Belgische specialiteiten

Drie jonge everzwijnen op wandel door een Ardeens bos.

 

Brussel

Handig

Brussel is niet zo goed in eerste indrukken. Maar wie de Belgische hoofdstad beter leert kennen, ontdekt veel charmante kanten. Daarom is een website als handy.brussels erg nuttig. Locale ervaringsdeskundigen en sympathisanten brengen er toeristische informatie samen waar je als bezoeker met een beperking een heel eind mee verder komt. Iconen tonen welke plaatsen geschikt zijn voor blinde en slechtziende personen, doven en slechthorenden, mensen met een motorische of verstandelijke beperking. Bovendien biedt de gids mogelijkheid om zelf je bevindingen en correcties in te sturen. De informatie is beschikbaar in het Nederlands, Frans en Engels.

Vlaanderen

Toerisme Vlaanderen werkt aan het toegankelijk maken van Vlaanderen als vakantieland voor iedereen. Hun website bevat veel gecontroleerde toegankelijkheidsinformatie, zoals vakantieverblijven met het A of A+ toegankelijkheidslabel, maar ook allerlei tips voor citytrips en uitstapjes aan zee of in het groen.

Reisorganisaties

De infobundel Georganiseerde reizen van Toerisme Vlaanderen bevat een lijst met organisaties die reizen inrichten voor mensen met een beperking.

Wallonië - Franstalig België

Access-i toegankelijkheidslabel

In Franstalig België hebben verschillende organisaties samen het Access-i toegankelijkheidslabel ontwikkeld. Alles begint met een onderzoek ter plaatse en een objectieve beoordeling. Allerlei gebouwen, diensten en ook tijdelijke evenementen komen daarbij aan bod. Voor elk type beperking duidt Access-i met een kleur aan hoe het gesteld is met de geboden toegankelijkheid: groen (goed), geel/oranje (opmerkingen) of grijs (niet goed, of niet van toepassing). De onderzoekers denken aan de aandachtspunten van bezoekers met een verstandelijke beperking, blinde en slechtziende, dove en slechthorende personen, rolstoelgebruikers en mensen met een beperkte mobiliteit. Verdere uitleg krijg je in het Frans.

Visit Wallonia

Ontdek de toegankelijke kant van de Ardennen en andere plaatsen in de provincies Henegouwen, Luik, Luxemburg, Namen en Waals Brabant op de site van visitwallonia.be. Zowel informatie die door de uitbaters verstrekt is als objectief onderzochte adressen (met Access-i label) komen aan bod. Op het moment dat we deze tip toevoegen is de info enkel in het Frans beschikbaar. 

Belgisch Luxemburg

De "groene long" van België heeft alles om van te genieten, met al je zintuigen. De toeristische dienst van de provincie Luxemburg maakt werk van toegankelijkheid. Logies, restaurants, bezienswaardigheden, evenementen en activiteiten, alles is objectief onderzocht door één van de bureaus achter het Access-i label (zie hierboven). De onderzoekers letten op de aandachtspunten van verschillende vormen van handicap. Over de bevindingen wordt heel open gecommuniceerd. Alle sterke en zwakke punten komen aan bod, ook in het Nederlands.

Luik onder de loep

Ook de toeristische dienst van Luik heeft de handen ineengeslagen met Access-i (zie hoger). Samen brachten ze alles wat een toeristisch bezoekje aan Luik de moeite waard maakt in kaart. Het resultaat is een interessante brochure. Het is even wennen met de kleurcodes, maar zodra je dat wat onder de knie hebt krijg je een goed beeld van welke toegankelijkheid je mag verwachten, om het even wat voor beperking je hebt. De bijhorende teksten maken alles helder. Bovendien beschikt de dienst nu ook over een eigen contactpunt voor al je vragen over toegankelijk toerisme in Luik. Kom je met een groter gezelschap, dan is er ook een brochure voor toegankelijke groepsbezoeken. Je vindt alles terug op de pagina "Liège accessible à tous" (beschikbaar via de Franstalige taalversie van de website).

Mons in een app

In 2015 is Mons (Bergen) culturele hoofdstad van Europa. De organisatie Passe-Muraille grijpt de gelegenheid aan om van Mons een stad voor iedereen te maken. Dankzij de app Urbastep vertelt je smartphone je meteen alles over de toegankelijkheid van evenementen, restaurants, vervoer, logies en andere diensten in de stad. Gratis downloaden en een filmpje met uitleg (in het Frans) bekijken, kan vanaf de website van Passe-Muraille. Om info op maat te krijgen, dien je bij het eerste gebruik enkele vragen over jezelf of je reisgezelschap te beantwoorden. Daarna geeft de app je tips en routes aangepast aan je mogelijkheden.

Met de auto

Tanken kan lastig zijn, zeker als er niemand in de buurt is om een handje te helpen. Dankzij fuelService weet je nu vooraf waar je een bemand tankstation zult tegenkomen. Met de app kun je de medewerker meteen ook laten weten dat je eraan komt.
Behalve in België kun je de app ook gebruiken in Australië, Canada, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië, Nederland, Nieuw-Zeeland, Spanje en de Verenigde Staten.

Europese handicapkaart

Sinds eind 2017 kun je in België met de European Disability Card (EDC) bewijzen dat je een erkende handicap hebt. Daardoor krijg je makkelijker toegang tot eventuele aanpassingen of kortingen die een attractie voorbehoudt aan bezoekers met een handicap. De kaart is enkel bruikbaar in de sfeer van cultuur en vrije tijd. België is één van de eerste landen waar deze kaart uitgegeven wordt. Meer info: www.eudisabilitycard.be.

Wil je nuttige tips en ervaringen delen over een toegankelijke vakantie of uitstap in België? Met een verslag over Vlaanderen kun je terecht bij de dienst Toegankelijk toerisme van Toerisme Vlaanderen. Vertel hier over Franstalig België of de Oostkantons.