Een cultuurbad in Boedapest

Skyline van Boedapest vanaf de oever van de Donau. Vooraan staat een rij schoenen, ter herdenking van de holocaust.

 

Citytrip Boedapest 27/08 tot 01/09/2023

Geschreven door Jozef.

Wil je graag in het wielspoor van Jozef naar Boedapest reizen? Op het einde van dit reisverslag staat alle praktische informatie.

27/08 zondag Vlucht Brussel-Boedapest

Om 11.00 stopte de taxi voor de deur, om ons naar Zaventem te voeren voor een vlucht Brussel-Boedapest van 15.10u. We ondervonden geen hinder van de werken aan het viaduct in Vilvoorde. Daardoor waren we vlug op onze bestemming.

Na installatie op de kamer trokken we erop uit voor een eerste verkenning langs de kade. Om er te geraken moesten we tot aan de Kettingbrug, om daar het tramspoor over te steken. Mobiele personen kunnen veel vroeger aan de kade komen, je kunt dan via een trap een spooronderdoorgang de kade bereiken. Met een rolstoel de kade afwandelen is een ware marteling. Ze is geplaveid met grote kasseien met brede voegen. Je schokt bijna uit je rolstoel.

Nu we toch aan de kade waren, maakten we van de gelegenheid gebruik om aan Dock 7 bij de rederij Legenda een avondcruise te boeken voor morgen 28/08 om 20.00u. Het was niet echt goedkoop, maar je beleeft dit maar één maal. 11.840 (7770 + 4070)HUF/€ 31,51 was de prijs voor ons twee. Als rolstoelgebruiker heb je een reductie, je maakt geen gebruik van een stoel.

Na het verlaten van de kade, zochten we een restaurant op voor het avondeten. Het werd het Restaurant Dunacorso Êtterem, Vigadó tér 3 Tel.: + 36/1.3186.362

Het is er goed tafelen en best is vooraf te reserveren. Het is er niet zo goedkoop maar heel lekker en je hebt een uitzicht op de verlichte oevers van de Donau.

28/08 maandag Buda (Kasteeldistrict)

De brug wordt bijeengehouden door twee rijen kettingen tussen de bruggenhoofden.

We startten met een voettocht naar de Kettingbrug, gingen die over om aan de overkant bij de kabelbaan te komen en ermee richting Vissersbastion te gaan. Het werd een maat voor niets, de kabelbaan was buiten gebruik. De kabelbaan vertrekt normaal voorbij de Kettingbrug (Siklo) dagelijks van 7.30-22u. Vermits dit transport niet doorging, werd het even wachten op de komst van bus 16 die naar Diaz Tér gaat in de onmiddellijke buurt van het Vissersbastion. Je kunt bus 16 nemen aan Déak Ferenc plein, dat wisten we niet vooraf.

Burchtwijk

We namen vanaf Disz Tér de weg in noordelijke richting naar de Matthiaskerk

- Sunihaz Utca volgen: links staat het Burgtheater (Karmelietenkerk)

* Tárick Utca naar Szentháromsàg tér, hier vind je mooi beschilderde huizen. Het is een breed plein met het oud raadhuis (Régi Budai Városháza), een wit gebouw in barokke stijl gebouwd in de vroege 18e eeuw naar plannen van de Italiaanse architect Venerio Ceresola. Het oud raadhuis was helemaal ingepakt voor grondige renovatie. Het zal mooi zijn als de werken voltooid zijn. Het plein wordt vernoemd naar de Drievuldigheidszuil (Szentháromság oszlop), een grote pestzuil gebouwd tussen 1710 en 1713 naar een ontwerp van Philipp Ungleich.

* Matthiaskerk (Mátyás Templom), Ma-Za 9-7u, inkom: 1.800 HUF/€ 5 per persoon, 1.200HUF/€ 3 p/p voor 60+, rolstoelgebruiker+begeleider gratis. De toren op gaan is met een ander ticket aan dezelfde prijs. De kerk staat aan het Drievuldigheidsplein (Szentháromság tér) met standbeeld van koning István. De gotische kerk draagt een behoorlijke geschiedenis mee.

Buitenkant van de Matthiaskerk.

Wat is er te zien in deze kerk: Het graf van koning Béla III en zijn vrouw Anne de Châtillon. Een replica van de heilige kroon van Hongarije. Een heel mooi interieur: prachtig glas-in-lood, een mooie vloer en fantastische schilderijen. Een blik op het altaar waar Sissi en haar man Franz Josef bekroond werden. De Stefanuskroon en de andere Koninklijke insignes zijn namaak, de originelen bevonden zich tot enkele jaren geleden in het Hongaars Nationaal Museum. Nu zijn ze in het parlement te bewonderen onder de grote koepel.

Interieur van de Matthiaskerk.

Regels voor bezoekers: als je de Matthiaskerk bezoekt, zorg dan wel dat je je aan de regels houdt. Korte broeken en petjes zijn verboden in de kerk. Voor vrouwen geldt dat de schouders bedekt moeten zijn. Het gebruik van je telefoon, voor iets anders dan foto’s nemen, wordt niet op prijs gesteld.

Korte geschiedenis van de Matthiaskerk: ze werd gebouwd tussen de 13e en de 15e eeuw. Van de originele structuur rest niet veel meer, alleen de fundering, een aantal muren en enkele pilaren. De kerk is vernoemd naar koning Matthias Corvinus, die de opdracht gaf voor de bouw van de hoogste toren. Behalve de 80 meter hoge achthoekige klokkentoren, is links de kleinere Béla-toren met een kleurrijk geglazuurd dak van majolicategels. Op de hoogte van de 3e verdieping is het Hongaars wapen gecombineerd met het familiewapen van koning Matthias te zien. De gebrandschilderde ramen stellen Hongaarse heiligen voor.

