Chiang Mai, Chiang Rai en Bangkok (Thailand)

Piet aan de ingang van een gouden Thaise tempel

Geschreven door Hilde en Piet

Reisverslag Thailand (1 tot en met 15-2-2015)

1. Persoonlijke gegevens

-Reisverslag van        Hilde en Piet Duyck-Deruyck

                                   Burg. Decoenestraat 10

                                   8520 Kuurne

                                   056 72 53 71

                                   pietduyck@pandora.be

 

-Aangezien Piet huisman is mag men op elk moment van de dag proberen contact op te nemen om meer te vernemen over deze reis en reisbestemming.

-Daar Piet rolstoelgebruiker is gaat in ons reisverslag speciale aandacht naar rolstoeltoegankelijkheid. 

-Als we spreken van cat. 1, 2, 3 of 4 dan verwijzen we naar het Britse logo-systeem betreffende rolstoeltoegankelijkheid:

                                  

Cat. 1. Toegankelijk voor individuele rolstoelgebruiker.

Cat. 2. Toegankelijk voor rolstoelgebruiker met begeleider.

Cat. 3. Toegankelijk voor rolstoelgebruiker die enkele stappen

kan zetten en maximaal drie treden kan nemen.

Cat. 4. Niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

 

-Wat ons het best past en ons dus interesseert is dus de categorie 2 én onze rolstoeltoegankelijkheidsbeoordelingen zullen vooral met die categorie te maken hebben.

Piet gebruikte op die reis een gewone rolstoel van 67 cm breed en een zithoogte van 50 cm.

-Dit reisverslag kan door Piet gemaakt worden omdat Hilde tijdens onze reis elke avond ons reisdagboek minutieus invult. Later leest ze dit reisverslag, gebaseerd op ons reisdagboek en enkele notities betreffende rolstoeltoegankelijkheid en zet ze overal de puntjes op de i, figuurlijk dan, en vult hier en daar nog wat aan.

 

2 Voorbereiding + Reis-info

  • Via Jetaircenter (Shopping Center, Ringlaan 34 B 028, 8500 Kortrijk) regelden we alles betreffende onze reis waarbij constant rekening werd gehouden dat Piet 'n permanent rolstoelgebruiker is. Alles werd geregeld via de lokale agent Cross Cultural Contacts (CCC)  en dat bleek een erg betrouwbare partner. We hadden onze transfers geboekt naar de verschillende hotels en het transport van en naar de luchthavens. Ze waren altijd mooi op afspraak, soms zelfs iets vroeger. Geen excursies want dat wilden we zelf ter plekke organiseren. Ook zorgden zij voor de reservatie van de hotels en deden overal de check-in.
  • Ter voorbereiding en op reis hadden we  2 reisboeken: Trotter en Capitool. Beide boeken hebben normaliter voor- en nadelen en uiteindelijk raadpleegden we meestal Capitool maar eveneens Trotter bij zeer interessante bezienswaardigheden.
  • We kozen voor Thai Airways International gezien dat een rechtstreekse vlucht was : Brussel Bangkok 1 feb 13h30 – 2 feb 06h20 (horloge 6u doordraaien) = vlucht van 11u.
  • Bangkok – Chiang Mai  02 feb 08h00 – 02 feb 09.20. De vlucht had een uur vertraging want er wordt gewacht tot iedereen door de Immigratie is.
  • Van Chiang Mai zijn we dan over de weg met een auto van CCC naar Chiang Rai gereden.
  • Vlucht van Chiang Rai naar Bangkok via Thai Airways (10 feb: 12h25-13.45). Ondanks de bevestigng die we op papier hadden “confirmed Wheelhair” bleek op deze vlucht geen kleine rolstoel beschikbaar om Piet tot aan zijn stoel te begeleiden dus hebben ze hem dan gedragen van de gate van het vliegtuig tot aan zijn stoel. Moeilijk gaat ook ?
  • Bangkok – Brussel 15 feb 00h30 tot 15 feb 07h00 (horloge 6uur terugdraaien) = vlucht van 12u30. Tegen wind :-) ?
  • totale prijs van de vluchten, de hotels met ontbijt , de transfers... was 4 253 euro

 

3 Logies en rolstoeltoegankelijkheid

We hebben gelogeerd in 4 hotels : 3 hotels in de streek van Chiang Mai en Chiang Rai in Noord-Thailand en 1 hotel in de hoofdstad Bangkok.

