Portugese warmte

Een fadozangeres begeleid met Portugese en klassieke gitaar. Op de achtergrond een schilderij met precies hetzelfde tafereel.

 

Algemeen

Wegwijs in Lissabon

"Wij willen iedereen de kans bieden om verliefd te worden op onze stad." Wat zeggen ze dat toch mooi bij Lisbon for All. In 2016 bracht deze dienst van het stadsbestuur van Lissabon een wandelgids van 100 bladzijden uit met toegankelijke routes. Nuttige faciliteiten onderweg (bijv. toegankelijke cafés en restaurants, sanitair, winkels en parkeerplaatsen) staan op de kaartjes aangeduid. Er zijn ook iconen voor moeilijk berijdbare paden en lastige doorgangen. De informatie is in de eerste plaats nuttig voor rolstoelgebruikers en beperkt mobiele bezoekers. Je kunt de gids Lisbon for all via deze link gratis doorbladeren. Downloaden kan via een Facebook, LinkedIn of Google+-account. Info in het Engels.

Hulpmiddelen en verpleging

De Britse firma Mobility Abroad levert ter plaatse scooters, rolstoelen, tilliften en ander hulpmateriaal dat je liever niet in je bagage meeneemt. Ook tips voor bijvoorbeeld toegankelijke accommodatie en verpleging zijn hier te vinden.

Hulpmateriaal (hooglaagbed, rolstoel, tillift,...) huren tijdens je vakantie in Portugal kan ook via Accessible Portugal. Dit kan ook zonder bij hen een georganiseerde reis te nemen (meer daarover vind je hieronder bij de reisorganisaties).

Parkeerkaart

Met de auto op reis naar Portugal? Vergeet je blauwe parkeerkaart voor personen met een handicap niet. Het Europese model (met pasfoto) geeft je in heel de Europese Unie, en ook in sommige landen daarbuiten, het recht om op een voorbehouden plaats te parkeren. Let wel: dat betekent niet dat je overal onbeperkt in de tijd en/of gratis mag blijven staan. Op deze website vind je een ruim overzicht.

App

TUR4All is een app met gecontroleerde toeristische informatie voor reizigers met een (motorische) beperking. De databank bevat hoofdzakelijk tips over Portugal en Spanje. De info is beschikbaar in een hele reeks talen (voorlopig niet in het Nederlands).Update.

Reisorganisaties

Toegankelijk Portugal

De reisorganisator Accessible Portugal richt zich nadrukkelijk tot rolstoelgebruikers die het land van de fado willen bezoeken. Hun specialiteit is hoofdstad Lissabon, maar ook trips naar andere regio's zijn mogelijk. Behalve toeristische arrangementen en logies biedt het bedrijf ook de mogelijkheid om hulpmiddelen te huren en aangepast vervoer te regelen.

Azoren Update.

De organisatie Cresaçor werkt onder de naam Azores For All een inclusief reisaanbod uit. Voor trips met jeep, kayak, aangepaste camper, wandeltochten en stadsbezoeken i, de Azoren kun je bij hen terecht. Ook hulpmiddelen huren is hier mogelijk. De website is beschikbaar in het Engels en Portugees.

Madeira update.

De reisorganisatie Madeira4All regelt toegankelijk logies, vervoer, assistentie en hulpmiddelen voor wie het groene eiland Madeira wil bezoeken. De informatie is beschikbaar in het Engels en Portugees.

Ook bij Madeira Accessível by Wheelchair kunnen rolstoelers in het Engels, Frans, Duits en Portugees terecht voor toegankelijke trips.

Dialyse

Wil je als dialysepatiënt genieten van een onbezorgde vakantie in  Portugal? Neem dan eens een kijkje op www.corendoncare.com. Corendon Dialysereizen (vroeger ENVY) heeft sinds 2003 ervaring met deze specialisatie. Site beschikbaar in het Nederlands, Frans, Duits, Turks en Engels.

Extra info en aanbieders van georganiseerde reizen vind je hier.

Jouw persoonlijke tips voor een toegankelijke vakantie in Portugal zijn heel welkom! Geef je ons een seintje?