* Vissersbastion (Halászbástya), je hebt er een mooi zicht op de Donau en het Parlement.

Het is ’s avonds mooi verlicht. Het is gratis te bezichtigen, voor het beklimmen van de bastions betaal je 600HUF/€ 1,60 p/p. Het lukt niet met een rolstoel, je hebt zo al een mooi uitzicht. Het bastion werd aangelegd door architect Frigyes Schulek, die in de 19e eeuw ook de Matthiaskerk restaureerde. Hij wou met het Vissersbastion de kerk meer glans geven. Het is geen vestingwerk, maar meer een terras met sneeuwwitte natuurstenen muren, trappen, torens en arcades. Het wordt veel bezocht voor het mooie uitzicht op de oude stad en de bezienswaardigheden van Boedapest.

Het Vissersbastion is een wirwar van torentjes en balkons rond een monumentale trap.

Een bastion is normaal bedoeld ter verdediging van een stad, bij het vissersbastion krijg je het gevoel dat het hiervoor niet gebouwd is. Het is zo mooi dat het er niet bepaald uitziet als een verdedigingsmuur. Het werd gebouwd ter ere van het duizendjarig jubileum van Boedapest aan het einde van de 19e eeuw. Het burchtkwartier, waar dit prachtig uitzichtpunt gelegen is, was toen al ruim 20 jaar zijn militaire status kwijt.

* We vervolgden richting het Muziek Historisch Museum (Zenetortineti Museum), het vroegere Erdodypaleis, Di-Zo 10-16u

 - Via Hess András Tér met standbeeld van Paus Innocentius X

 - Blen Kapu (Weense poort)

 en keerden terug via de Uri Utca (Herenstraat), die loopt van Kapisetran Tér (achter de toren van de Maria Magdalnakerk) naar het zuiden. Hier vind je historische stadspaleizen, middeleeuwse bouwresten en mooie poortdoorgangen

* Bij de splitsing van de Szenthoronság ging het naar de muurpromenade Toth Arpád Sotany

* Terug in Din Tér

* Burchtpaleis (voormalig Koninklijk Paleis), Budavàri Palota

 - Nationale galerie (Paleisvleugel A-D), Di-Zo 10-18u

 - De Matthiasfontein kom je voorbij voor je het burchtpaleis bereikt.

 - Via de Leeuwenpoort naar de binnenplaats van het slot

 - Achterkant van de binnenplaats in de zuidvleugel van het paleis: Historisch Museum

 Paleisvleugel E, Di-Zo 10-18u

De stenen ingangspoort van het Santor paleis steekt af tegen de omheining in zwart smeedwerk.

 - Sándor Paleis (Sándor Palota), ook bekend als Alexanderpaleis, is de officiële residentie van de president van Hongarije. Het paleis werd deels verwoest in de Tweede Wereldoorlog en pas gerestaureerd na de val van het communisme in Hongarije op basis van de originele blauwdrukken, die in 1983 werden gevonden. In 2002 werd het interieur volledig gerenoveerd en ingericht met objecten die reproducties zijn van originele stukken.

Het Sándor Paleis bevindt zich op het St. George-plein en is over het algemeen gesloten voor het publiek, hoewel het tijdens de zomermaanden af en toe in het weekend geopend is. Het bevindt zich bij de uitgang.

Het paleis bereik je met een rolstoel via een lange weg over grote kasseien met brede voegen, een ware marteling voor begeleider en de persoon in de rolstoel en dat bij een ondraaglijke hitte.

 - Onder het Burchtpaleis en dit tot aan de Donau bevindt zich de Kasteeltuinbazaar Vákert Bazár met oude poorten en vestingmuren. Er is een roltrap en een lift. We hebben dit niet bezocht.

* We keerden terug naar het hotel met bus 16 en de Elisabethbrug en gingen langs de kade van de Donau, waar tussen Pötofi Tér en Vigado Tér, boottochten vertrekken (aanlegsteiger). Tochten worden uitgevoerd door Legenda, de beste, en andere maatschappijen.

Aan de aanlegsteiger liggen 2 restauratieboten “Spoon’ en “The Boat” (best reserveren)

 Naast Vigado Tér ligt “Columbres Pub es Etterem, smakelijke Hongaarse gerechten worden er geserveerd.

* Avondrondvaart op de Donau

Fraai verlichte historische gebouwen, gefotografeerd vanop een boot op de Donau.

Rond 19.30u keerden we terug naar de kade, om aan Dock 7 in te schepen op een cruiseschip van rederij Legenda voor de afvaart om 20u. Een aantal jonge dames vergezelden ons naar een plaats waar we niemand stoorden en toch een goed overzicht hadden op de verlichte gebouwen op de oever. Stipt om 20.00 uur verlieten we de aanlegsteiger. Je kunt volop genieten van de sfeervolle verlichting op de gebouwen langs de oever en ook die op de heuvel in Buda. Tijdens de vaart werd gratis drank aangeboden, je had de keuze tussen schuimwijn of frisdrank. De tocht was ten einde tegen 21.00 uur. We hebben er met volle teugen van genoten. Het is een enige ervaring.

Het parlementsgebouw aan de oever van de Donau bij nacht.