  • Hotel Rati Lanna Riverside in Chiang Mai ( 1 nacht): het hotel heeft een hellend vlak aan de ingang, kamer is op het gelijkvloers (K1011), zeer grote kamer van 7 m op 7m met voldoende circuleerruimte. In de badkamer is een bad (niet toegankelijk voor ons) en een douche met douchestoel, een gewoon toilet met handgrepen (waarvan er 1 weliswaar op de schuifdeur zat). Ontbijfbuffet buiten op het gelijkvloers en het eten zelf staat binnen maar treden zijn vermijdbaar via ingang van het restaurant. Naar het zwembad toe is een hellend vlak. Het hotel ligt niet in het centrum en je hebt dus vervoer nodig om het centrum te bereiken.

www.ratilannachiangmai.com

  • Hotel Meridien in Chiang Mai (4 nachten) : hotel met hellend vlak aan de ingang, lift met sleutelkaart. In de kamer is voldoende circuleerruimte en in de douche zijn er aan 2 zijden bankjes aan de muur. Ontbijtbuffet in de lobby. Het zwembad is op de 4de verdieping maar erg klein (eerder een afkoelingsbad dan een zwembad). Het toilet is met handgrepen. Het hotel ligt in het centrum aan de Night Bazar. Toch geen lawaaihinder. Heel goede service. Ook in de lobby is een rolstoeltoegankelijk toilet.

www.starwoodhotels.com/lemeridien

  • Hotel the Legend Chiang Rai River (resort en spa) (3 nachten). Het hotel is een verzameling van vele gebouwen; allemaal huisjes met een aantal kamers. Overal zijn hellende vlakken, niet altijd doenbaar alleen maar geen probleem met hulp. Zwembad, lobby, de spa, … alles is te bereiken via hellende vlakken. Voor het ontbijtbuffet of avondeten kan je eten op het niveau van het buffet, de meeste mensen eten een niveau lager aan de rivier maar dat is enkel via treden te bereiken. Het hotel ligt op ruim een half uur wandelen van het centrum maar dit is doenbaar.

www.TheLegend-ChiangRai.com

  • Hotel Ibis Riverside in Bangkok (4 nachten) is volledig rolstoeltoegankelijk. De kamer is aangepast en eveneens de badkamer. Er is een dikke marmeren zitbank voor de douche en een onderijdbare lavabo. Voldoende circuleerruimte. Buffet in de lobby of buiten aan de rivier op gelijkvloers en daar eveneens het zwembad.

www.ibis.com

 

In alle hotels hadden we dus aangepaste kamers. We zagen overal inspanningen rond toegankelijkheid maar vaak ook fouten in de hoogte van de handgrepen, bereikbaarheid van kranen, hoogte of laagte van WC of vaste handgrepen waar het beter opklapbare handgrepen zouden zijn maar we zijn blij met de inspanningen: wie het comfort van thuis wil moet thuis blijven is ons motto en we hebben ons overal goed kunnen beredderen.

 

4. Bezienswaardigheden en rolstoeltoegankelijkheid

De toeristische dienst in de steden heet TAT (Tourism Authority of Thailand). Ze staan niet bijster goed aangeduid maar stonden op het plannetje in Trotter. Je vindt er info, brochures, uitleg, je kan er excursies boeken. Los daarvan kan je in de steden op heel veel plekken excursies boeken via kleine agenstschappen.

De steden :

