Onder dak: toegankelijke vakantieverblijven wereldwijd

Huisjesslak denkt na over huisruil.

Huisruil? Ja, dat is echt iets voor mij.

Ga je meer dan één dag weg van huis, dan heb je een plaats om te overnachten nodig. Hier stellen we enkele internationale sites voor waar je een toegankelijk appartement, hotel of B&B kunt vinden. Ook andere vormen van logeren, zoals kamperen (met of zonder motorhome) en huisruil, komen aan bod.

Kamperen: weg met je bed

Waarom zou je niet gewoon je bed mee op reis nemen? Veel reizigers met een beperking besparen zichzelf de zoektocht naar een geschikte kamer en kiezen voor een motorhome (mobilhome, zeggen we in Vlaanderen), caravan of een andere mobiele manier van overnachten.

Kampeergids 

Ervaren kampeerders raden een boek aan waar je toegankelijke campings vindt: de ACSI kampeergids vertelt je welke campings een aangepast toilet en aangepaste douche hebben en of er nog andere nuttige voorzieningen voor kampeerders met een beperking beschikbaar zijn. Op de website www.acsi.eu vind je via de rubriek Eurocampings gratis nuttige informatie over duizenden Europese kampeerverblijven. En zoals gezegd: er is ook een boek met deze informatie. 

Info: ACSI Internationale Campinggids BV, Postbus 34, 6670 AA Zetten, Wageningsestraat 43, 6671 DA Zetten. Tel: +31 (0)488 45 20 55 – fax: +31 (0)488 45 42 10 – e-mail: info@acsi-gids.com

Kamperen kun je leren 

Jaarlijks organiseert de Nederlandse stichting Handicamp een kampeerweekend voor mensen met een lichamelijke beperking. Daar hoort telkens ook een open dag bij. Iedereen is dan welkom om vragen en tips uit te wisselen met kampeerders met een beperking. Meer info: www.handicamp.nl

Motorhome 

Aangepaste motorhomes zijn in Vlaanderen en in onze buurlanden te huur. Als je eenmaal de smaak te pakken hebt, kun je er ook zelf een volgens je persoonlijke voorkeur (laten) ombouwen.

Florimmo comm v.a. uit Berchem (Antwerpen) verhuurt een aangepaste mobilhome. Tel: +32 (0)472 677249 - E-mail: dirkvk@skynet.be

Hotels en gastenkamers 

Overal op de site vind je per land heel wat nuttige info over logeeradressen. Probeer ook deze links van internationale bronnen eens uit.

Via www.hotelaccessibility.com vind je links naar toegankelijke hotels, wereldwijd. Telkens staat er ook een onafhankelijke bron bij, die bevestigd heeft dat de toegankelijkheid goed is. Voor meer concrete info moet je met het hotel zelf contact opnemen. 

De Schotse site Disability World bevat een uitgebreide lijst rolstoeltoegankelijke logies in meer dan 60 landen. Daardoor heeft hij twee troeven: je vindt er een pak fijne suggesties over Groot-Brittannië, maar ook wie een meer exotische bestemming zoekt (Vietnam? Trinidad? Antigua?), heeft een goede kans er een geschikte verblijfplaats te vinden.  is beschikbaar in het Engels. 

Thuis op vakantie: zelf koken, huisruil, logeren bij particulieren Update

Als je tijdens je vakantie graag zelf je potje kookt of veel belang aan je privacy hecht, kies je waarschijnlijk liefst voor een appartement of huisje. Misschien vind je een leuke bungalow of stacaravan op een camping (zie hoger) of vakantiepark. Deze internationale links kunnen je ook helpen. 

Toen de Britse organisatie Disability Horizons begon met een dienst die ze zelf omschreef als "AirBnB voor mensen met een beperking", klonk dat redelijk ambitieus. Maar kijk, in 2018 nam de echte AirBnB de dienst over, zodat hun wereldwijde databank met toegankelijke gastenkamers, (vakantie)woningen en huisruil nu deel uitmaakt van het grote geheel.

Huisruil is al langer de succesformule bij DisabledTravelers. De site wijst je de weg naar enkele netwerken van mensen met een beperking die interesse hebben om op vakantie in andermans huis door te brengen en die het oké vinden dat die persoon zolang in hun woning verblijft. 

Homeswap on wheels is een netwerk van rolstoelers die graag via huisruil op vakantie gaan. De site bestaat in het Engels en het Duits.

Matching Houses is een platform voor mensen met een beperking die hun woning willen ruilen voor een vakantie in een even aangepast huis elders in de wereld.

Op www.challengeresorts.org vind je de rubriek "Vakantiehuizen" met adressen in Europa en ook een paar daarbuiten. De beschrijvingen zijn heel uitgebreid, met duidelijke foto's, zodat je goed kunt inschatten of de situatie voor jou geschikt is. Vaak is ook thuiszorg voorzien of kun je er hulpmiddelen huren.  

Een jeugdherberg? Vergeet de spartaanse aparte slaapzalen voor jongens en meisjes, de uitbaters die "vader" of "moeder" genoemd worden en andere clichés. De jeugdherberg van de 21ste eeuw noemt zich "hostel" en komt aardig in de buurt van een hotel met zelfkookmogelijkheid, geschikt voor iedereen die zich jong van hart voelt. Je logeert er voordelig en vaak zijn deze huizen goed toegankelijk voor personen met een handicap. De internationale federatie heeft nuttige informatie over alle aangesloten vestigingen verzameld op www.hihostels.com

 

Heb jij nog aanvullingen bij dit artikel? Laat het zeker weten.