Voedselallergie op reis: weet wat je eet

Een man die een beetje op de componist Beethoven lijkt stopt zijn oren dicht tegen de (muziek)noten.

Je zult het maar zijn: een musicus met een notenallergie.

Een allergie of intolerantie kan vervelende of gevaarlijke situaties meebrengen op reis. Hopelijk laten deze tips je niet op je honger zitten.

Vertaling

Wat als je in een wildvreemd land moeten uitleggen dat je allergisch bent voor een bepaald voedingsmiddel of additief? Dat lukt alleen met een fameuze talenknobbel (of een natuurtalent in pantomime). Een Duitse afdeling van de Europese verbruikersorganisatie ECC-Net zorgde voor een vertaling van de belangrijkste allergene voedingsstoffen. De lijst is er in 20 talen.

Glutenvrij

Roger en Lindsay uit Schotland zijn dol op reizen, maar ze weten ook uit eigen ervaring hoe lastig het kan zijn om op onbekend terrein glutenvrij eten te zoeken. Hun website www.celiactravel.com bundelt verhalen over hun grootste successen en tegenvallers wereldwijd. Sinds enige tijd gebruiken ze een kaartje met een korte uitleg van wat glutenallergie precies inhoudt en welke ingrediënten absoluut gemeden moeten worden. Daarmee kun je snel en efficiënt de kok inlichten en veel misverstanden voorkomen. Het kaartje bestaat intussen al in 51 talen (waaronder "Vlaams"). De website is verder in het Engels opgesteld.

Verenigingen

Vaak helpen verenigingen en zelfhulpgroepen hun leden om tips uit te wisselen. Lekkere adresjes waar de kok rekening houdt met je dieet: ze komen goed van pas als je erop uit trekt. Toch blijf je best voorzichtig, want door personeelswissels of een nieuwe eigenaar kan de voorbeeldige aandacht plots verdwenen zijn. Een paar voorbeelden: de Vlaamse Coeliakievereniging heeft een forum rond "glutenvrij op reis", de Nederlandse stichting Voedselallergie verzamelde praktische tips.

Wat zijn jouw ervaringen hiermee?