  • Chiang Mai is een stad die je helemaal te voet kan verkennen, we hebben nooit vervoer geboekt maar gekuierd op basis van onze reisgidsen of waar onze neus ons bracht. Een hotel in het centrum als Le Meridien is dan aangewezen.Er zijn meer dan 60 tempels te bezoeken in de stad, overal massagesalons, restaurantjes, marktjes, the Night Bazar (zeker doen !),... Alle markten zijn rolstoeltoegankelijk, er zijn overal hellende vlakken voorzien voor de verkopers die hun karren vol koopwaar tot aan de stalletjes moeten brengen. Er zijn veel hoge voetpaden en vaak ook hindernissen op het voetpad (bomen, stalletjes, palen, ….) zodat wij doorgaans gewoon op straat liepen, tegen het verkeer in en we voelden ons nooit onveilig. Thaise chauffeurs toeteren nooit en houden rekening met iedereen: Boedhisten zijn heel relaxte mensen!
  • Chiang Rai is ook te voet te doen: ons hotel lag wel op 45 min van het centrum maar wij deden dat ook te voet. Vervoer is ook mogelijk vanuit het hotel, er is minder te zien in de stad zelf, de meesten gaan naar daar om dan de bergvolkeren te gaan bezoeken al zijn er in de stad zelf ook dingen te zien.
  • Bangkok is een megastad maar ondanks de drukte van verkeer is het eigenlijk niet stressy. Je kan de stad niet op een detailkaart krijgen (er wonen12 miljoen mensen) en dus is het soms wat zoeken. Wij deden alles per taxi want de brede boulevards met 2 keer 3 rijstroken oversteken is soms moeilijk door de hoge middenberms. De skytrain hebben we niet gevonden maar we hadden info dat niet alle terminals é waren. Als je eerst Bangkok bezoekt heb je het mooiste, hoogste, duurste,... gezien en dan zijn alle andere tempels  “minder”. Dus hebben wij opgebouwd naar de hoofdstad toe en dus ook ferm genoten van alles wat we voordien hebben gezien.

Massages : Je  kan je overal laten masseren. Wij kozen niet voor de salons waar jonge meisjes met hun GSM's staan te spelen, verveeld wachten op klanten maar zochten naar de ervaren mama's die weten wat ze doen. Thaise massage is op zich eerder potig en knedend, maar dit wordt ook afgewisseld met zachte strijkbewegingen.

Voetmassages van 1uur ongeveer  200bt

Lichaamsmassage van 1uur ongeveer 500 bt

De voetmassages zijn heerlijk en je kan ze zelfs op straat krijgen.De lichaamsmassages zijn binnen en je moet gewoon kijken of er genoeg circuleerruimte is tussen de bedden afgescheiden door gordijnen en of er niet teveel treden zijn aan de ingang.

 

Chiang Mai bezienswaardigheden

Het is eigenlijk onbegonnen werk om alles te beschrijven, je moet je gewoon laten meedrijven op het ritme van de stad. Er zijn in iedere straat wel tempels (tempel = Wat) te bezoeken, altijd heel verzorgd en gratis. Een tempelcomplex bestaat uit verschillende gebouwen. De hoofdtempel heeft doorgaans een 5-tal treden. Je kan vaak beneden al een goed uitzicht hebben op het interieur van de tempel. Indien er nog andere toeristen zijn, kan je vragen om jou te helpen om de treden te overbruggen met de rolstoel. Maar ook als je niet binnen kan, kan je genieten van hun verfijnde tempelarchitectuur oa in Wat Pra Singh, Wat Chedi Luang, Wat Chiang Man, Wat Pan on.

The Warot market en the Night Bazar zijn leuk om doen.

Wij konden ook genieten van het jaarlijkse bloemenfestival waarbij alle wijken zich voorstellen met praalwagens vol bloemen, mooie meisjes,  ...

We vermelden hier enkele zaken die wat buiten de stad gelegen zijn :

Nationaal Museum Chiang Mai (bereikbaar via taxi): gratis voor rolstoelgebruikers. De 2de verdieping was gesloten wegens renovatie. In het museum en aan de ingang zijn er hellende vlakken. Een wat onsamenhangende collectie maar mooi en in een uur heb je alles gezien. Wat stoffig museum met dingen die te bezichtigen zijn en bordjes met uitleg, beperkt in het Engels.

Open van woensdag tot vrijdag.

Royal Flora (met taxi te bereiken): botanische tuin met prachtige orchideeën, bomen en planten.  Het koninklijk paviljoen is indrukwekkend maar niet rolstoeltoegankelijk vanwege de vele treden. Binnenin is niet zoveel te zien, vooral oude foto's van de koninklijke familie. In het park zijn overal rolstoeltoegankelijke toiletten, hellende vlakken. Er is zelfs een toeristisch treintje (betalend, niet rolstoeltoegankelijk) of je kan een golfkarretje huren. Het park is gratis voor rolstoelgebruikers. Er speelt voortdurend zachte muziek op de achtergrond en dat geeft een relaxte sfeer.

