Rondreis op IJsland met eigen wagen

IJsland zoals je je het voorstelt: poseren tussen de ijsschotsen.

Geschreven door Chris: Vertrek uit Melle, eerste etappe : Bremen (Duitsland), hotel "Mercure hotels Hanseatic" heb ik persoonlijk gereserveerd en betaald met de vermelding: "handicapped accesible", blijkt dat ze twee kamers hebben voor gehandicapten, maar die zijn beide bezet, het is nu augustus en ik heb "slechts" gereserveerd in februari van dit jaar, ja.....Ik lucht mijn ongenoegen/afkeer en ga ergens in de stad eten  rond 20.00 uur, als ik terugkom rond 23.30 uur zegt die madame : "ich habe gesprochen mit der Manager, er möchte sich entschuldigen, er schlagt vor das Sie ein Zimmer nehmen auf unsere Kosten im Hotel xyz, het was dan rond 24.00 dus rond 01.30 uur zouden we in bed kunnen: nee bedankt, en we blijven, in plaats van een goede kamer kregen we gratis ontbijt, precies of we zijn clochards  …
In Hirtshals (DK) de ferry naar IJsland, aan boord een volledig aangepaste cabine en badkamer, 2 dagen op zee, we zien : water, aqua, Wasser, water , de l'eau, вода, en dat langs alle kanten van het schip, mijn vrouw geniet van de gedwongen rust...ik heb het moeilijk op dit schip, ik ben een gewezen zeeman….ach ik vergat het te vermelden. We leggen (minder dan een uur) aan op de Faeroer Eilanden.
Na twee dagen bereiken we IJsland en leggen aan in Seydisfjordur (maar de naam speelt geen rol). En nu begint het echte werk, tot hier was het maar "ouverture".
We rijden naar ons eerste gereserveerde hotel: in Reykjahlid-Hlid ferdathjonusta: amaai de verassing van mijn leven: een klein tuinhuisje, de rolstoel kan zelfs niet binnen, juist groot genoeg voor een bed; geen tafel, geen stoel, en het badkamertje met een gewone douche, we morren maar het is al zo laat, en we gaan op zoek naar een restaurant, wat we enkele km verder vinden: een goed restaurant in een heus hotel. We zitten drie dagen vast in dit tuinhuisje.
Na drie dagen rijden we verder naar Bakkaflot, ook in een tuinhuisje, wel iets groter maar daar is de douche dan weer hoger, ik kan er zelfs niet in met hulp. Eén nacht.
Vandaar naar Holmavik, “hotel” Laugarholl, alweer niet aangepast, nu wordt het me teveel, ben ik hier opgelicht of wat is hier aan de hand ? Alle hotels waren bevestigd als “toegankelijk”, ik vraag wie er gelogen heeft -want hier is duidelijk gelogen-: is het de touroperator in Holland of is het het Hotel? Als antwoord: “Ge kunt op mijn kosten in hotel zo en zo, dat is volledig aangepast, ik zal ze verwittigen dat ge eraan komt”. Zo is het gegaan in 60% der reservaties, slechts 40 % waren ook toegankelijk.
Tussen de miserie beleven we ook mooie uitstappen, prachtige natuur overal goede voorzieningen voor gehandicapten (enkel in de meeste van onze hotels niet).
De natuur is zeer uitgestrekt, de bewoonde kernen zijn klein, slechts  enkele straten en liggen zeer  ver uit elkaar, over gans IJsland verspreid liggen musea, hier van vogels daar van walvissen daar van techniek daar van kunst allemaal uniek en geen herhaling, dus 1 museum van de walvis op 1 plaats waar alles over de walvis en de walvisvangst  te zien is, enz.
Na enkele weken op IJsland begin ik de bomen te missen. De temperatuur, max. 14 graden, en de regen vind ik pico bello, maar het gebrek aan bomen is hard voor mij.
Een ander feit dat ons bijzonder opvalt: alhoewel er in IJsland geen enkele boom staat, is er op IJsland zoveel mooi duur hout gebruikt, ik heb dat nog nergens gezien, vloeren in 1ste keuze eik zijn standaard, overal houten vloeren, tafels en stoelen in eerste keus dik hout en geen grenen, maar tropisch hout dikwijls. 100 jaar geleden werd alle drijfhout van de zee, vooral afkomstig van de Siberische wouden, opgevist en gebruikt voor woningbouw enz., maar nu komt het per schip.
Hetgeen ik hier beschrijf zijn de indrukken van een rondreis van 21 dagen met eigen wagen. We eindigen waar we begonnen zijn, in  Seydisfjordur, “Seydisfluit” zoals ik het oneerbiedig noem. We varen drie dagen naar Denemarken via een tussenstop op Faeroer van enkele uren, hier staan al (kleine) bomen, het ligt zuidelijker dan IJsland, en in Denemarken staan reusachtige bomen (in vergelijking met IJsland) .
Oost West…

Chris en zijn echtgenote op wandel tussen de boomloze bergen in IJsland.
Hoe goed vond je dit reisverslag?: 
Gemiddeld: 4 (1 stem)