Griekenland voor iedereen

Twee witte torentjes met Griekse vlaggen markeren de ingang van het kuuroord.

 

Algemeen

Prosvasis 

Een mooie toegang (prosvasis, zeggen de Grieken) tot een geschikte vakantie is deze databank met (vooral rolstoeltoegankelijke) troeven van het land. De info is beschikbaar in het Grieks en het Engels.

Rolstoelverhuur en -reparatie

In heel Griekenland kun je krukken, rollators, rolstoelen en scootmobielen huren bij Koinis. Het bedrijf beschikt ook over een hersteldienst. Op het moment dat we dit bericht schrijven is de website enkel in het Grieks beschikbaar, maar er wordt gewerkt aan een Engelse versie.

Parkeerkaart

Gebruik je de auto, op reis in Griekenland? Vergeet je blauwe parkeerkaart voor personen met een handicap niet. Het Europese model (met pasfoto) geeft je in heel de Europese Unie, en ook in sommige landen daarbuiten, het recht om op een voorbehouden plaats te parkeren. Let wel: dat betekent niet dat je overal onbeperkt in de tijd en/of gratis mag blijven staan. Op deze website vind je een ruim overzicht. Informatie beschikbaar in het Engels en Frans.

Regio's, steden, eilanden

Athene: de Acropolis

Voor de Olympische Spelen van Athene (in 2004) verbeterde de Griekse hoofdstad zijn toegankelijkheid voor bezoekers met een beperking. De meest spectaculaire aanpassing was ongetwijfeld de lift naar de top van de Acropolis. De berg waar de antieke Griekse goden woonden, kreeg een lift. Zo wordt dit stuk werelderfgoed ook voor rolstoelgebruikers bereikbaar. Maar er zijn toch enkele dingen die je best vooraf weet. Over de voorwaarden en wat je concreet mag verwachten staat een nuttige beschrijving op Trip Advisor. De tekst is in het Engels en wordt geregeld bijgewerkt.

Rhodos

Accessible Rhodes ontstond toen een plaatselijke handicaporganisatie en een reisbureau de handen in elkaar sloegen. Hier kun je terecht voor hulpmiddelenverhuur, aangepast vervoer en voor al je vragen over een toegankelijke vakantie in Rhodos. Bovendien verscheen in 2019 een toeristische gids met de belangrijkste toegankelijke troeven van het eiland.

Van de luchthaven naar je hotel, of gewoon een rondrit door de stad langsheen toeristische attracties: Rhodes Private Taxi Services brengt je overal naartoe.
De taxidienst probeert zo dicht mogelijk tot de gevraagde plaats te komen zodat het niet altijd noodzakelijk is de auto te verlaten. Op vraag wordt voor een rolstoelduwer gezorgd. De taxi is echter niet geschikt voor elektrische rolstoelen of scooters. Informatie beschikbaar in het Engels, Spaans, Russisch, Italiaans, Frans en Arabisch.

Mobiel in Corfu (Korfoe)

Een scootmobiel, rolstoel, krukken of ander (mobiliteits)hulpmiddel huren is geen probleem bij MobilityCorfu. Aanbod, prijzen en andere voorwaarden staan op de Engelstalige website.

Reisorganisaties

Hoge toppen

Voor een Atheens reisbureau heeft het een wat vreemde naam, maar Himalaya Tours specialiseert zich in rolstoeltoegankelijke vakanties (individueel of in groep) in Griekenland. Zowel op het vasteland als op de belangrijkste eilanden wordt gezorgd voor toegankelijk verblijf, vervoer en activiteiten. Informatie beschikbaar in het Engels.

Rhodos update.

Bezoek je het eiland Rhodos tijdens een cruise of ben je er op vakantie? Rhodes Wonder biedt een gegidste tour op maat. Informatie in het Engels.

Dialyse

Wil je als dialysepatiënt genieten van een onbezorgde vakantie in Griekenland? Corendon Dialysereizen heeft sinds 2003 ervaring met deze specialisatie. De site is beschikbaar in het Nederlands, Frans, Duits, Turks en Engels.

Lees ook onze andere tips over georganiseerde reizen.

We kunnen nog wel wat toegankelijkheidsinfo over Griekenland gebruiken. Heb jij tips?