Na de boottocht zetten we ons neer aan het terras van het restaurant La Lucia Etterem, Wok & Grill, Váci Utca 25. Het was er lekker en geen lange wachttijd. Daarna werd het bedtijd.

Het was vandaag snikheet met veel zon bij 37°. Het was van het goede teveel.

29/08 dinsdag Pest: Koffiehuizen, winkels en de oude Joodse wijk

We vertrokken met een druilerige regen en om niet te nat te worden zat ik in de rolstoel ingepakt in een regenpak. Marie-Claire deed het zonder extra bescherming. Hier en daar probeerden we wat te schuilen. Het eerste na het hotel was Vörösmarty Tér.

* Vörösmarty Tér is een prachtig plein en behoort tot de meest sfeervolle pleinen van Boedapest. In de zomer is er volop levendigheid door openlucht optredens, terwijl in de wintermaanden Vörösmarty Tér het decor is van de kerstmarkt. Je vind er enkele terrassen en barretjes, terwijl rondom het plein allerlei winkels en horecagelegenheden gesitueerd zijn. Hieronder bevindt zich het beroemde koffiehuis Café Gerbeand , waar de gelijknamige Zwitserse koffiemeester halfweg de 19e eeuw begon met zijn gasten overheerlijke koffie voor te schotelen. Het heeft een mooi interieur met prachtige Art Deco-versieringen. In het midden van het plein staat een groot standbeeld van Miháli Vörösmarty. Het plein is naar deze Hongaarse dichter vernoemd.

- Via Déak Ferenc en verder via Bécsi Út (chique winkelstraat) en Petöfi Sándor Utca (voetgangersstraat met café’s en restaurants).

- Pàrisi Udvar is een luxe brasserie horend bij het Pàrisi hotel met een prachtig interieur in Jugendstil met veel brandgeschilderde ramen met glas-in-lood. Wij hebben het grondig mogen en kunnen bezoeken, ondanks we er niets verbruikt hebben.

- Café Petrax (hoek Pilvax köz en Kamermayer Kardyter)

- Belvarosi Plebania Templon is de parochiekerk van de binnenstad. De kerk stamt van oorsprong uit de 11e eeuwen staat boven het graf van Sint Gellért. De kerk is het oudste kerkgebouw van Pest. Ze was oorspronkelijk Romaans. Ze is niet zo speciaal.

- Váci Utca is de levendigste winkelstraat van de stad met rijkelijk versierde gebouwen en een bruisende doorgang met verschillende soorten winkels, van souvenirwinkels met handgemaakte items tot populaire modemerken. De straat begint bij het Vörösmarty plein en eindigt bij de Grote Markthal. Deze doorgaande straat wordt geflankeerd door gebouwen uit de 18e en 19e eeuw. Als je omhoog kijkt, zie je dat een aantal gevels rijkelijk versierd zijn. De straat is autovrij.

- Szent Mihály Templon (St. Michielskerk): Hier worden concerten gegeven, het zijn Dominicanen.

- We vervolgden via Váa Utca tot aan Vámhàz Körút Nagy Vásárcsarnok is de centrale markthal van Boedapest. Je vindt er naast voeding een varia aan artikelen. Op de 1e verdieping is een restaurant, dat meestal overbevolkt is. Het is bereikbaar met een lift. We hebben er niet gegeten, wegens veel te druk.

- Ráday Utca is de hoofdstraat van de historische wijk Ferencvaros in Pest. Ráday Utca verbindt het drukke Pest-plein met het zuidelijk deel van de Grand Boulevard. Cafés, restaurants, boekenwinkels en snackbars zijn als paddenstoelen opgedoken rond Kelvin Tér. De straat is deels autovrij.

 - Aan het volgende kruispunt (Kabrin)

Magyar Nempeti Museum (Hongaars Nationaal Museum): Je vindt er ceremoniële kleding van de Hongaarse Koningen, open 10-18u. Door de hoge trap bij de ingang hebben we het niet bezocht.

- Via Kecokemele naar

 * Egyetem Tér (Universiteitskerk, Barok, 18e eeuw): De kerk heeft prachtige plafondschilderingen.

 * Petöfi Litirair Museum:Károlyi utca 16

Het museum is genoemd naar Sándor Petöfi, een Hongaarse dichter en liberale revolutionair, die beschouwd wordt als de nationale dichter van Hongarije. Hij was één van de sleutelfiguren van de Hongaarse Revolutie van 1848. Het museum wil het werk van klassieke en hedendaagse Hongaarse auteurs promoten.

- Via Károlyi u naar Kosouth Lajos Utca

 * Ferenc Temploma (Franciskanerkerk) De kerk van Sint Franciscus stamt uit de 13e eeuw, ze staat aan het Franciscanerplein. Hier stond ooit het Franciscanerklooster. Door de verovering van Pest in 1541 door de Turken, werd de kerk een moskee.

- We sloegen linksaf Korùt Károlyi in, rechts staat

De twee torens van de synagoge lijken uit de hoogte op ons neer te kijken.

 * Grote Synagoge (Nagy Zsingoga) is de grootste synagoge van Europa, ze is Moors-Byzantijns. Ze wordt ook wel de synagoge aan de Dohánstraat Tabaksjoel genoemd. Ze is heel indrukwekkend en biedt plaats aan 3.000 personen. De openingsuren wisselen constant. Kijk daarom goed of de synagoge wel geopend is op het ogenblik dat je er naartoe wil. Veelal is ze geopend van 10u tot 18u. De synagoge is het hele jaar door op zaterdag gesloten. Dit in verband met de sabbat.

