Australië: no worries!

De eucalyptusbossen van de Blue Mountains trekken veel toeristen.

 

 

Australië algemeen

IDEAS: goed idee

IDEAS is een onafhankelijk documentatiecentrum van de Australische handicapbeweging. Je vindt er ook heel wat nuttige adressen en tips voor toegankelijke uitstappen en vakantie. Klik op “Start search” en vervolgens op “Out and about”. Voor de talenknobbels onder ons: de informatie is beschikbaar in het Engels, maar ook in het Spaans, Aboriginal en diverse Aziatische talen.

Logeren update

Een overzicht van toegankelijke accommodatie in Australië vind je op www.accessibleaccommodation.com. Soms is het niet moeilijker dan dat. Deze website is vooral nuttig voor wie een lichamelijke beperking heeft (rolstoeler of moeilijk te been).

SCIA

Een aangepaste auto met handbediening huren? Kijk eens bij de vereniging SCIA. Hun website bevat nog heel wat meer tips met de klemtoon op vervoer. Nuttig voor rolstoelers die Australië bezoeken.

Open Access Tours app

Verschillende musea en attracties bieden rondleidingen in Auslan gebarentaal en met audiodescriptie (gesproken beschrijvingen) in verschillende talen via de Open Access Tours app. Het systeem verwittigt je ook bij risico op bosbranden.

Australië voor iedereen

Australia for All is de "grote dame" van de websites over toegankelijk reizen. Webmaster Sheila verzamelt al vele jaren nuttige informatie over de toegankelijkheid van hotels, restaurants, attracties. Je vindt ze allemaal op de site, opgedeeld volgens deelstaat. De informatie is specifiek bedoeld voor dove en slechthorende reizigers, blinde en slechtziende personen en rolstoelgebruikers. Verder maken de gebruikte symbolen een onderscheid tussen mensen die enkele stappen kunnen zetten, permanente rolstoelgebruikers en personen met een hogere zorgvraag.

Waar wil je naartoe?

Can Go Everywhere bespreekt accommodatie, restaurants, attracties,... in Australië. Ook hulpmiddelenverhuur en andere diensten komen op de website aan bod. Iconen geven je een idee van hoe toegankelijk elke plaats is. Een deel van deze adressen (aangeduid als "premium") werd grondiger gecheckt, de andere informatie is gebaseerd op verklaringen van de uitbater.

Op wieltjes

Hoe herken je een reisgids, geschreven voor en door rolstoelers? Volgens mij aan de vele plannetjes van badkamers. Toen Bruce M. Cameron eind vorige eeuw zijn eerste boek over Easy Access Australia schreef, reserveerde hij het laatste kwart van zijn boek aan alle verzamelde grondplannen. Intussen werkt hij zijn boek beetje bij beetje online bij.

Toiletten

Hulp in hoge nood vind je bij de National Public Toilet Map. Dit toilettenplan geeft een overzicht van openbare toiletten. Een icoon vertelt je of het toilet geschikt is voor rolstoelgebruikers, maar ook of je bijvoorbeeld een park, een tankstation of parkeerplaatsen in de buurt hebt. Op de website vind je ondermeer een routeplanner, met aanduiding van alle publieke toiletten onderweg, maar je kunt ook de mogelijkheden in een bepaalde stad of regio opzoeken. Bij hoge nood wijst de toepassing voor GPS of smartphone je de weg naar de dichtstbijzijnde wc.

Parkeerkaart

Gebruik je de auto, op reis in Australië? Vergeet je blauwe parkeerkaart voor personen met een handicap niet. Niet allemaal, maar verschillende Australische deelstaten erkennen het Europese model (met pasfoto). Op deze website vind je een ruim overzicht. Informatie beschikbaar in het Engels.

App

Tanken kan lastig zijn, zeker als er niemand in de buurt is om een handje te helpen. Dankzij fuelService weet je nu vooraf waar je een bemand tankstation zult tegenkomen. Met de app kun je de medewerker meteen ook laten weten dat je eraan komt.
Behalve in Australië kun je de app ook gebruiken in België, Canada, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië, Nederland, Nieuw-Zeeland, Spanje en de Verenigde Staten.

Steden en regio's

New South Wales

Sydney

Sydneysiders (zo noemen de inwoners van Sydney zichzelf) en bezoekers met een beperking vinden heel wat praktische info op de digitale kaart van de stad. Klik op de iconen om te weten via welke ingang je een publiek gebouw best binnenkomt, of hoe je een trapje op een wandelpad kunt omzeilen. Ook toegankelijk openbaar vervoer en voorbehouden parkeerplaatsen staan hier aangeduid. Een fijn initiatief van het stadsbestuur.

