Telt mijn handicap voor korting in het buitenland?

Cartoon: winkel met koopjes in de etalage. Winkelier: "Korting? Hier krijgt iedereen korting!"

"Korting? Hier krijgt iedereen korting!"

Met een erkende handicap moet je in eigen land voor sommige diensten minder betalen. Maar hoe zit dat in het buitenland? Heb je daar ook recht op korting, of mag er iemand aan verlaagd tarief (of gratis) met je mee...?

Bewijs

Veel landen hebben een systeem waarbij de samenleving op één of andere manier tussenkomt in de extra kosten die het leven met een beperking vaak meebrengt. Als buitenlandse bezoeker vang je daar wel eens iets van op. Je merkt dat er een verlaagde toegangsprijs gevraagd wordt voor een attractie, of op tolwegen, of... En dan wordt het ineens lastig als men een bewijs van handicap vraagt. Want wat blijkt? Documenten van thuis worden niet erkend en hoewel je evengoed een handicap hebt, moet jij de volle prijs betalen.

"Handicapkaart"

Het zit namelijk zo: elk land heeft nog altijd zijn eigen systeem van erkenning voor handicaps én van bijhorende voordelen. Geen enkel officieel attest van een land is daardoor internationaal geldig. Ook binnen de Europese Unie (EU) bestaat geen algemene onderlinge erkenning van handicap tussen de lidstaten. Sinds najaar 2017 is er een zogenaamde European Disability Card, geldig in 8 landen: België, Cyprus, Estland, Finland, Italië, Malta, Roemenië en Slovenië. Daarmee kun je ook in het buitenland aantonen dat je een erkende handicap hebt. Dit is nuttig in musea en attracties die korting of andere voordelen voorzien voor bezoekers met een handicap. Let wel, de kaart geldt alleen voor cultuur en vrije tijd.

Blijven proberen

Voor alle andere landen blijft de blauwe parkeerkaart voor personen met een beperking het enige wat in de buurt zit. Die is wel in de hele Europese Unie (en verschillende bevriende landen) aanvaard, maar de blauwe kaart biedt geen wettelijk bewijs van handicap. Maar proberen kan geen kwaad. Vaak zie je in zulke situaties dat men niet moeilijk doet en iemand met een blauwe parkeerkaart of een zichtbare beperking toch een lagere toegangsprijs aanrekent. Dat is dus een gunst, die afhangt van de richtlijnen die de persoon aan de kassa gekregen heeft.

Goed voorbeeld

Gelden alle kortingen enkel voor de eigen inwoners van het land? Nee, je kunt geluk hebben. Als er bijvoorbeeld een korting voorzien is voor een bepaalde leeftijdscategorie (jonger dan 12 of ouder dan 65 jaar, bijvoorbeeld) en jij behoort daartoe, dan kun je dat bewijzen aan de hand van je identiteitskaart. Iedereen met de juiste leeftijd kan van deze korting genieten. Hier heeft je nationaliteit niets mee te maken.

Verwacht jij een korting aan de kassa? Wat is jouw ervaring hiermee in het buitenland? Vertel je standpunt.

Reacties

afbeelding van Pieter

In Spanje, Italie, Frankrijk, en Griekenland mogen mijn begeleider en ik meestal gratis musea bezoeken. Meer nog, soms worden we als VIP’s ontvangen.Staat er een lange rij aan de kassa, bij het zien van mijn witte stok, worden versperringen weggehaald, en mogen we via een aparte ingang gratis binnen.
In Belgie, Nederland en Duitsland is onze ervaring dat ik inkomgeld moet betalen, mijn begeleider mag gratis binnen.