 Inkom 9.000 HUF/€ 24,00 p/p, rolstoelgebruiker en begeleider gratis. Met de Budapest Card heb je 10% vermindering.

De rondleiding is zeer de moeite. In +/- 45 minuten kom je meer te weten over de architectuur van de synagoge, over Joodse gebruiken en over de Joodse gemeenschap in Boedapest tijdens de tweede wereldoorlog.

 * Joods Museum bevindt zich in Grote Synagoge. We hebben het niet bezocht.

 * Raoul Wallenberg Gedenkpark bevindt in de tuin van de synagoge en is heel indrukwekkend.

 * Orthodoxe Synagoge (Kazinczy Utca 19-31), Jugendstil Autorry: Gesloten voor renovatie.

Het weer zat vandaag niet echt mee, de ganse voormiddag probeerden we zo goed als het kon ergens te schuilen en ondertussen toch het vervolg van het dagprogramma af te werken. In de namiddag verscheen de zon opnieuw en werd het aangenaam warm.

30/08 woensdag Parlement (bezoek), Margaretha eiland (2,5 km x 500 m)

We vertrokken na het ontbijt in de richting van de Kettingbrug en vanaf daar verder langs de kade naar het parlement. Het kan ook met de boot van Dock 11 of 12, het Parlement heeft een aanlegsteiger. We hebben er geen boot gezien. Algemene inkom 5.000 HUF/€ 13,37 p/p, geen reductie voor andersvaliden. Het parlement ligt aan het autovrije plein Kossuth Layos (Orozágház).

* Holocaust schoenenmuseum (titelfoto): Voor we aan het parlement waren, passeerden we het Holocaust schoenenmuseum. Het zijn schoenen op de rand van de Donaukade, het is een gedenkteken op een 100 meter van het parlement. Op deze plek zijn over een lengte van veertig meter 60 paar metalen schoenen te vinden, die op de boordsteen van de kade staan. Het monument is geplaatst ter nagedachtenis aan de Joden, die langs de oever van de Donau gefusilleerd zijn tijdens de pogroms die door de Pijlkruisers, een met nazi-Duitsland sympathiserende beweging werden uitgevoerd.

De Joden werden eerst gedwongen hun schoenen uit te doen en dan op de rand te gaan staan. Hierna werden ze doodgeschoten en vielen in de rivier, die dan door de stroming meegenomen werden. Het monument van de hand van Can Togay en Gyula Pauer en het werd onthuld in 2005.

* Parlement: rondleiding vanaf 10u, rondleiding +/- 50’. Bij aankoop van ticketten wordt een uur vastgesteld volgens de gewenste taal bij de rondleiding. Je moet zeker 30’ voorafgaand aan de rondleiding aanwezig zijn. Indien mogelijk best vooraf een afspraak maken van datum, uur en de gewenste taal opgeven. Er is een zee van mensen voor iedere taal. Wij kozen voor Engels en konden zonder afspraak vrij vlug aansluiten bij een groep.

Het parlementsgebouw is in gotische stijl.

Het Hongaarse parlementsgebouw (Országház) is de zetel van het Hongaarse parlement. Het gebouw beslaat het gedeelte van de Korso tussen de Kettingbrug (Széchenyi-Lánchid) en de Margarethabrug (Margit hid). Het staat symbool voor Boedapest. In beide zijvleugels van dit in neogotische stijl opgetrokken gebouw zijn de zittingszalen ondergebracht. De parlementsbibliotheek bevat 400.000 boeken.

Binnenzijde van het rijkelijk versierde parlementsgebouw.

Voor bezoekers aan Boedapest is een bezoek aan het parlementsgebouw een absolute must. Een bezoek aan het prestigieuze parlementsgebouw is meer dan de moeite waard. Het gebouw uit 1902 is een van de mooiste monumentale bouwwerken ter wereld. Het is fraai gemeubileerd en voorzien van kostbare tapijten, houtsnijwerk, beelden en historische schilderijen. Tijdens de rondleiding (45’) zie je veel rijkdom, goud, zuilen en fresco’s. De 96 meter hoge mooie ronde koepelzaal is versierd met decoraties. Ook de pilaren zijn rijkelijk versierd met beelden van Hongaarse heersers. Onder de koepel worden de kroningsinsignes, de kroon van St. Stephanus, de scepter en het zwaard tentoongesteld. Bij de rondleiding sta je regelmatig met open mond te kijken naar al de pracht en praal. Als je zinnens bent op een bepaalde dag een bezoek te plannen, reserveer dan vooraf met de gewenste datum en uur en de taal. Er wordt gegidst in Hongaars, Engels en Duits, maar niet gelijktijdig.

* We gingen van het parlement naar de Margarethabrug

Bus 4 en 6 stoppen hier, lijn 26 rijdt over de lengte van het eiland. De brug geeft toegang tot het eiland, mooie zichten bij zonsondergang. Op het Margaretha-eiland is geen gemotoriseerd verkeer, afgezien van bussen (bus 26)en taxi’s en ook toeristenkoetsen. Het is een groene oase in het hart van de stad. Het park op het eiland bestaat uit oude bomen, bloemenperken, meertjes en fraai aangelegde tuinen. Er staat een monument dat de vereniging van de stadsdelen Boeda, Pest en Óbuda herdenkt.

