Kunst en vliegwerk in Zeeland (Nederland)

Zeeland (20 tot 22-08-2010)

1) Reisverslag van    

Hilde en Piet Duyck-Deruyck
            Burg. Decoenestraat 10
            8520 Kuurne
            056 72 53 71
            pietduyck@pandora.be

- Aangezien Piet huisman is mag men op elk moment van de dag proberen contact op te nemen om meer te vernemen over deze reis en reisbestemming.

- Daar Piet rolstoelgebruiker is gaat in ons reisverslag speciale aandacht naar rolstoeltoegankelijkheid.  

- Als we spreken van cat. 1, 2, 3 of 4 dan verwijzen we naar het Britse logo-systeem betreffende rolstoeltoegankelijkheid:
             
Cat. 1. Toegankelijk voor individuele rolstoelgebruiker.
Cat. 2. Toegankelijk voor rolstoelgebruiker met begeleider.
Cat. 3. Toegankelijk voor rolstoelgebruiker die enkele stappen
kan zetten en maximaal drie treden kan nemen.
Cat. 4. Niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

- Wat ons interesseert is categorie 2 én onze rolstoeltoegankelijkheidsbeoordelingen zullen vooral met die categorie te maken hebben om de eenvoudige reden dat Piet van cat. 2 is.
Piet gebruikte op die reis een gewone rolstoel van 64 cm breed en een zithoogte van 50 cm.

- Als reisgids hadden we “Zeeland” van Capitool (uitgave: 2006) mee en dat heeft ons goed geholpen. Evenwel, telkens kom je dan weer eens iets te zien ter plaatse wat niet helemaal klopt met wat men leest of ziet in het boek.
’n Voorbeeldje: op blz 83 staat ’n prachtige tekening van het ringdorp Dreischor op Schouwen-Duiveland. Op die tekening zie je de kerkring met de kerk in het midden omgeven door grasland en omzoomd door ’n ring lindebomen waarbuiten zich de straat-ring bevindt en aan de buitenkant van die straatring staan de huizen van dit ringdorp. Schattig !
Evenwel, eenmaal ter plaatse merk je onmiddellijk dat binnen die straatring ttz in de kerkring er al volop huizen gebouwd werden waardoor de charme van het ringdorp terdege om zeep werd geholpen. Dan maak je even de bedenking of de schrijver of iemand van Capitool hier ooit is langs geweest.

2) Logies en rolstoeltoeltoegankelijkheid

We logeerden bij Mw. Connie Bouwman-de Klerk, Kloetingseweg 15, Goes.
www.bouwmanbedandbreakfast.nl
Laten we duidelijk zijn: de B&B is op het gelijkvloers en voor wat de slaapkamer en de ontbijtruimte betreft is er geen probleem maar wat badkamer en vooral toilet betreft is dat enkel toegankelijk voor cat. 3. Voor mij, cat. 2, was het dus “kunst- en vliegwerk”, niet voor herhaling vatbaar. Het stortbad is evenmin haalbaar voor cat. 2.
De slaapkamer is ruim en de bedden hoog wat ’n voordeel is bij de transferts tussen rolstoel en bed en omgekeerd. De bedden zijn smaller dan normaal en de matrassen nogal zacht.
De houten vloer is iets te glad voor ‘n gaanstok die veel rolstoelgebruikers nodig hebben bij transferts bvb van bed naar rolstoel.
Connie is ’n vriendelijke dame en het ontbijt is redelijk uitgebreid met ’n paar “hollandse” zuinigheidtrekjes zoals op koffie, melk en boter maar je mag wel bijvragen.  
Men betaalt 58 Euro per koppel per nacht, ontbijt inbegrepen.

3) Bezienswaardigheden en rolstoeltoegankelijkheid

- Oorspronkelijk waren we van plan 5 dagen (4 nachten ttz van woensdag tot zondag) in Zeeland (ttz Zeeland min Zeeuws-Vlaanderen) te verblijven maar het werd uiteindelijk maar ’n verblijf van 3 dagen (2 nachten aangezien de logies in Goes dan pas vrij waren). Die drie dagen (vanuit West-vlaanderen Zeeland bereiken met de auto is dus ’n fluitje van ’n eurocent behalve dat die Westerscheldetunnel 4,80 Euro tol eist) bleken ruim voldoende om Walcheren (Middelburg en Veere) op vrijdag, Zuid-Beveland (Yerseke, de Vlindertuin in Kwadendamme, Goes) op zaterdag en Schouwen-Duiveland (Zierikzee en Dreischor) op zondag te bezoeken.
We nemen aan dat er nog wel meer te bezoeken valt in Zeeland maar voor ons hoefde meer niet.
In alle bezochte stadjes en bezienswaardigheden zijn er parkings waarvan ’n paar ’n parkeerlimiet van 3 uur hebben.