Ook Toerisme New South Wales heeft een pak tips voor bezoekers met een handicap. Bezienswaardigheden binnen en buiten, boottochten, vervoermogelijkheden en toegankelijke toiletten,… Niet alleen rolstoelgebruikers kunnen hier hun hart ophalen: deze goed toegankelijke website biedt ook inspiratie voor mensen met een visuele handicap, voor doven en slechthorenden. Sydney heeft voor iedereen hetzelfde webadres: www.sydneyforall.com.

Een bezoek aan Sydney betekent voor niet-Australiërs meestal een (lange of heel lange) vlucht. Het kan een groot verschil in kostprijs geven als je niet alle hulpmiddelen van thuis meesleurt. In de stad vind je verschillende winkels die medisch en paramedisch materiaal aanbieden. Bij Disability Hire Vehicles vind je nuttige spullen te koop en te huur, maar bovendien zijn er ook aangepaste auto’s te huur. Deze websites bieden informatie in het Engels.

Rolstoeler Max deelt graag zijn favoriete adressen in Sydney. Samen met zijn partner Justine en heel wat sympathisanten toont hij op WheelEasy welke plekjes (volgens hun ervaring) goed, redelijk of moeilijk toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers.

Queensland

De overheid van Queensland verzamelde heel wat nuttige info en links voor bezoekers met een beperking. Er zijn specifieke pagina's over toerisme, over de toegankelijkheid van natuurparken en het openbaar vervoer in Queensland.

Great Barrier Reef – Townsville

De beroemde koraalriffen van het Great Barrier Reef zijn bereikbaar vanuit Townsville. De toegankelijkheid van de stad is objectief onderzocht door een team van deskundigen. De info is vanaf hier als pdf-document te downloaden. Verwacht geen foto’s, maar wel bijna 150 bladzijden uitleg en meetgegevens.

South Australia

Adelaide

De website over het openbaar vervoer in Adelaide bevat tips en uitleg in tekst, beeld en video (met Auslan gebarentaal). Ook zeer nuttig voor scooter- en rolstoelrijders.

Tasmanië

De Tasmaanse natuurparken doen er alles aan om je gastvrij te ontvangen. Zo heeft de Parks & Wildlife Service een selectie van de meest toegankelijke nationale parken op het eiland gemaakt en bespreekt ze in een folder, die ook als pdf-bestand te downloaden zijn.

Victoria

In Victoria vind je prachtige natuurgebieden. Toegànkelijke natuurgebieden, bovendien. In dit overzicht lees je waar de alle-terreinrolstoelen en strandstoelen zich bevinden, welke voorzieningen er zijn voor bezoekers met autisme, nuttige informatie voor blinde en slechtziende natuurliefhebbers en nog veel meer.

Melbourne

Eind 2014 verscheen de Lonely Planet-gids "Accessible Melbourne" met alles wat je moet weten voor een toegankelijk verblijf in deze bijzondere stad. Download de Engelstalige gids gratis. Laat je ook inspireren door deze 10 toegankelijke aanraders in Melbourne!

Wist je dat een groot deel van de straatnaambordjes in Melbourne in braille leesbaar zijn? Dat en nog veel meer vertelt deze wegwijs-pagina, samengesteld door het stadsbestuur.

Hulpmiddelen huren, je batterijen opladen of even naar toilet, je kunt het allemaal bij Melbourne Mobility Centre. Beschikbaar in het Engels.

Western Australia

You’re Welcome – AccessWA is een databank vol nuttige beschrijvingen, foto’s en plannetjes van allerlei toeristische, culturele en andere plaatsen in de deelstaat Western Australia. Er wordt gelet op aandachtspunten van onder andere rolstoelers, blinde en dove bezoekers. Tik een regio of plaats in of zoek snel iets op met de veelgevraagde thema’s links op je scherm

Reisorganisatie

Travability

"Maak de wereld toegankelijk voor iedereen." Een gebrek aan ambitie heeft Travability alvast niet. Deze reisorganisator draagt zijn steentje bij door, behalve reizen op maat aan te bieden in Australië, Nieuw-Zeeland en andere bestemmingen, ook heel veel informatie vrij op de website aan te bieden. Zeker de moeite waard om eens rond te snuffelen!

Lees ook onze andere tips over georganiseerde reizen.

En verder...

Voor de Australische uitgever van reisgidsen Lonely Planet schreef Martin Heng een internationale gids van informatiebronnen rond toegankelijk reizen. Uiteraard is Australië goed vertegenwoordigd in dit boek, met meer tips dan je op Toegankelijk op reis kunt vinden.

 

We kunnen nog wel wat toegankelijkheidsinfo over Australië gebruiken. Heb jij tips?