Geschiedenis van het eiland

In de middeleeuwen was dit eilandje de favoriete plek van konijnen. Het stond daarom ook bekend als konijneneiland. De huidige naam dankt het eiland aan Margaretha van Hongarije, de koningsdochter die in de 13e eeuw in het plaatselijk dominicanessenklooster leefde, nadat haar vader Koning Béla IV haar als dank voor het vertrek van de Tataarse plunderaars uit Hongarije aan God opgedragen had. Het dominicanessenklooster is nu een ruïne, waarvan alleen enkele pilaren en grondvesten zijn overgebleven. Een grafsteen met Margaretha’s naam herinnert aan haar leven hier.

Als je maar net op het eiland bent, kom je aan de muziekfontein. Ieder uur start een nieuwe muziekshow en spuit de fontein op de melodie van de muziek kleurrijke waterstralen de lucht in. Verwacht er niets spectaculairs, maar in de zon op een stoeltje naast de fontein kan je hier zeker genieten. Wij hebben er in ieder geval van genoten. ’s Avonds spuit de fontein verlicht.

De muziekfontein is behoorlijk groot.

S.S.: Resten van 2 kerkgebouwen (o.a. Franciscan Priory): Ruïnes van een dominicanessenklooster waar Margaretha van Hongarije leefde

Watertoren, midden het eiland, mooie zichten boven (57 m), de watertoren moet dan wel open zijn voor het publiek. Wij hadden dat geluk niet.

Rose Garden, midden het eiland, stelde nu niet veel voor.

Er zijn verschillende restaurants:

- Hippie Island: naast muzikale fontein is een zelfbediening

- Steg Pub, Holdudvar, Sziget Klub Terras Beer Garden

 Vermijd Margit Terras Restaurant: serveert minder goede schotels

We zijn niet tot het einde van het eiland gegaan, goed halfweg hebben we de grote weg opgezocht en bus 26 afgewacht. Aan de Margarethabrug stapten we af, om de eerstvolgende tram naar het centrum te nemen. Daar kozen we om een eind te wandelen tot de Vrijheidsbrug, die over te steken en het Gellért hotel/badhuis een kort bezoek te brengen. Het is één van de bekendste en ook duurste badhuizen. Het interieur is prachtig in Art-nouveau stijl. Meer dan even rondkijken zat er niet. De zwembaden zijn enkel toegankelijk voor baders.

Voorgevel van het hotel en badhuis.

Voor het avondeten stapten we binnen in het Thais restaurant Buddha Original, 3 Kristóf Tér. Voor een voortreffelijke Thaise maaltijd betaalden we met MasterCard 12.253 HUF/€ 32,78

Het weer viel vandaag best mee, de zon scheen niet altijd, maar het was aangenaam.

31/08 donderdag Pest

We gingen van het hotel naar de Andrány Ut via Déak Ferenc Tér en hadden de keuze een bus nemen of de volledige boulevard afwandelen tot

- Hösök tér (Heldenplein): Manshoge beelden van Hongaarse koningen en verzetstrijders domineren het plein.

Heldenplein met herdenkingszuil.

Het plein is de afsluiting van de András boulevard en de verbinding tussen de Dózsa Györgyut en de Hongária körút. Het plein wordt centraal gedomineerd door het Milleniummonument met een zuil. De bouw van het Milleniummonument duurde van 1896 tot 1922, de beelden werden ontworpen door György Zala. Het bestaat uit een 45 meter hoge zuil met op de kop de aartsengel Gabriël, die een patriarchaal kruis en de Stefanskroon, beide in goud, vasthoudt. Het zijn de nationale symbolen van Hongarije. Voor de zuil staat een groep ruiterstandbeelden van de zeven hoofdmannen van de Hongaren, met aan het hoofd koning Arpád. Hier staat ook het monument ter ere van de gevallenen uit de Vrijheidsoorlog van 1848-1849.

In een halve cirkel bevindt zich aan beide zijden van de zuil een galerij. Hierin staan standbeelden van beroemde Hongaren en helden uit de Hongaarse geschiedenis. Onder ieder standbeeld is in een reliëf een episode uit de geschiedenis van Hongarije weergegeven. Aan weerszijden van het plein staan het Museum van Beeldende Kunst en de Kunsthal. Beide gebouwen werden, evenals het monument, ontworpen door Albert Schickedanz.

Achter het plein ligt het stadspark, Városliget, met prachtige gebouwen, mooi zijn de Széchenyibaden. Je voelt hier de sfeer zoals die was aan het begin van de 20e eeuw. Het is een enorm complex met een 50 meter-bad en twee warmwaterbaden buiten, thermischebaden en saina’s. Het bronwater is bijzonder warm.

Burcht in het stadspark.

Bij het metrostation Vörösmarty Utca ligt

* Terror Háza Múzeum (Terreurhuis), 10-18u

Het Terreurhuis is één van de meest omstreden musea in Boedapest. Het museum geeft een overzicht van de repressieve regimes die Hongarije bestuurd hebben.

Binnenzicht (gevangeniscel) van het Terreurhuis.

Eerst de nazistische Pijlkruisers, gevolgd door het communistisch bewind. Het museum is in een bijzonder gebouw gehuisvest. Van 1940 tot 1945 was dit het hoofdkwartier van de Pijlkruisers. Na de bevrijding en vervolgens bezetting door het Rode Russische Leger had de gevreesde communistische staatspolitie er zijn onderkomen. In dit gebouw zijn zowel de vijanden van het fascistische bewind, als van het communistisch regime vastgehouden en gemarteld. Na de val van het communisme in Oost-Europa waren er al snel plannen om in dit huis een museum onder te brengen. Een deel van de voormalige cellen en verhoorkamers is gereconstrueerd. Het museum werd opgericht onder de regering van Viktor Orbán. Een bezoek aan dit museum blijft aan de ribben kleven. De beelden die getoond worden zijn luguber. Je kunt niet begrijpen hoe mensen dit allemaal aan anderen kunnen aandoen. Het is gewoon onmenselijk.