 

Chiang Rai bezienswaardigheden

Tempel Wat Khong Run, buiten de stad. Wij hielden daar halt als we van Chiang Mai naar Chiang Rai gingen over de weg. Gekend als “de witte tempel”. Is een moderne tempel, nog niet af, er wordt nog steeds aan gewerkt door hun nationale kunstenaar. Architectuur lijkt op kantwerk. De tempel is alleen van buiten te bekijken, gratis, er zijn rond de tempel hellende vlakken. Niet te missen.

In de stad zelf :  the Hill Tribe Museum, gaat over de bergvolkeren. Ligt op de 3e verdieping en er is een lift. Het toilet is é . Ingang 50 bt. Wat stoffig, niet zoveel te zien of te lezen, maar wij wilden wel onze sympathie betuigen. Je kan er artisanale dingen kopen waarvan de opbrengst rechtstreeks naar de volkeren gaat. Doen dus !

Het Oub Kham museum (300 bt pp) is een privé-museum met een fantastisch impressionante collectie van Thaise  gewaden, juwelen, boeddha's en beelden, Mooiere collectie kleding van de bergvolkeren dan in het Hill tribe. Museum is niet é. Je mag niet binnen met een rolstoel in de verschillende paviljoenen alhoewel dat soms wel hier en daar had gekund. Het eerste verdiep is met hoge treden te bezoeken. Je krijgt een privé-rondleiding. Dagelijks open van 8 tot 17u.

Wij voelen ons niet zo goed om mensen als bezienswaardigheden te beschouwen en dus hebben we er bewust voor gekozen om niet naar de bergvolkeren te gaan en in hun dorpen te kuieren. Er zijn ook stemmen die zeggen dat je hen zo steunt, maar dit is niet ons ding. Iedere zeug zijn meug.

 

Bangkok bezienswaardigheden

Wat Pho, 100 bt per persoon. Je kan overal rondlopen, overal hellende vlakken maar de gebouwen in het tempelcomplex hebben vaak een 5-tal treden. Voor de tempel met de liggende boeddha (zeker de moeite waard : 46 m lang en 15 m hoog) hebben we die ook overwonnen !

Oudste en grootste tempel van Bangkok,

Wat Arun, tempel van de dageraad, toegankelijk rond de gebouwen. Heel uniek, helemaal in keramiek, khmerstijl. Er is 1 hele hoge trap naar boven, niet rolstoeltoegankelijk, heel hoge treden. De meeste toeristen bewonderen het vanop de grond, en dat loont al meer dan de moeite

Nationaal museum of Bangkok, 200 bt, rolstoelgebruikers gratis. (taxi vanaf Ibis: 120 bt)

hall 1 : é met hellende vlakken: de geschiedenis van Thailand

hall 7 met treden maar absoluut de moeite met praalwagens voor begrafenissen

hall 3 en 4 : er zijn 8 treden te overwinnen, wat we, met hulp, gedaan hebben, vooral boeddhabeelden uit verschillende landen, mooie collectie

hall 5 :1 trede tot ruimte 501 toegankelijk en vanaf dan niet meer é

hall 2 en 8  niet

hall 6 gesloten voor renovatie

Wat Phrae Kaeo en the Royal Palace : 500 bt. Je kan de site helemaal verkennen maar voor de verschillende gebouwen zijn er overal treden.  Het  buitenzicht alleen is overweldigend, het krioelt er van de toeristen. 

De Emerald (smaragden) Boeddha blijkt een vrij klein beeldje te zijn. Alle gebouwen van de site overtreffen mekaar in decoratie,

Wat Chedi Luang vonden wij als site ook de moeite.

 