- Achteraf bekeken is Middelburg het stadje waar we het langst rondwandelden – toegankelijk dus – en bezienswaardigheden bekeken en bezochten. Middelburg doet erg Vlaams aan qua architectuur, bvb van het stadhuis. Curieus waren de Abdijkerken die eigenlijk 3 kerken zijn met een binnenkoer, kruidentuin, galerij, enz. Verder ’t stad doorkruist en gewandeld tussen Dam en kaaien. Daar staan mooie huizen (vele met laadkelders) die de rijkdom van weleer tonen. Vele deuren zijn mooi beschilderd met lakverf.
Op enkele km van Middelburg ligt Veere dat ook ’n Vlaams stadhuis heeft. Veere is gelegen aan het Veerse Meer dat evenwel in verbinding staat met de Noordzee. Is dat meer dan nog een meer?
Pittoresk marktplein met bomen en ’n parkje in ’t midden. Een toegankelijke (al zijn er hier en daar wel kasseien) wandeling door het stadje loont dus de moeite al zagen we er de lelijkste kerk ooit. Echt krakkemikkig verbouwd, verschillende stijlen en materialen, dichtgemetselde ramen die daarna weer ramen (met kleinere afmetingen dan) werden, enz.
De Campveerse toren langs het Veerse Meer was in de 16de eeuw al ’n herberg. En nu is het ook ’n restaurant. -> zie hoofdstuk 4.

- In het hoofdstuk “Agenda van Zeeland” van onze Capitool Reisgids staat op blz 28 bij Augustus, derde donderdag, Yerseke: Mosseldag. Evenwel op blz 135 staat er “Mosseldag Yerseke op de derde zaterdag in Augustus”. En dat was een opsteker voor ons dat we net niet op die donderdag maar net wel op die zaterdag in Zeeland waren. Wij dus op naar Yerseke.
In het stadje en tot aan de dijken was er ’n immense braderie met hebbedingetjes, prullen en alles wat de inwendige mens kan versterken. Aan de dijken kon  men o.a. mossels en oesters verorberen. Een zelfde portie mosselen kon je kopen aan 1 Euro, 3 Euro of 6 Euro naargelang de positie van de verkopers: hoe dichter bij de dijken, des te goedkoper.
’n Tiental km ten zuidwesten van Yerseke, in Kwadendamme is er ’n vlindertuin ttz Berkenhofs Tropical Zoo want naast de vele kleurrijke vlinders kan je er ook wat reptielen en aanverwanten bewonderen. Ingang: 8,50 Euro. Er is ’n ruim (ongeveer 2,20m op 2m) aangepast toilet met licht verhoogde wc met 2 opklapbare horizontale handgrepen.
Vandaar naar Goes waar we in de kerk ’n tentoonstelling van draaiorgels zagen én een heel mooi, groot orgel van de kerk zelf. De wandeling door het stadje was tamelijk kort en toch voldoende wat veel verduidelijkt over Goes.

- Zondag reden we dus via de Zeelandbrug, ongeveer 5 km lang, naar het eiland Schouwen-Duiveland en bezochten er Zierikzee waarvan Multatuli zei: “Nooit was ik ergens aangenamer dan te Zierikzee.” Het heeft inderdaad wel charme maar het is klein.
Het centrum bestaat uit 2 parallelle straten die begrensd worden door een dubbele stadspoort aan de ene kant en de Dikke Toren aan de andere kant. De wandeling in beide straten is prettig maar duurt niet lang.
Vandaar zijn we vertrokken naar het ringdorp Dreischor maar daar zijn we niet eens uitgestapt: de reden lazen jullie bij onze opmerking over Capitool in 1).

4) (w)Etenswaardigheden en rolstoeltoegankelijkheid

- Het restaurant “De Campveerse Toren”, uiteraard dus bij de Campveerse Toren in Veere, ligt op het eerste verdiep maar men kan ’n menu (te kiezen: voorgerecht en hoofdgerecht uit 3 voorstellen + ‘n dessert) degusteren – dat was het ook – aan 25 Euro pp op het terras. Wat niet kon op het terras was ’n aperitief (je kunt het zo gek niet bedenken of je maakt het mee in Nederland :-) ) en zo dronken we ‘n glas wijn als aperitief.

- Op de markt in Goes aten we allebei een lekker slaatje bij café-restaurant Jersey. Voor mij was het slaatje met geitenkaas, noten en peer, voor Hilde met kip, cashewnoten, komkommer en andere groenten en gepresenteerd in filodeeg. Schappelijke prijzen: net iets minder dan 10 Euro en net iets minder dan 15 Euro.

- In Zeeland kan je meer Belgisch bier dan Hollands bier krijgen en dat komt vooral omdat ze bruin bier nog moeten ontdekken. Naast de gewone pinten zijn de dubbele Westmalle’s of Leffe’s er dus vlot te verkrijgen. Eénmaal – in Zierikzee – zag ik ’n bruin biertje van Heineken op de kaart en heb ik dat dus besteld. Toen ik hem bijna op had merkte ik dat dit biertje verviel in maart 2010. Ik heb het goed verteerd. Dat het evenwel al 5 maand over datum was bewijst waarschijnlijk dat de bruin-bier-drinkende Zeelanders dat biertje niet lusten. Of de Belgische bieren prefereren?

Hoe goed vond je dit reisverslag?: 
Gemiddeld: 4 (2 stemmen)