Uit goede bron (internationale informatiebronnen)

"De mensen vragen mij dikwijls waar ik de mosterd vandaan haal. Voilà: 't Kurieuzeneuzemosterdpotfabriekske."

 

De info op deze website sprokkelen we van overal op het internet. Voor jou, beste lezer met honger naar méér, verklappen we graag enkele van onze favoriete bronnen over toegankelijk reizen in verschillende landen.

Natuurlijk is dit geen volledige lijst. Websites en blogs komen en gaan voortdurend: sommige draaien al jaren mee, andere komen net in beeld of leven weer op na een tijdje stilgelegen te hebben. Er zijn ook sites die hier ontbreken omdat ze elders op de site al aan bod komen. Bekijk dit overzicht dus als een heel persoonlijke selectie, waar je zelf mee verder kan.

Europa

A salto de mata / Viajeros sin limite

Miguel Nonay maakt reisvideo's over rolstoeltoegankelijke reisbestemmingen binnen en buiten Europa. Met een brede glimlach neemt hij je mee op zijn avonturen. De commentaren zijn in het Spaans, maar hij voegt ook altijd Engelse ondertitels toe.

Barrierefreier Tourismus Info 

Al in 1993 begon Hartmut Smikac met informatie en reiservaringen te verzamelen van en voor reizigers met een beperking. Vandaag bevat zijn portaalsite een schat aan links en persoonlijke aanraders, vooral nuttig voor Duitstalige rolstoelgebruikers.

Barrierefrei unterwegs

In zijn blog houdt Bernhard Endres ons op de hoogte van wat toegankelijk Duitsland te bieden heeft. Af en toe komt ook een ander land ter sprake. Vooral rolstoelgebruikers vinden hier nuttige tips. Alle informatie is in het Duits.

Dreamwheeler 

De Belgische Nadine schrijft in het Engels en Nederlands over haar uitstappen en reizen. Zoals de titel van haar blog al verklapt, is ze zelf rolstoeler.

Eelke droomt verder

Als Eelke Kelderman geen B&B's in Nederland uittest, schrijft ze in een blog over haar wereldwijde reiservaringen als rolstoelgebruikster. Ook nuttige links en actuele onderwerpen komen aan bod.

Pantou

Pantou is Grieks voor "overal". De website is er gekomen op vraag van de Europese Unie. Je vindt er een rijke waaier aan gebouwen en diensten in Europa die toegankelijk toerisme aanbieden volgens de toegankelijkheidsnormen van hun eigen land. Een beetje voorzichtig mee omspringen, want die criteria kunnen sterk verschillen, maar wel een boeiende site. Beschikbaar in het Engels.

Simply Emma

Emma woont in Schotland en ze blogt over haar leven met een spierziekte. Vaak gaat het over reizen, binnen en buiten het Verenigd Koninkrijk.

Viajeros Silleros

De "reizende rolstoelers" is de reisblog van Kity en zijn vrienden. Je vindt er videoreportages over verschillende bestemmingen in Europa. Daarnaast is er ook de website Equalitas vitae, met extra praktische info. De blog is in het Spaans gemaakt. De website kun je ook in het Engels of het Frans lezen.
 

Wereldwijd

AccessAdvisr

Toegankelijkheid is niet alleen een kwestie van centimeters en hellingsgraden. Daarom vermeldt AccessAdvisr ook een score voor de houding van het personeel. Deze databank wijst (letterlijk) de weg naar toegankelijke vakantieadressen over de hele wereld. Tik je reisbestemming in en je krijgt meteen de aanraders van reizigers met een beperking, met aanduiding op een kaart.

Accessible Travel Online Resources

Lonely Planet, uitgever van de beroemde reisgidsen, bracht een boek uit met uitsluitend nuttige links over toegankelijk toerisme wereldwijd. Dankzij het persoonlijke commentaar van redacteur Martin Heng, zelf rolstoelgebruiker en wereldreiziger, weet je precies waarop je moet letten of wat je mag verwachten. Het Engelstalig boek is gratis te downloaden als pdf-bestand via de webshop (je moet wel een geldig e-mailadres geven). Geregeld verschijnt een nieuwe editie. Zeer de moeite waard!

Accessible Travel Forum

Leg je vragen en reisplannen voor aan ervaren reizigers met een beperking, deel je persoonlijke tips en ervaringen of doe lekker veel inspiratie op in dit (Engelstalig) forum. Josh Grisdale van Accessible Japan bedacht deze groeiende community met discussiegroepen over (bijna) alle landen van de wereld, verzameld per werelddeel.

Destination Everywhere 

Wereldwijde reisideeën en diensten voor wie toegankelijkheid belangrijk vindt, in het Engels en Italiaans.

Getaboutable

Een wereldkaart met toegankelijke adressen en uitgebreide uitleg over wat je mag verwachten, meer heb je als globetrotter met een beperking eigenlijk niet nodig. De verzameling tips blijft groeien dankzij de inbreng van reizigers met een beperking (zoals jij!).

ICAN Recourse update.

De Canadese Ean bezocht met een elektrische rolstoel en beademingsapparatuur diverse exotische plaatsen. Daarover schrijft hij fiches met snelle tips en aandachtspunten. Ook andere reizigers met een motorische beperking komen aan het woord.

I Wheel Travel 

Vanuit Frankrijk rolt Aurélie Loaec de wereld rond. Geen berg is te hoog, geen zee te diep. Haar avonturen schrijft ze, in het Engels en Frans, in haar blog.

Mille découvertes sur 4 roulettes 

Ooit wou Blandine een wereldreis maken en in 2017 is dat haar gelukt ook! Nog steeds gaat haar hart uit naar nieuwe plaatsen. Met haar elektrische rolstoel schuwt ze het avontuur niet, zo blijkt uit haar Franstalige blog. Maar ook haar eigen Wallonië kan haar bekoren.

Roll on adventures 

Asmae woont in Nederland en reist graag de wereld rond. Haar avonturen (én bucketlist met nog te realiseren dromen) deelt ze in het Engels op haar reisblog.

Roulettes et sac à dos 

Een "sac à dos à roulettes" is een rugzak met wieltjes, maar hier is het de reizigster die zich op (gemotoriseerde) wieltjes voortbeweegt. Audrey schrijft haar reisblog in het Frans.

WheelchairTravel.org 

John Morris is een ervaren reiziger en rolstoeler. Zijn website is een uitstekende bron van informatie over de meest uiteenlopende reisbestemmingen, wereldwijd.

Wheelchair Traveling

Nog een 'grote zus' van deze website: reisverslagen over de hele wereld, met speciale aandacht voor logies en technische hulpmiddelen. Leuk is ook dat je onderaan de pagina kan kiezen voor een (automatische) vertaling, bijvoorbeeld naar het Nederlands.

Wheelchairtraveller / Reisen mit Rollstuhl

Zin in wat meer exotische bestemmingen? Tobias en zijn zus Verena wijzen je graag de weg. De website is beschikbaar in het Duits en Engels.

Wheelchair World

Een indrukwekkende hoeveelheid reisverslagen en handige tips van rolstoelers voor rolstoelers, verzameld door Susie Twydell.

Wat zijn jouw favoriete informatiebronnen over toegankelijk op reis gaan? Laat het weten.