* Franz Liszt museum: tegenover het Terreurhuis, 10-18u

Hier woonde en werkte de componist. Het is met een rolstoel haalbaar om het te bezoeken. Aan de inkom is een trap, een lift op de trap wordt in de nabije toekomst geplaatst. Met de kleine korte lift bereik je de verdieping waar meubilair en muziekinstrumenten tentoon staan. Het is zeker een bezoek waard.

Salon in het Franz Liszt museum, met twee piano's.

* Liszt Ferenc Tér is een klein plein, genoemd naar de beroemde Hongaarse componist Franz Liszt en omgeven door uistekende restaurants, bars en historische gebouwen. In het midden van het plein staat een bronzen standbeeld van de componist.

- We wandelden terug naar het vertrekpunt via

* Parijs warenhuis: Jugendstil met unieke balzaal, het is onlangs gesloten en blijft definitief toe. Het moet plaatsmaken voor een appartementenblok.

* Operatheater van Boedapest: hier kregen we alleen de buitengevel te zien. Het was gesloten tot 03/09/2023.

* Hongaarse stadsopera: rondleidingen om 15u en 16u. We hebben er niet op gewacht.

- Bij het metrostation Déak Ferenc is een klein metromuseum (info over de aanleg van de oudste metrolijn van Europa: historische metrostellen te zien.

- Joséf Attila Utca met Erzoebet Tér (Elisabethplein) en Danubiusfontein

- We namen Oktober 6 Utca, plaats waar 12 generaals geëxecuteerd werden.

* Szent István Bazilika (St. Stephanus basiliek)

Het stadsdeel Pest wordt beheerst door de 96 meter hoge koepel van de St. Stephanus basiliek. De koepel is prachtig, zowel binnen als buiten. Het is de grootste kerk van Boedapest en bevat de voornaamste relikwie van Szent István: de rechterhand van koning Stephanus. Het interieur is rijk versierd met fresco’s en gravures. Verder zijn er meer dan 50 soorten marmer verwerkt.

Basiliek met kerkplein ervoor.

De kerk is genoemd naar de eerste christelijke vorst van het land, koning Stephanus. Hij overleed in 1035 en werd later heilig verklaard. In een apart kapelletje wordt de gemummifieerde rechterhand bewaard. De hand wordt elk jaar op 20 augustus in een processie meegedragen. De basiliek staat op een heuvel, waar de mensen hun toevlucht zochten bij een overstroming in 1838. Als dank voor hun redding bouwden de overlevenden een kerk.

Het bezoek aan de kerk is gratis, een kleine gift wordt geapprecieerd. Het interieur is zeker zo spectaculair als de buitenkant. Alle bekende Hongaarse ambachtslieden en kunstenaars van rond de eeuwwisseling werkten er aan mee. De Sint Stephanus Basiliek is met 8.000 zitplaatsen één van de grootste kerken ter wereld.

Er is een uitkijkplatform op 65m, bereikbaar met 300 treden. Er is ook een lift, maar het is niet haalbaar met een rolstoel. Als je de lift verlaat, zijn er een aantal treden in een smalle gang. Marie-Claire heeft het alleen gedaan. Het uitzicht boven is indrukwekkend, je hebt een 360° uitzicht over de stad.

- Via Hercegprimás Utca naar Szabadság Tér (Vrijheidsplein) met de Hongaarse Beurs en de Nationale Bank

- Het herdenkingsmonument voor de Slachtoffers van de Duitse Bezetting

- We wandelden terug via de Blvd. Széchenyi, hij loopt parallel met de Donau, je hebt er een heel mooi zicht op de Donau.

01/09 vrijdag Gellért heuvel en terugvlucht naar Brussel

Via de Vrijheidsbrug kwamen we aan de overzijde en dicht bij het

* Het Gillért Monument bereik je via pittige wandeling naar de 235 m hoge top met trappen.

 Je hebt er een zicht op de Donau en de Vrijheidsbrug. Marie-Claire is er niet aan begonnen.

* Rotskapel (Sziklak Opolina)

De kapel bestaat uit een altaar en een reeks kerkbanken.

De rotskapel behoort tot de orde van de Miniemen, er is een Mariaverering. Het is gebaseerd op het Mariaheiligdom in Lourdes. Het gebouw was bestemd voor de Paulische Orde, die in 1786 door keizer Jozef II verboden werd. In 1989 werd de kerk heropend door paus Johannes-Paulus II. Links in de kerk staat een kopie van de Zwarte Madonna van Czestochowa. Je bereikt de kapel via een klimmend breed pad na een 10-tal minuten klimmen op een geasfalteerd pad. Marie-Claire is er alleen aan begonnen en vond het de moeite.

Ten oosten van de citadel staat het Bevrijdingsmonument, het is een herinnering van de bevrijding van de stad in 1945. Westelijk van de citadel bevindt zich het grote Jubelpark, een herdenkingspark, aangelegd in 1967 bij de viering van het lustrum jubileum van de Russische Oktoberrevolutie.

* Citadel van Boeda (Citadella) is een vesting op de Gellértheuvel, die bijna het ganse bergplateau inneemt.

