de rechterkant staat; de kilometerteller werkt dan wel in mijlen, terwijl men in Cyprus in kilometer/uur rekent. Misschien had de chauffeur dit nog niet door...

 

Als kers op de taart vond de chauffeur het nog nodig om bij aankomst aan het hotel al door te rijden terwijl ik nog half in de auto hing om mijn jas er uit te halen. Hij verstond gelukkig geen nederlands, want het was niet proper wat ik toen allemaal gezegd heb... Ironisch genoeg bood hij dan nog zijn diensten aan om ons op te pikken voor de terugreis. We hebben wijselijk aan het hotel gevraagd om een taxi te reserveren voor de terugrit naar de luchthaven. Het werd een rustig ritje met een vriendelijke, professionele chauffeur die onderweg nog een overzicht gaf van de socio-economische toestand van het land. Veel bijgeleerd...

 

Anyway, we zijn er geraakt, het hotel was goed en het personeel super vriendelijk (zie apart stukje over Sir Paul hotel).

 

Limassol

 

Limassol is een havenstad met een klein maar fijn historisch centrum en een lange wandelpier langs de zee en voor de liefhebbers een stuk zandstrand.

 

Zoals de foto’s tonen is de toegankelijkheid vrij goed, met verlaagde stoepranden en blindengeleiding op de belangrijke plaatsen. De meeste straten en voetpaden zijn aangelegd in klinkers of beton en zijn vlot berijdbaar en dikwijls ook voorzien van ribbeltegels voor blinde bezoekers. De toegankelijkheid was in ieder geval voldoende voor mij om zonder hulp mijn plan te kunnen trekken (buiten mijn smartdrive die wat extra ondersteuning bood).

 

Er is een fitnesshoek aan de wandelpromenade met rolstoeltoegankelijke toestellen en een stoeltjeslift op het strand om rolstoelgebruikers tot in het water te brengen.

Het weer was goed, dus we hebben meestal buiten gegeten; de betreedbaarheid van de restaurants hebben we niet getest.

terrasjes met blindengeleidenlijn

Blindengeleiding in het centrum.

rolstoeltoegankelijk strand met schuifzitje tot in het water

Rolstoeltoegankelijk strand met schuifzitje tot in het water.

rolstoeltoegankelijke fitnesstoestellen aan de wandelpier langs de kust

Rolstoeltoegankelijke fitnesstoestellen aan de wandelpier langs de kust.

Hoe goed vond je dit reisverslag?: 
Nog geen stemmen