5 (W)Etenswaardigheden     

  • Er was geen visum vereist. Bij aankomst in de luchthaven loodst de assistentie je door de immigratie. Je krijgt op het vliegtuig reeds documenten die je daarvoor moet invullen.
  • Respect en beleefdheid zijn primordiaal: kwaad worden is heel onbeleefd en voor hen een vernedering en belediging  dus :-) … …  !!! : nooit kwaad worden. Zelfs niet bij problemen want dan duurt het nog langer eer er een oplossing komt,
  • In de winter is er 6 uur tijdsverschil en in de zomer 5 uur tijdsverschil ttz voor ons was er 6 uur tijdsverschil want we reisden dus in februari. Je moet je horloge 6u doordraaien.
  • Afhankelijk van de reisgids geef je fooien: Capitool: “alleen in de duurdere restaurants en hotels” + taxis en kruiers) of Trotter: “geen fooien, dat zit niet in hun cultuur”.
  • Geld kan je op veel plaatsen wisselen. Er zijn in de steden overal geldautomaten waar je Baht kan afhalen (180 baht commissie) via Visa of Bancontact
  • Thais is heel moeilijk om te leren: de betekenis van een woord is ook afhankelijk van de toonhoogte. Een andere toonhoogte is een andere betekenis.
  • Voor transport vind je overal de bussen, tuktuk, songthaew (soort minivrachtwagen waar iedereen achterin gaat zitten) en op bepaalde plaatsten ook taxi's. Alleen de taxi's waren voor ons toegankelijk. De meeste taxi's rijden op gas en die tank zit in de koffer zodat de rolstoel doorgaans op de achterzetel moest naast Hilde. Piet ging voorin zitten. Ze maakten er geen probleem van.Taxi's voor korte ritten in de stad max 200 bt.
  • Qua zeden en gewoonten zijn er een aantal ongeschreven voorschriften :
    • schoenen uit bij het betreden van een tempel of woning
    • nooit de koninklijke familie beledigen (er staat gevangenisstraf op!)
    • nooit op een dorpel stappen  maar erover
    • vrouwen mogen monniken niet aanraken of iets geven
    • nooit het hoofd aanraken van een kind
    • nooit over iemand stappen
    • in het openbaar geen uiterlijke tekenen van genegenheid of liefde zoals kussen
    • blijven glimlachen in alle omstandigheden
    • nooit met je voeten naar een boeddhabeeld zitten
    • respecteer de kledingvoorschriften bij tempels : bovenarmen bedekt, broek of rok tot aan de kuit, geen schoenen (kousen mag wel)
    • groet geen “ondergeschikte” (bvb kamermeisje) met de Waigroet (je handen samengevouwen ter hoogte van je neus) : je maakt je belachelijk en voor hen is het verwarrend en ongemakkelijk
    • misschien wel flink lachen naar mekaar of een fooi ?
  • In onze reisgidsen stond dat wij een adaptor moesten meedoen voor stopcontacten maar we hebben er nooit 1 nodig gehad,
  • De Thaise keuken vinden wij erg pikant en we vonden dat er is geen verschil was tussen not spicy, a bit spicy en hot. Na een paar keer “in brand” gestaan te hebben gingen wij alleen nog naar restaurantjes die op hun kaart via een pictogram van pepertjes aangaven hoe pikant het gerecht was. Qua eten zegt iedereen dat je overal mag eten aan de stalletjes langs de weg, ze zijn hygiënisch schoon maar wij hebben er niet van gegeten omdat ze geen kaart hebben en je niet weet wat je eet en hoe straf het zal zijn.
  • Eten heb je in alle  prijzen van 50 bt tot 300 bt. Alcohol is vrij duur maar kies voor verse fruitsappen want die zijn vers geperst en overheerlijk ! Onze favoriet was mangojuice.
  • De Thai eten met een vork links en een lepel rechts, je krijgt zelden een mes.
  • “Mango sticky rice “ is een dessert van mango, kleefrijst en kokos en superlekker !
  • Je kan in de 3 steden je was laten doen. In de hotels is het vrij duur maar de locals doen het voor 1/10 van de prijs van de hotels en dat in een 24u service.Wij betaalden 30 bt per kg.
  • Voor de koffieliefhebbers zijn er verschillende coffeeshops en ook in de 3 steden vonden we Starbucks.

 

En Hilde besloot:

Thailand:

… het land van de glimlach

… het land van de schitterende verfijnde tempels van Boeddha

… het warme, hete land (ongeveer 30 à 32 °C)

… het land van “very spicy” food voor leken als 't vrouwke

… goede hotels maar éaanpassingen zijn soms wat amateuristisch maar alles is goed gelukt

… het land van de massages, …

 

We hebben ons er goed geamuseerd en de lijven hebben het gehouden.

Tevreden thuis vol mooie herinneringen !

Hilde en Piet poseren als fiere auteurs van dit verslag.
Hoe goed vond je dit reisverslag?: 
3
Gemiddeld: 3 (2 stemmen)