Om er te komen, neem in het metrostation Szent Gellért Tér de metro voor 1 halte naar Mörizc Zoigmond Hörtés en vanuit Villáry ut bus 27 naar de halte Bùsulo Juhást (Citadel). De citadel bereik je vanaf de bushalte via een vrij lange klim op een geasfalteerde baan.

Er rijden hogerop alleen tuk-tuks. Op de heuvel staat een 14 m hoog Vrijheidsbeeld. Het is een monument ter herdenking van degenen die hun leven opofferden voor de onafhankelijkheid, vrijheid en welvaart van Hongarije. Er loopt een zigzag pad dat van de citadel langs de steile zuidkant naar beneden gaat door een mooi park tot aan de oevers van de Donau. Wij namen terug bus 27 naar beneden.

Vrijheidsbeeld met een figuur met een fakkel en een andere met een grote veer in de handen.

Rond het middaguur nestelden we aan een tafel op het overvolle terras van restaurant Menza Etterem, Liszt Ferenc tér 2. Menza is een begrip op Liszt Ferenc en houdt al 10 jaar vast aan goedkope middagmenu’s en worden er goede maaltijden en wijnen geserveerd. Menza is open van 10u tot middernacht, ontbijten kan tot 12u, na 12u is het mogelijk om warm te eten. Reserveren is aan te raden op + 36/30.145.4242. Wij hadden er niet gereserveerd en konden toch plaats nemen. De geserveerde maaltijd was prima, hiervoor betaalden we met Master Card 14.064 HUF/€ 37,25 drank en fooi inbegrepen.

Na de maaltijd werd het tijd terug te keren naar het hotel om er uit te checken. Marie-Claire voerde mij eerst met de handbagage naar de stop van de Airportbus aan Déak Ferenc, om dan de bagage te gaan ophalen. Het is een voettocht van +/- 10 minuten. Bij haar terugkomst stond de zoveelste bus voor ons gereed, de bagage werd geladen en we stapten in voor de rit naar de luchthaven. Moeiteloos bereikten we de bestemming, de incheckbalie was ook vlug gevonden en het inchecken liep van een leien dakje, net als de passencontrole en de security.

Tegen de tijd van instappen verschenen twee assistenten met een smal rolstoeltje, namen ons als eerste mee en plaatsten mij op mijn plaats. Stipt op tijd verlieten we Boedapest, om na een korte veilige vlucht in Brussel aan te komen. De assistentie was hier ondermaats, de assistenten waren verre van vriendelijk en zeker niet behulpzaam. Met de bagage zochten we de uitgang op, waar de taxichauffeur ons stond op te wachten aan de Java koffiebar. Op een goed uur stonden we in Ronse aan onze deur.
 

Praktische informatie

Reisverzekering

De reisverzekering van V.A.B. kostte € 88,80 (€ 111 - 20% als lid van Wegwijzer) voor een jaar gezinspolis zonder wagen. Dit voordeel bestaat niet langer.

Veiligheid

Er zijn geen specifieke risico’s verbonden aan reizen naar Boedapest.

Gezondheid 

Op vlak van gezondheid zijn zorgen onnodig. Heb je toch even een probleem met je gezondheid, dan word je heel goed opgevangen en verzorgd. Water uit de kraan is veilig maar kan een smaakje hebben. Koop dus liever water in afgesloten flessen. Zo heb je minst kans op ongemakken zoals diarree. Tanden poetsen met kraanwater is geen probleem.

Klimaat

 Vanaf de lente is de temperatuur in Boedapest aangenaam. In de zomermaanden kan het heel warm zijn. Voor het overgrote deel was het tijdens de reis heel aangenaam met zonovergoten dagen. Het was slechts 1 dag iets te warm met 37° en 1 dag met druilregen tot de middag. De temperatuur schommelde tussen 25° en 30°C.

Taal

Hongaars is de voertaal maar met Engels kan je bijna overal terecht, zeker in de toeristische sector.

Tijdzone

 Boedapest hanteert hetzelfde uur als in de Benelux.

Transport

- Heen en terug naar de bestemming: vliegtuig kostte € 453,27 vlucht voor ons twee, taksen inbegrepen.

27/08 Brussel 15.10u-Boedapest 17.10u, vliegduur 2.00u - Vlucht uitgevoerd door Brussels Airlines met Airbus A319

01/09 Boedapest 18.00u-Brussel 20.05u, vliegduur 2.05u - Vlucht uitgevoerd door Brussels Airlines met Airbus A319

De internationale vlucht boekten we bij het reisbureau e-Dreams, waar we nooit nog een vlucht zullen boeken. De maatschappij komt ons over als niet betrouwbaar. We ontvingen geen e-ticket voor de vlucht. De vervoermaatschappij Brussels Airlines deed zijn uiterste best om het ons zo aangenaam mogelijk te maken. De service aan boord was OK bij de beide vluchten. Over de zitplaatsen op de vluchten mochten we niet klagen.

- Ter plaatse: We reden gratis met het openbaar vervoer als 65+. De taxi van de luchthaven naar het hotel was een gratis aanbod van Booking.com. Wij gaven de chauffeur € 5,00 drinkgeld.

Avondcruise op de Donau 11.840 HUF/€ 31,51 voor ons twee, als rolstoelgebruiker kreeg ik een kleine vermindering op de prijs.

Bereikbaarheid Margharita eiland: tram 4 en 6 en bus 26, bus 26 rijdt op het eiland

 Info over midi bussen (door to door), zij zijn vrij duur

 Buda Castle met Castle car, bus 16 of taxi

* Taxi’s (geel 70 taxi)

 Taximeter nazien bij vertrek, bonnetje vragen (8.500-7.500 HUF) en indien mogelijk prijs vragen en overeenkomen.

* Shuttlebusjes

Bus 200 E rijdt naar de blauwe metrolijn, Köbànja-Kispest

* Buskaartje & metrokaartjes: 350 HUF

 Er zijn dag- en meerdagenkaarten

 Website: www.MEO22.HU

* Metro: 4 lijnen waarvan

 M 1 niet rolstoeltoegankelijk is en M 4 volledig

 M 2 en M 3 hebben enkele haltes met een lift, voor rolstoelgebruikers niet interessant

Toeristische dienst

Toeristencentrum in de luchthaven: Terminal 2 A: 8/23u, 2 B: 10-22u

 - In het toeristencentrum is er info aangaande vervoer naar de stad, zoals taxi, bussen, trams en trolleys (map)

 - Budapest Card: Geeft vermindering op veel bezienswaardigheden en ook op het openbaar vervoer. Voor ons was de kaart niet interessant, we hebben zo al vermindering als 65+ en het openbaar vervoer is gratis als 65+ voor de EU-inwoners.

Geldzaken

Het leven is in Boedapest iets goedkoper dan in België, tenminste wat wij ervan vonden. We gebruikten MasterCard voor alle uitgaven groot en klein. In Boedapest is het gebruikelijk een fooi te geven. Meestal is het in de rekening verwerkt. Als dit niet het geval is, is het gebruikelijk 5 tot 10% fooi te geven.

Infobronnen

We haalden veel info uit de ANWB Extra van Boedapest ISBN 978-90-18-041140-3. Daarin zit een kaart van de stad en nuttige info.

Inreisvoorwaarden

Paspoort of identiteitskaart.

Handbagage

De regels voor de handbagage zijn nog steeds dezelfde. Dus nog altijd geen vloeistoffen, gels, pasta’s, zalfjes en scherpe voorwerpen zoals nagelknippers, knipmessen en schroevendraaiers in je handbagage stoppen. Zulke zaken horen in de bagage die je incheckt. Op sommige luchthavens word je van kop tot teen gecontroleerd.

Als rolstoelgebruiker

Om aan onverwachte kleine problemen te verhelpen aan je rolstoel, neem je best wat herstelmateriaal zoals enkele sleutels, schroevendraaier (klein formaat) met bits, plakgerief en pomp. Die zaken steek je best niet in de handbagage maar in de bagage die je incheckt.

Op mijn rolstoel zitten reeds jaren krypton banden (volle banden) en daardoor is het probleem met platrijden van de baan. Het is in ieder geval een zorg minder. Op mijn nieuwste rolstoel zijn vooraan de kleine wieltjes met volle velgen en dikkere bandjes gemonteerd.Heb je een Europese parkeerkaart, neem die mee of een kopie. Ze wordt soms gevraagd.

Enkele gegevens over ons

Wij zijn Jozef Somers en Marie-Claire Meesemaecker

Adres: Engelsenlaan 185, 9600 Ronse

Telefoon: 055/31.55.73

E-mail: somers.jozef@skynet.be en somersjozef@outlook.com

Andere reizigers mogen contact opnemen. Als andersvalide en persoon op rust ben ik meestal thuis. Mijn spraak wordt niet altijd door iedereen verstaan, daarom is het aangewezen ons te contacteren na 18u. Marie-Claire kan dan geïnteresseerden te woord staan. Een andere mogelijkheid is vooraf een dag en uur af te spreken via mail.

Algemene indruk

Deze reis was voor ons een meevaller qua cultuur.

Logies

Logies is vrij normaal van prijs, tenminste voor ons westerse toeristen. Wij kozen uit noodzaak voor een accommodatie die te doen is met een rolstoel en die was duurder.
De gegevens van het logies tellen voor iedereen. Daarbij geef ik de toegankelijkheid, die bedoeld is voor minder mobiele mensen en rolstoelgebruikers, die nog uit hun rolstoel kunnen en die met de hulp van een vaste steun nog enkele stappen kunnen zetten. Het hotel waar wij verbleven heeft maar 1 kamer met aangepaste badkamer, de bedden zijn normaal. Als je wil zeker zijn over zulke kamer te kunnen beschikken, doe je er best aan met het logies telefonisch contact op te nemen en je wensen voor te leggen.

Hotel Zenit Budapest Palace ****, Apáczai Csere János utca 7 - 1052 Budapest

Tel.: + 36/1.799.8400 Fax: + 36/1.799.8401

Website: www.zenithotels.com E-mail: Budapest@zenitjotels.com

Het hotel is heel centraal gelegen op wandelafstand van de Donau. Je komt erin zonder oneffenheden en de deur opent automatisch bij het naderen. Kamer 100 is de enige kamer met aangepaste badkamer. Kamer en badkamer zijn niet al te groot. In de kamer hadden we twee bedden, airco, koelkast en een ruime kast. Aan de badkamer ligt een licht hellend vlak om erin te komen. Er is een verlaagde lavabo, een verhoogd toilet met twee beugels en een inloopdouche met vast opklapbaar stoeltje en losse sproeier en een haardroger. We boekten het hotel via Booking.com en betaalden ter plaatse met MasterCard 293.860 HUF/€ 778,05 voor 5 nachten, taksen en een degelijk en uitgebreid ontbijtbuffet. Het is niet goedkoop, maar de ligging is uitstekend en aan te raden vooral voor rolstoelgebruikers.

Hoe goed vond je dit reisverslag?: 
5
Gemiddeld: 5 (1 stem)